Efectul meditației asupra creierului

0

Beneficiile meditației asupra activității noastre cerebrale sunt de multă vreme un lucru cunoscut și studiat nu doar de practicanții diferitelor discipline mentale, ci și de cercetătorii din neuroștiințe. Un articol din The New York Times trece în revistă câteva studii importante despre efectele meditației de lungă durată asupra creierului, iar concluziile arată că aceste tehnici de concentrare își lasă amprente puternice în materia noastră cenușie.

 

O lucrare de specialitate publicată de Frontiers in Human Neuroscience observă că meditația, practicată pe termen lung, influențează neuroplasticitatea, respectiv abilitatea creierului de a traversa schimbări fiziologice. Această teorie susține studii anterioare, care au observat că cei care au ajuns la niveluri superioare de concentrare au mai multă materie cenușie, despre care se presupune că este implicată în procesarea informației.

Un studiu realizat la UCLA, care analizează la rândul său impactul meditației asupra neuroplasticității, arată că în cazul celor care au vechime în meditație – veteranul dintre subiecții participanți la experiment folosește zilnic aceste tehnici de 46 de ani – s-a constatat un mare grad de girificare corticală. Adică circumvoluțiuni mai pronunțate. ”Până nu demult, se credea că atunci când ne naștem, creierul nostru crește până la un punct culminant, situat în jurul vârstei de 20 de ani, după care începe să se micșoreze,” a declarat pentru NYT Eileen Luders, unul dintre cercetătorii implicați, la rândul ei ptracticantă a meditației. Rezultatele studiului arată însă că acest lucru poate fi schimbat prin aprofundarea constantă a tehnicilor de concentrare.

Sinteza apărută în cotidianul american aduce în discuție și beneficiile pe care meditația le-ar aduce sănătății fizice, susținute de cercetări publicate de American Heart Association: relaxarea mentală rezultată din meditație ar avea efecte sensibile asupra celor care suferă de afecțiuni ale arterelor coronare.

Desigur, există păreri ale scepticilor care afirmă că niciunul dintre aceste efecte nu poate fi demonstrat, putând fi vorba de adaptări naturale ale creierului la procese noi.

 

Sursa: The New York Times

Foto: Blancards.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger