Efectele scurgerii de petrol din Golful Mexicului asupra vietii marine. Fauna impinsa in ape mai putin adanci

0

Delfini si rechini incep sa apara in mod surprinzator in ape putin adanci din preajma zonei de coasta a Floridei, in cautare de apa mai proaspata. Crabi, calcani si pestisori se aduna cu miile in vecinatatea unui chei din Alabama. Pasari imbibate in petrol se tarasc in desisul mlastinilor pentru a nu mai fi vazute niciodata. Asa prezinta Huffington Post ceea ce oamenii de stiinta americani cred ca ar fi efectele scurgerii de petrol marca BP asupra vietii marine din zona afectata.

(articol preluat de pe Huffington Post)

Biologii marini au observat un fenomen surprinzator in urma dezastrului ecologic din Golful Mexicului. Se pare ca pestii si alte vietuitoare marine au inceput sa fuga din fata revarsarii de petrol si sa-si caute adapost in apele mai curate situate de-a lungul coastelor, ceea ce ar putea traduce un fenomen ingrijorator. Prezenta animalelor in apropierea malului inseamna, de regula, ca habitatul lor este intens poluat, spun cercetatorii americani, iar aglomerarea lor ar putea conduce la morti in masa, pe masura ce pestii vor ramane fara oxigen. Plus ca vietuitoarele ar putea fi devorate usor de catre pradatori.

„O paralela ar fi: De ce fug animalele la marginea unei paduri care a luat foc?”, spune Larry Crowder, biolog marin la Duke University, care a participat alaturi de colegii sai de breasla la analizarea efectelor scurgerii de petrol asupra a mii de specii de vietuitoare marine. „Asa si numerosi pesti, rechini, broaste testoase vor incerca sa iasa din aceasta apa pe care o detecteaza ca nefiind potrivita”.

Zi de zi, oamenii de stiinta care inspecteaza cu barcile zona afectata identifica pasari, broaste testoase marine si alte animale moarte, desi ordinul mortilor este surprinzator de mic in comparatie cu dimensiunile dezastrului. Ultimele cifre arata ca 783 de pasari, 353 de broaste testoase si 41 de mamifere au murit de pe urma scurgerii de petrol – cifre care palesc in fata celor inregistrate de catastrofa marca Exxon Valdez din Alaska (1989), cand s-a estimat moartea a 250.000 de pasari si a 2.800 de vidre.

Oamenii de stiinta au gasit insa si o serie de explicatii pentru aceasta diferenta: Avand in vedere proportiile mari ale dezastrului din Golful Mexicului, cercetatorii nu pot identifica decat o mica parte din vietuitoarele moarte si spun ca multe din ele nu vor fi gasite niciodata pentru ca fie ajung pe fundul marii, fie sunt devorate de alte animale. Plus ca unele pasari infrunta moartea in adancurile mlastinilor din Louisiana, unde isi cauta refugiu din calea petrolului.

Luni, un echipaj al organizatiei Greenpeace a strabatut insulele si golfuletele presarate cu mangrove de la sud de Louisiana si au vazut zeci de delfini inotand in apele uleioase, alaturi de pelicani spoiti cu petrol care isi hraneau puii. „Cred ca motivul pentru care nu vedem inca mai multi este ca impactul crizei abia incepe sa se simta”, s-a exprimat pentru publicatia americana un biolog marin de la Greenpeace, John Hocevar.

In ceea ce priveste pestii, cercetatorii inca incearca sa stabileasca exact unde si de ce migreaza acestia pentru a masura adevaratul nivel al dezastrului. Pana acum, nu s-a ajuns la nici un consens stiintific in acest sens, insa oamenii de stiinta cred ca pestii inoata inspre unele regiuni situate de-a lungul coastelor pentru ca apa de acolo este mai curata si mai bogata in oxigen decat in habitatul lor natural, si asta pentru ca in largul Golfului Mexicului scurgerea nu numai ca imbiba apa in petrol, dar reduce si nivelul de oxigen.

O situatie similara are loc, de regula, in perioadele cu „zone moarte” – perioade din timpul verii in care oxigenul se imputineaza atat de tare, incat pestii se intrec pana in apropiere de mal, in numar mare. Insa aceasta recenta migratie s-ar putea dovedi fatala pentru ei, spun cercetatorii, pentru ca tot mai mult petrol ar putea ajunge la mal si ineca pestii. Totodata, acestia ar putea ramane blocati intre scurgere si plaja, ceea ce ar spori competitia pentru oxigen, dar si riscul de a fi devorati foarte usor de catre pradatori.

Stabilirea numarului de morti in randul vietuitoarelor marine din Golful Mexicului are insa mai mult decat un interes academic – decesele ar putea stabili si cat va avea de platit BP pentru daune.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger