Efectul benefic al fiicelor și surorilor asupra bărbaților

0

E greu de contestat că femeile pot fi mai concentrate decît bărbații pe bunăstarea altora. În medie, femeile se simt mai responsabile pentru binele altora și mai înclinate spre egalitarism.  Ceea ce este mai greu de văzut e că femeile îi influențează și pe bărbați în acest sens – și încă din copilărie.

 

 

 

Un studiu făcut pe 10 655 de CEO ai unor firme olandeze demonstrează acest fenomen fascinant – influența în bine a femeilor și fetițelor asupra bărbaților.

Michael S. Dahl a studiat efectul pe care îl are faptul de a avea un copil în felul în care directorii își plătesc angajații. Cînd un CEO are primul copil, dacă e un băiat, directorul începe să se plătească pe el însuși mai bine și pe bărbații din subordine mai puțin (femeile, totuși, primesc mai mult). Dacă are o fiică, directorul își plătește toți angajații mai bine.

Acest studiu sugerează că atunci cînd are o fiică, un bărbat tinde să fie mai generos decît atunci cînd are un băiat (ceea ce îl face mai scîrțar, cel puțin față de alți bărbați).

Un studiu făcut pe membri ai congresului american arată că atunci cînd aceștia au o fiică, votează propuneri mai egalitariste. Cu cît au mai multe fiice, cu atît mai mare este înclinația lor spre astfel de politici (ne putem întreba ce s-a întîmplat cu acest efect în cazul președintelui nostru).

Un studiu făcut pe cetățeni britanici a descoperit că părinții de fete votează mai degrabă pentru partide de stînga – opțiunea e opusă la părinții de băieți.

Același efect benefic al femeilor dintr-o familie a fost demonstrat de un alt studiu. Cei care au surori au tendința să adopte comportamente mai pro-sociale, să-i ajute pe alții și să se intereseze de binele lor. Cei care au numai frați își formează cadre mentale mai egoiste și mai competitive. 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger