Efectele politicii copilului unic în China

2

Un nou studiu publicat în revista Science arată că politica copilului unic din China, implementată în 1979 și condamnată de atunci înainte de alte țări, a reconfigurat populația statului asiatic, însă a generat la nivel individual lipsa unor trăsături importante necesare pentru realizări economice și sociale, informează Phys.org.

 

Flickr/antwerpenR

 

Inițial, scrie Time.com, politica copilului unic (PCU) părea o inițiativă justificată în condițiile în care creșterea populației din statul asiatic ieșise de sub control, iar familiile nu aveau bani să-și întrețină copiii – chinezii s-au înmulțit cu 75% în perioada 1949-1976; venitul pe cap de locuitor era de circa 300 de yuani (puțin peste 48 de dolari), ceea ce îngreuna viața familiilor cu mai mulți copii. Trei decenii mai târziu, China a anunțat o victorie în urma aplicării acestei politici. Economia țării a înflorit, iar despre populația ei de 1,34 de miliarde de locuitori se spune că ar fi cu 15% mai puțin numeroasă decât ar fi fost altfel. Lipsesc din ea cele 250 de milioane de chinezi care nu s-au născut din cauza aplicării politicii copilului unic. Până în 2004, când a fost interzis avortul selectiv, milioane de fete au fost avortate pentru a satisface preferința tradițională a chinezilor față de băieți. Rezultatul acestei practici: astăzi există cu 32 de milioane mai mulți bărbați decât femei aflați la vârsta căsătoriei.

Recent, scrie Phys.org, o echipă de cercetători australieni – de la Universitatea Monash, Universitatea Națională Australiană și Universitatea din Melbourne – a analizat un număr mare de copii născuți înainte de și după introducerea politicii copilului unic și le-a analizat însușiri sociale și de competitivitate precum încrederea și asumarea riscului. Cercetătorii i-au supus unor jocuri economice la care au participat peste 421 de subiecți. Aceștia au fost împărțiți în indivizi care au crescut în China ca și copii unici din cauza controversatei politici și care, în lipsa ei, ar fi avut frați și indivizi născuți înainte de aplicarea PCU. Rezultatele au arătat că oamenii care au crescut singuri la părinți au ajuns indivizi mult mai puțin încrezători și demni de încredere, mult mai puțin competitivi, mult mai pesimiști și mult mai puțin onești decât ceilalți. Asta chiar și în condițiile în care aveau o viață socială bogată – interacțiunile frecvente cu verișorii sau cu copiii de la grădiniță nu au înlocuit un frate sau o soră.

Rezultatele cercetării ar putea avea și implicații economice, susțin autorii ei. Datele arată că indivizii născuți după implementarea PCU au tendința să evite să-și construiască singuri o afacere, ceea ce înseamnă că China s-ar putea confrunta cu un declin al capacității antreprenoriale. În momentul de față, se spune că statul asiatic se gândește să relaxeze politica copilului unic, rezultatele cercetării australiene putând fi utile în acest sens.

Aflați mai multe amănunte pe Time.com.

 

Puteți citi și:

China va întrece SUA până în 2049 grație “sănătății naționale”, susțin academicienii chinezi

 


2 comentarii

  1. Alta ipoteza: au descoperit cum sa faca in Africa din rahat bici(scuzati-mi franceza), dar si-au dat seama ca le lipsesc femeile, ca sa colonizeze mai departe continentul negru.:D

  2. Pingback: Școala la pas: Copiii chinezi străbat 1000 de kilometri ca să învețe disciplina | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger