Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

0

Edward Snowden, celebrul whistleblower care a denunţat operaţiunile de supraveghere globală derulate de National Security Agency (NSA), agenţie cu care a şi colaborat, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de către doi parlamentari norvegieni, unul dintre ei, fost ministru al mediului. Motivaţia acestora arată că dezbaterea publică şi schimbările de politică la nivel global determinate de informaţiile dezvăluite de Snowden contribuie la crearea unei lumi mai stabile şi mai paşnice, arată The Independent.

 

Edward-Snowden-660x367

 

Snowden, fost angajat al CIA, a făcut ample dezvăluiri legate de mecanismele de supraveghere globală aplicate de NSA, una dintre cele mai controversate fiind legată de monitorizarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel. Aceste scurgeri de informaţie sunt considerate cele mai relevante din istoria Statelor Unite, multe dintre informaţiile dezvăluite fiind publicate de The Guardian şi The Washington Post.

Edward Snowden, în vârstă de 31 de ani, a reuşit să părăsească Statele Unite, mai întâi cu destinaţia Hong Kong, ajungând apoi în Rusia, unde se află în acest moment, beneficiind de azil temporar. Anul trecut, specialistul în informatică a fost nominalizat şi la titlul de Omul anului, oferit de publicaţia Time, însă câştigătorul s-a dovedit a fi Papa Francisc. 

Deşi cei doi parlamentari norvegieni care l-au nominalizat pe Snowden la Nobel sunt de acord că dezvăluirile acestuia au afectat pe termen scurt politicile de securitate ale mai multor state, beneficiile aduse de publicarea acestor informaţii sunt semnificative. “Acţiunile lui au condus la reintroducerea încrederii şi transparenţei ca principii de bază în politicile globale de securitate,” arată o declaraţie comună a celor doi politicieni.

Sursa: The Independent

Puteţi citi şi:

Un înalt oficial Google prezice sfârşitul în maxim un deceniu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger