Temperaturile tot mai ridicate transformă un arbust australian într-o mini-versiune a speciei; fenomenul este cauzat de schimbările climatice la nivel global, arată studiile cercetătorilor de la Universitatea Adelaide, din Australia.
Planta analizată (Dodonaea viscosa, sub-specia angustissima) este un arbust lemnos cu frunze înguste, cu mici capsule roşii pline cu seminţe, folosite la începuturile colonizării Australiei pentru producerea berii. Oamenii de ştiinţă care au studiat evoluţia plantei au descoperit că, din anii 1880 şi până acum, dimensiunea frunzei acesteia s-a redus cu 2 milimetri. „Schimbările climatice sunt adesea aduse în discuţie când vine vorba de impact în viitor, dar schimbările de temperatură din ultimele decenii deja îşi fac simţite efectele, din punct de vedere ecologic. Schimbările climatice forţează transformări cu scopul adaptării în cazul plantelor, iar modificarea formei frunzelor o demonstrează din plin”, arată cercetătorul Greg Guerin, co-autor al studiului.
Nu doar plantele sunt afectate de aceste schimbări, ci şi animalele – un studiu publicat anul trecut a arătat că şi animalele şi-au redus dimensiunile din aceleaşi cauze (creşterea temperaturilor, modificări ale climei). Din 1950 încoace, mai arată cercetarea asupra plantei luată drept studiu de caz, temperatura în sudul Australiei a crescut cu 1,2 grade Celsius (este vorba de maximele de temperatură înregistrate). „Rezultatele noastre arată clar că reducerea dimensiunii frunzelor acestei plante este legată de creşterea maximelor de temperatură; am studiat evoluţia plantei din 1880 încoace, pentru a avea un tablou complex. Este foarte important să înţelegem cu reacţionează plantele când vine vorba de schimbările climatice, pentru că speciile care arată capacitate de adaptare sunt cei mai buni candidaţi în cazul eforturilor de refacere a mediului”, explică Guerin. Concluziile studiului au fost publicate online de revista Biology Letters.
Sursa şi foto: Live Science