La doi ani de la explozia care a ucis 11 oameni şi a cauzat o masivă scurgere de petrol în Golful Mexic, întinsă pe durata a trei luni, oamenii de ştiinţă susţin că impactul accidentului asupra ecosistemului din golf abia începe să îşi arate faţa urâtă.
O investigaţie realizată şi prezentată de televiziunea Al Jazeera oferă detalii despre mutaţii genetice grave în viaţa sălbatică a golfului, care, potrivit cercetărilor, sunt legate de scurgerea a 4,9 milioane de barili de petrol în golf în anul 2010 şi a 2 milioane de galoane de substanţe chimice utilizate de compania British Petroleum (BP) pentru a curăţa dezastrul. Reporterul televiziunii menţionate, Dahr Jamail, a aflat, din interviurile sale cu oameni de ştiinţă şi cu localnici, despre existenţa peştilor acoperiţi de răni, a creveţilor fără ochi sau chiar fără orbite şi a crabilor fără cleşti, în golf. „Noi am descoperit semne clare de expunere la compuşi toxici din petrol, în viaţa marină a golfului, corespunzând perioadei de timp în care s-a petrecut scurgerea respectivă”, a precizat profesorul biolog Andrew Whitehead, de la Universitatea de Stat Louisiana, pentru Al Jazeera. Mai exact, el se referea la una din speciile vitale de peşti din zonă, peştii killi, în cazul cărora oamenii de ştiinţă au observat că inimile nu li se mai formează aşa cum trebuie, după accidentul de acum doi ani.
Totodată, oamenii de ştiinţă au apreciat că biodiversitatea din golf este la pământ după accidentul de acum doi, ceea ce indică gradul de degradare a ecosistemului. Însă, susţine investigaţia realizată de televiziunea Al Jazeera, în ciuda dovezilor menţionate de oameni de ştiinţă şi de localnici, guvernul SUA menţine tăcerea asupra urmărilor scurgerii de petrol din 2010 – mai concret, autorităţile americane au declinat solicitarea televiziunii de a comenta dovezile şi de a discuta despre ce spun studiile în legătură cu consecinţele incidentului. Reprezentanţii companiei BP au susţinut că Golful Mexic îşi revine repede după scurgerea de petrol, deşi, în cazuri similare, revenirea unui ecosistem a însemnat, de fapt, decenii întregi. „Hrana provenită din Golful Mexic (fructe de mare, peşti) este printre cele mai testate din lume şi, potrivit organismelor abilitate, este la fel de sigură acum ca şi înainte de accident”, au spus cei de la BP, potrivit Al Jazeera.
De la dezastru au fost descoperite tot mai multe urme ale impactului negativ puternic al acestuia: sute de delfini morţi, pui avortaţi – această rată a mortalităţii în rândul delfinilor fiind pusă de oamenii de ştiinţă pe seama scurgerii de petrol. Potrivit altor studii, numărul de delfini şi balene care au murit în urma dezastrului ar putea fi de 50 de ori mai mare, în fapt, decât numărul de cadavre descoperite. Plus că urmările scurgerii se văd pe ecosistemul de corali aflaţi la adâncime – ucişi, şi ei, de chimicalele abătute asupra lor. Însă extracţia de petrol din Golful Mexic merge mai departe; ba mai mult, acum se oferă licenţe de exploatare şi în regiunile arctice, unde, spun specialiştii, în cazul unei scurgeri de petrol chiar şi mai mici decât cea din golf de acum doi ani, gheaţa, lipsa infrastructurii necesare şi vremea extremă ar face imposibile operaţiunile de curăţare, rezultând un dezastru ecologic mult mai grav.
Sursa: Mongabay News
Foto: Scurgerea de petrol din Golful Mexic de acum doi ani, văzută din spaţiu / NASA’s Terra Satellite