Educație sexuală sau educație pentru castitate?

67

Anul trecut, România ocupa locul întâi între țările europene la număr de avorturi și abandon al copiilor, iar anul acesta locul doi la numărul de mame minore. Putem găsi multe explicații pentru realitatea din spatele statisticilor, însă dacă e să urmăm căile bine bătute, cea mai bună dintre ele ar trebui căutată la bază. Adică în sistemul de educație care, transgresând pudorile părinților și cârceii sociali, ar trebui să țină cont de faptul că, dacă nu toți adolescenții vor ajunge să se îmbuibe cu comentarii literare sau să facă performanță la geografie, aproape toți vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, să facă sex.

 

de Andra Matzal

 

Anul trecut, însă, la fel ca și anul acesta, cei mai mulți dintre elevii din România vor afla în mod obligatoriu că păcatul lui Adam și al Evei au adus în lume ”bolile, necazurile și moartea”, însă extrem de puțini vor afla din școli că multe boli pot fi transmise pe cale sexuală sau că multe necazuri pot surveni de pe urma sexului neprotejat.

Pentru a se pune în pas cu tendințele ”occidentale”, Ministerul Educației – care nu a răspuns solicitărilor noastre de a ne oferi o poziție oficială referitoare la necesitatea educației sexuale în școli – a îngrămădit în programa cu multe obligatorii și opționalul Educație pentru sănătate, ale cărei mize le puteți citi integral aici. Componenta rezervată sexualității este de cele mai multe ori înghesuită în câteva capitole al căror număr pălește, de pildă, în fața celor rezervate alimentației: primele teme dedicate sănătății reproducerii și familiei sunt strict reduse la ”Sentimentului de iubire faţă de cei apropiaţi şi a ataşamentului faţă de familie”, respectiv ”Prietenia şi iubirea: factorii care influenţează deciziile de implicare/neimplicare în relaţii interpersonale. Trecând peste abordarea instituțională a acestei discipline, sunt puține cazuri fericite în care profesorii se încumetă să predea educație pentru sănătate, ferindu-se cel mai probabil de subiecte tăioase legate de cuvântul dintre trei litere care începe cu ”s” și se termină cu ”x”. În același timp, studiul religiei este obligatoriu, într-o formă pe care numeroase organizații au sancționat-o printr-o scrisoare deschisă pentru cultivarea intoleranței și ignoranței. Introducerea educației în școli ar putea preveni răspândirea iresponsabilității, la fel cum poate ar ajuta la prevenirea bolilor sexuale sau sarcinilor nedorite. De pe cealaltă parte a baricadei însă, argumentele susțin că o astfel de măsură n-ar putea avea decât ”efecte catastrofale”, încurajând comportamente libertine și, contraintuitiv, ridicând numărul avorturilor. I-am invitat la dezbaterea de azi pe Ioana Avădani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, și Roxana Puiu, psiholog din partea Asociației ProVita, respectiv Bogdan Mateciuc, directorul Alianței Familiilor din România.

[coloana]

Nimic din ceea ce este omenesc…

Ioana Avădani, Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent

Am lucrat mult anul acesta cu un „grup-țintă” drag inimii mele: adolescenții. Am vorbit cu ei despre multe, deși nici tema de început – drepturile omului – nu era tocmai îngustă. Am vorbit și mi-au vorbit mult, pentru că erau nevorbiți și pentru că arareori îi întreabă cineva ei ce gândesc, fără să-i judece (sau să-i evalueze, sau să-i noteze).

Și dacă ar fi să trag o concluzie a acestor multe ore de discuții cu adolescenții, iat-o: „știm multe, dar nu știm ce trebuie.”  Știm cum e cu metabolismul celular și mitocondriile, dar nu știm cum ne funcționează trupurile. Știm cum este cu analiza matematică, dar nu știm cum să ne gestionăm relațiile în societate, știm (dacă știm) morfologie și sintaxă, dar nu știm că avem drepturi și cum să ni le exercităm în mod responsabil.

Un recent sondaj de opinie indica familia și copiii printre valorile majore ale românilor (acceptăm, pentru uzul demonstrației, că există „românul statistic”). Dar cum se manifestă dragostea noastră față de copii? Ce anume îi face importanți în ochii noștri?

Mi-au spus cei cu care am vorbit că se așteaptă de la ei ascultare și obediență, „cumințenie” și încrederea totală în adulții care știu cel mai bine ce vor și ce le trebuie acestor copii. Și cînd  i-am întrebat ce și-ar mai dori ei de la școală, mi-au spus: „Cursuri”. De viață. De orientare profesională. De bune maniere. De educație sexuală.

„Noi am propus să facem la școală cursuri de educație sexuală, dar s-au opus părinții, au zis că ne învață la prostii”,  mi-a spus o tânără din Deva. „Prostii” – adică biologie, anatomie, fiziologie. Lucruri care țin de firescul vieții și care ar permite copiilor noștri să se înțeleagă mai bine, să se valorizeze mai bine, să se protejeze mai bine, dacă și când este cazul.

Ne prefacem în continuare că nu avem nicio vină că România este pe al doilea loc în Europa în ceea ce privește rata nașterilor la minore.[1] „Minorele” sunt fiicele noastre, care cresc fie în ignoranță, fie în rușine, fie în vinovăție – căci ce află de la școală (și/sau din familie) este că sexul e murdar și doar „stricatele” (sau păcătoasele, depinde cine predă) fac sex înainte de mariaj. Și la sarcinile lor contribuie băieții noștri, care nu-și cunosc „puterea” de a da viață chiar din joacă sau care nu se simt obligați la protecție (a lor și a partenerelor lor). Ne prefacem că nu recunoaștem că natura ne-o ia înainte și că sexualizarea începe la vârste la care noi încă ne jucam cu păpușile și tractorașele. Și ceea ce ascundem după ipocrizia protejării copiilor de relele lumești este, de fapt, incapacitatea noastră de a vorbi simplu, deschis, cu respect despre fapte de viață. De a le spune copiilor că nimic din ceea ce este omenesc nu le este și nu trebuie să le fie străin, ci că trebuie să-și asume firesc natura umană, să își  cunoască și înțeleagă trupurile și să fie responsabili de faptele lor  și de consecințele acestora. Când copiii noștri greșesc – sau ies din tiparele pe care le-am pregătit, în mintea noastră, pentru ei – dăm vina pe lumea rea, pe anturaj, pe televiziunea care îi smintește și pe soarta potrivnică. De fapt, noi suntem cei vinovați că nu le-am oferit suficientă informație, din sursa avizată, simpatetică și responsabilă care ne pretindem (sau care ar trebui) să fim.

Dacă ne iubim și ne „valorizăm” copiii, așa cum o arată sondajele de opinie, ar trebui să afle de la noi ceea ce este cu adevărat important: cum se trăiește viața. Ar trebui să îi inzestrăm nu doar cu informații, ci cu valori și atitudini care să le permită să ia decizii și să accepte răspunderea faptelor lor. Eu aș propune să începem prin a nu-i mai considera „viitorul (de aur sau nepricopsit, depinde de subiect) al națiunii”, ci să-i considerăm membri actuali ai societății,  care au drepturi și obligații azi. Să-i ajutăm să și le exercite.

 


[1] Cf UN Statistics Division, http://unstats.un.org/unsd/demographic/products/dyb/dyb2009-2010/Table10.pdf

[coloana]

Educație pentru castitate

 

de Roxana Puiu, psiholog, Asociația ProVita & Bogdan Mateciuc, Directorul Alianței Familiilor din România

Fără a nega necesitatea educării copiilor în ce privește viața intimă și familială, înțelesul curent al termenului „educație sexuală” face această „educație” total incompatibilă cu sistemul valoric al familiilor și comunităților cu convingeri moral-religioase. În virtutea toleranței și a respectului pentru alteritate, valori fundamentale ale UE, dar și a drepturilor prevăzute la art. 29(6) din Constituția României, cerem ca această materie să rămână opțională, cu introducerea unei alternative agreate de noi (de ex. educația pentru castitate).

Educația sexuală (în înțelesul ei actual) are efecte catastrofale. Dincolo de iluzia reducerii numărului de avorturi, ea încurajează libertinajul, introducând copiii într-un sistem de valori în care sexualitatea umană este o funcție ca oricare alta, ce poate fi exercitată fără consecințe, în care moralitatea, familia întemeiată pe căsătorie și fidelitatea maritală sunt prostii desuete și ridicole. Roadele educației sexuale sunt putrede și se văd clar în rata de familii destrămate, epidemia de SIDA, conflictele și dezintegrarea socială.

Două exemple: deși în Marea Britanie se face educație sexuală cel mai de timpuriu, țara are cea mai ridicată rată a sarcinilor la adolescente din Europa de vest. Fostul premier Blair ajunsese să recomande adolescenților sexul anal ca să evite sarcinile, întrucât nimic nu avea efect! În New York, copiii de 14 ani primesc gratuit de la stat anticoncepționale și prezervative, tot ca să evite sarcinile. Evident, fără știrea părinților. Credem că niciun părinte întreg la minte nu își dorește pentru copilul său astfel de „educație”.

Spațiul nu permite o discuție mai amplă, dar introducerea unei astfel de materii obligatorii în România ar duce la conflicte dure între părinții creștini și organizațiile noastre, pe de o parte, și stat pe de alta, mergând de la procese în instanță până la retragerea copiilor din școli. Acest lucru ar însemna o „ghetoizare”, cauzatoare a unor clivaje sociale pe care nu credem că le dorește cineva.

Este o greșeală să considerăm că soluția la problemele expuse este educația sexuală. Noi propunem, dimpotrivă, o educație bazată pe un sistem moral-valoric solid, verificat istoric: acela în care sexualitatea umană se exprimă doar în cadrul căsătoriei și în care familia este împlinirea personală, instituția-fundament a societății și nu un apendice folosit ca pepinieră de brigadieri (comunism) sau de consumatori spălați pe creier (capitalism). Doar astfel vor dispărea bolile sexuale, avorturile și abandonul copiilor. Deci, NU NE OPUNEM EDUCAȚIEI autentice! De altfel, noi transmitem, într-un limbaj modern și prietenesc, tinerilor aceste valori în școlile și liceele unde mergem cu programele noastre și suntem uimiți de puterea și entuziasmul răspunsurilor lor. Copiii vor să audă și altceva decât „safe sex” și instrucțiuni despre cum să pună frișcă pe prezervativ. În definitiv, este o bătălie care se dă nu doar pentru sufletele și mințile generațiilor care urmează, ci și pentru supraviețuirea societății însăși, aflată pe pragul prăpastiei.

[coloana]

Foto: conservativecommune.com

Puteți citi și:

Avortul: crimă sau drept?

 


67 de comentarii

  • Ştiaţi că originea motivaţiilor pentru Educţia Sexuală in şcoli se află in teoriile “ştiinţifice” a unui grav dereglat mintal, Alfred Kinsey ?

   În 1948, zoologul Alfred Kinsey afirma că 98% dintre bărbaţi şi aproximativ jumătate dintre femei aveau relaţii sexuale premaritale, că 95% dintre americani erau potenţiali infractori sexuali şi că cel puţin 10% dintre bărbaţi erau homosexuali. Şi, deşi nimeni nu observase că 317 bebeluşi şi copii fuseseră “testaţi” de către Kinsey pentru obţinerea datelor sexuale la copii, educatorii preluau concluziile acestuia: copiii au un instinct sexual încă de la naştere, deci educaţia sexuală în şcoli (în stilul lui Kinsey) ar trebui să fie obligatorie.
   Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: cum a obţinut Kinsey statisticile privind sexualitatea infantilă?
   Mai pe scurt, echipa lui Kinsey a participat la abuzarea sexuală a celor 317 bebeluşi şi copii?

   Datorită psihologului dr. Judith Reisman, ştim astăzi că Alfred Kinsey a fost un impostor. Kinsey, profesor de zoologie la Universitatea din Indiana, pretindea a fi un familist conservator. În realitate, el abuza copii, fiind totodată un homosexual pervers care îşi seducea studenţii şi îşi forţa soţia să joace în filme pornografice realizate acasă. Mai mult de 25% din subiecţii săi erau prostituate şi deţinuţi, printre care numeroşi condamnaţi pentru agresiuni sexuale.
   Kinsey însuşi a murit prematur din cauza unei boli asociate cu masturbarea în exces.

  • Scaderea fertilitatii o face o mana de oameni (guvern, de ex) contrar proportiei covarsitoare a celorlalti. Castitatea e o chestie care ti-o asumi tu pentru tine. Apropo, nimeni nu incurajeaza castitatea ci mai degraba castitatea pana la o varsta cat de cat responsabila.

 1. Dana Micu via Facebook on

  hmm, cred ca inainte de a propune solutii ar trebui sa ne uitam putin la datele statistice..exista anumite caracteristici ale femeilor care fac f multe avorturi? dc nu stim poate ar trebui sa incepem cu niste informatii clare…de ex mamele minore sunt de etnie roma (dupa cum stim asta e parte din cultura/traditia lor)..dc e asa un alt set de masuri de educatie..s-ar impune..zic si eu

  • bravo .. chiar e tare ! :))
   ce ne mai recomanda.. rahatul asta de blair.. si restul masonilor spurcati ?!
   :))
   intai ca totii netotii sa isi dea cu parerea ar trebui sa isi reduca ei familia.. (in caz de au asa ceva?!) si apoi sa “SUGEreze” altora !!!

  • te inseli. Femeile care avorteaza nu sunt sarace, nici lipsite de educatie. De cele mai multe ori sunt tinere care tot asteapta ceva ca sa faca copii…ba un job mai bun, ba o casa, ba sa stranga bani pentru scutece, ba sa se asigure ca Fat Frumos va sta toata viata langa ele. Ele sunt setate mental sa refuze ideea de copil pana nu sunt in ordine toate aceste lucruri. Si cum stim cu totii ca asta e aproape imposibil (intotdeauna vom astepta cate ceva pentru ca viata noastra sa fie perfecta), tinerele, ajunse deja la 30-40 de ani, cu ovarele stafidite de anticonceptionale luate gresit, fac avorturi de fiecare data cand mai apare un “accident” si planifica atent conceptia copilului (ala dorit) pentru la anu’, sau peste 2 ani, 5…10…

 2. Dana Micu, nu toate mamele minore din Romania sunt de etnie roma. Trecand peste considerentele etnice, care pot justifica acest obicei printr-o cutuma culturala, sunt multe mame minore ne-rome, iar un proiect recent propus de Asociatia Front arata foarte clar acest lucru, sustinut de lipsa aproape totala a informatiilor legate de contraceptie, preventie etc. Dacian Daci: este complet falsa afirmatia dvs. Avortul nu este o practica rezervata persoanelor care nu merg la scoala, ea fiind extrem de raspandita si in randul tinerelor care frecventeaza institutiile de invatamant, de unde insa nu afla cum pot evita sarcinile nedorite. Afla in schimb ca intreruperea de sarcina e un pacat, ceea ce amplifica secretomania in jurul acestor practici si stigmatizarea celor care au trecut printr-o astfel de experienta.

 3. Este o falsa afirmatie in multe articole de pe net: Ca parintii din RO ar fi “obtuzi”, “incuiati” si extrem de “puritani”. Whaaaat? RO de 20 de ani este tara cea mai “desfacuta la slit” din spatiul fost sovietic, ne-am depasit si modelul, mama America ! Copiii aud de felatie si “muie” de acasa de la tata si mama, apoi si la TV, multe profesoare vorbesc asa ca sa fie “populare”, etc etc. Deci nu este prea multa decenta la adultii din RO ci prea multa indecenta!

 4. ce facem cu medicii gyn’ care recomanda avortul ca fiind metoda cea mai sanatoasa de contraceptie (“nu luati hormoni, nu va dati organismul peste cap, un debut de sarcina va face bine in general, va intinereste, si dupa aia …veniti la mine si rezolvam repede”)?

 5. Dana Micu via Facebook on

  nu am spus ca ar fi toate de etnie roma..era doar o intrebare menita sa atraga atentia asupra faptului ca nu exista o singura solutie -“optima”…trebuie gandite putin datele alea; am adus in discutie minoritatea roma deoarece am lucrat ca psiholog intr-un centru in care majoritatea beneficiarilor erau romi; femeile faceau avorturi pe banda rulanta, am intalnit o tanara de 19 ani, mama a 3 copii, cu 5 avorturi facute pana la varsta asta..am observat ca dincolo de motivele uzuale aflate in spatele deciziei de a avorta erau si altele specifice etniei in cauza: femeile nu au voie sa mearga la ginecolog (decat in cazuri grave sau pt avorturi..comunitatea-mai ales cand e vorba de una care si-a pastrat nealterate obiceiurile cum ar fi ursarii..-nu accepta aceasta idee..si de asemenea intampina mari dificultati in a se prezenta la programare (o data si o ora anume)..programele de educatie trebuie diferentiate in e in functie de beneficiarii lor..si trebuie avute in vedere toate grupurile de participanti din statistica..ar trebui implicate ONG-uri care au in desfasurare programe sociale (si care de cele mai multe ori doar isi justifica salariul, feara rezultat

 6. Sebastian Duşan Sîrbu via Facebook on

  Laura Bonciu: sigur nu asta e solutia… Vitele care au aratat asa ceva, trebuie sa inteleaga ca viata e mai mult decat mersul la biserica si la munca, viata inseamna si activitate sexuala si un traseu prin munti… adica viata e tot ce inseamna natural… dar asa cum la munte ai fost invatata sa nu arunci plastic si gunoi care nu e biodegradabil, asa inveti ca sexul nu trebuie facut fara anumite reguli(si nu ma refer la sexul in cadrul casatorie, deja ideea asta e anacronica si majoritatii crestinilor)… iar ideea de pacat e doar in mintea unor refulati… cand mai auzi vorbind de abstinenta intreaba-i de ce nu-si taie penisul?
  Legat de documentarele astea: mi se pare ca trebuie sa fii dereglat psihic ca sa poti privi asa ceva, dar trebuie sa fii nebun cu acte in regula sa raspandesti material din acesta copiilor sau adolescentilor… pana la urma avortul e solutia ultima si de regula e din cauza ca nu aveau informatia necesara pentru a se proteja contra sarcinii, deci avortul nu e cauza ci e efectul, ignoranta sexuala e cauza…

 7. Sebastian Duşan Sîrbu via Facebook on

  Laura Bonciu: sigur nu asta e solutia… Vitele care au aratat asa ceva, trebuie sa inteleaga ca viata e mai mult decat mersul la biserica si la munca, viata inseamna si activitate sexuala si un traseu prin munti… adica viata e tot ce inseamna natural… dar asa cum la munte ai fost invatata sa nu arunci plastic si gunoi care nu e biodegradabil, asa inveti ca sexul nu trebuie facut fara anumite reguli(si nu ma refer la sexul in cadrul casatorie, deja ideea asta e anacronica si majoritatii crestinilor)… iar ideea de pacat e doar in mintea unor refulati… cand mai auzi vorbind de abstinenta intreaba-i de ce nu-si taie penisul?
  Legat de documentarele astea: mi se pare ca trebuie sa fii dereglat psihic ca sa poti privi asa ceva, dar trebuie sa fii nebun cu acte in regula sa raspandesti material din acesta copiilor sau adolescentilor… pana la urma avortul e solutia ultima si de regula e din cauza ca nu aveau informatia necesara pentru a se proteja contra sarcinii, deci avortul nu e cauza ci e efectul, ignoranta sexuala e cauza…

  • Domnule Sirbu sunteti caraghios!

   Ati descris bine ce este natural (se potriveste insa si pentru bovine: munte, iarba, sex).
   Ati inteles pe dos ce e supra-natural. Omul este o fiinta ce depaseste naturalul exact prin activitatile pe care dumneavoastra le considerati inferioare, adica spiritualitatea, jertfa de sine si creatia (“munca si biserica”).
   Pentru principii spirituale omul are capacitatea sa depaseasca naturalul, asa apare creatia si jertfa, asa apare iubire care se jertfeste pe sine, dragostea de sotie, de parinti, de neam, de tara, de Dumnezeu.
   Daca nu intelegeti va dau exemple mai apropiate, din spectrul ”naturalului” :
   1. la bovine si la alte oratanii e considerat fireasc si natural incestul, iar la oameni nu. (Sper sa fiti deacord cu mine macar in aceasta privinta, chiar daca ideea mea de pacat o considerati o ciudata refulare.)
   2. exista monogamie pe viata si in lumea animalelor (ba chiar si printre pasari), deci casatoria este o … “anacronie” perena, dar natural raspandita pana si la oratanii 🙂
   3. despre albinele lucratoare se stie ca nu au “activitate sexuala”, doar matca avand rol reproductiv, deci studiul ”naturalului”este de folos daca este aprofundat, putem intelege ca abstinenta este si ea natural raspandita (si ca Obama este un joker oricum) si ca doar oamenii pot crede ca trebuie sa-si taie penisul ca sa se abtina, albinele (si alte gâze), nu.
   4. toate vitele stiu ca “activitate sexuala” este pentru perpetuare si procreere. D’aia nu vedem bordel pentru vite, caini sau sobolani. Ei intra in ”calduri” o data sau de doua ori pe an (sobolanii doar o data la 2 ani !!), dar la oameni sunt cazuri care o data intrati in “calduri” nu mai ies niciodata, iar copii nu pot decat sa-i deranjeze 🙂

 8. Sebastian Duşan Sîrbu via Facebook on

  abstinenta e ca si cand ai vrea sa te opui naturii… ca si cand, maine Obama ar decreta ca nu mai vrea sa ploua in toata lumea si natura sa faca bine sa se abtina un an de zile cu norii prin cer… cam asta e logica lor…

 9. Sebastian Duşan Sîrbu via Facebook on

  abstinenta e ca si cand ai vrea sa te opui naturii… ca si cand, maine Obama ar decreta ca nu mai vrea sa ploua in toata lumea si natura sa faca bine sa se abtina un an de zile cu norii prin cer… cam asta e logica lor…

  • Domnule Sirbu nu conteniti sa ma uimiti! Pe ce lume traiti? Daca nu ati mai auzit de abstinenta pana acuma, sa stiti ca sunteti singurul 🙂
   In orice spiritualitate exista calugari, anahoreti, asceti care traiesc in feciorie (abstinenta), asta e situatia de mii de ani, pe tot cuprinsul globului, in orice cultura,( mai putin in una: cultura Discovery :), care functioneaza dupa hitul “You and me baby ain’t nothin’ but mammals/ So let’s do it like they do on the Discovery Channel”).

  • Abstinenta este infranare. Iar asta nu e opus naturii. Si mania este naturala dar asta nu inseamna ca nu trebuie infranata atunci cand se cere. Faptul ca omul are anumite instincte sau porniri nu inseamna ca trebuie sa le lase de capul lor. Daca mi-e foame nu inseamna ca pot manca de oriunde, indiferent ca fur sau nu samd. Infranarea sexuala nu este impotriva naturii, dupa cum abtinerea de a sparge capul cuiva care m-a suparat, nu este… Sunt curios Sebastian ce ai spune mamei, sorei sau ficei tale legat de acest subiect. Daca impulsul sexual nu trebuie infrant de ce nu si-ar face de cap oricand ar simti nevoia si cu oricine? Ai spune asta sotiei tale? Si daca nu, de ce???

 10. Ideea este neviabila. Daca educarea tinerilor in spiritul sexului protejat da gres, educarea lor in spiritul castitatii are rata de succes… zero. Daca li se spune -cum- trebuie sa o faca si nu o fac, atunci sa li se spuna sa -nu- o faca nu e un indemn care sa aiba vreun fel de rezonanta. Ritmul in care se dezvolta societatea si varsta la care tinerii isi descopera sexualitatea sunt din ce in ce mai alerte, iar orice proces de stopare a acestui fapt va fi respins. Sexul nu trebuie transformat intr-un tabu mai mare decat este deja. Sexul -este- ceva normal, mai ales intre tineri. NU suntem animale, scopul nostru nu este doar reproducerea. Sexul nu trebuie promovat ca fiind ceva imoral, ci ca ceva natural, perfect normal, care trebuie facut organizat, dupa anumite reguli. Nu vrem ca tinerii nostri sa fie educati in spiritul libertatii de exprimare, in spiritul libertatii de formare, dar sa se sperie la auzul cuvantului “sex”. Am trecut de perioada in care se juca cearceaful, am trecut de perioada in care oamenii se casatoresc in liceu. Personal, prefer o societate in care jumatate din femei fac avort, decat o societate in care jumatate dintre tineri se casatoresc ( pentru a putea, evident, sa faca sex ), asumandu-si responsabilitati prea mari pentru varsta si capacitatile lor, atat materiale cat si morale.

  • Ciudat mod de a gindi! Cineva se minuna cum au putut arata unor elevi de liceu ce inseamna un avort, iar pe de alta parte tu consideri e mai usor de facut avort decit sa iti asumi responsabilitatile unei familii. De asta in primul rind e nevoie de o educatie morala, de o educatie sexuala pt cunoasterea problemelor si nu in ultimul rind de a elimina orice forma de reclama legata de sex. Sexul vinde! Si se vinde! Atunci tot in sclavagism am ramasa si tot animale vrem sa fim! Sint multi care vor sa deturnee discutia de la aspectul moral religioas la orice altceva in numele unor principii umaniste. Probabil ca o religie facuta corect ar ajuta la o morala a societatii. O educatie sexuala care sa nu exacerbeze deja hormonii adolescentilor e si ea dorita

 11. Nu inteleg de ce se scandalizeaza toata lumea. Atat profesoarele de biologie din gimnaziu si liceu, cat si dirigintele din gimnaziu si liceu au vorbit cu noi si despre sex si contraceptie.

  In cartile de biologie de scoala gimnaziala si liceu exista un capitol, cam prafuit, gen sanatatea reproducerii sau asa ceva.

  Dupa cum spuneam, profesoarele si dirigintele si-au facut datoria atat in gimnaziu cat si in liceu si ne-au povestit cate ceva despre sex.

  Faptul ca foarte multa lume este ipocrita o dovedeste modul de comportare, cat se poate de liberal, comparativ cu parerile afisate – ultraconservatoare.

  Si la unii mai e si o chestie de prostie banuiesc, adica orice generatie afla in gimnaziu despre chestiile astea, si de la profesori, dar daca este grupata intr-o ora de educatie sexuala oficiala, lumea nu mai e de acord….

  In orice caz nu cred ca lipsa de educatie sexuala e problema, ci lipsa mijloacelor de contraceptie (toate costa) si mentalitatea majoritatii tiganilor, care cu sau fara educatie sexuala, nu prea dau pe la scoala.

  Deci in principiu cred ca saracia si mentalitatea reprezinta problema, nu lipsa de educatie sexuala. God ONG urile astea extremiste dar si cele progresiste, nu au chestii mai bune de facut decat sa isi scoata ochii pe teme din astea sincer EXPIRATE…?

  Copiii se descurcau pe vremea mea 🙂 si cu o revista Bravo, si pana si invatatoarea a strecurat cateva cuvinte despre educatie sexuala.

  In plus, responsabilitatea finala este a familiei , sa isi pregateasca copilul pentru viata.

  • Puncul tau de vedere explica cel mai bine situatia REALA.Poate ca trusturile MEDIA ar fi bine sa aiba in vedere posibilitatea MEDIAtizarii materialelor.Ma tem ca din exces de zel programele de educatie sexuala cu astfel de teme vor ajunge la gradinite sau invatamant primar….daca intra pe mana Ministerului Invatamantului sau cum s-o mai fi numind el acum.

 12. De ce educatie sexuala sau avort? De ce nu se poate face sex, accepta situatie de fata/femeie gravida si naste un copil? Lumea pe aici chiar nu pare prea sa think outside the box.

  Poate tocmai reticienta celor din jur este aceea care le impinge pe unele dintre tinerele care ajung sa aiba o sarcina nedorita sa nu pastreze copilul. Poate tocmai faptul ca atunci cand auzi de o tipa de 16 ani gravida, primul cuvant care iti vine in minte incepe cu C si se termina cu urva. Iar peste asta, se adauga situatia financiara: cineva de 17 ani, care nu a putut terina studiile din cauza sarcinii, care are un copil de 1 an acasa, poate ea sa il intretina? Mai ales, fara un ajutor substantial din partea familiei? Oare nu chiar Biserica ar trebuie sa faca ceva pentru aceste tinere mame, care au ales sa nu ucida un copil nenascut? Dar nu, e mai usor ca banii bisericii sa stea bine, investiti in paduri, obiecte de cult scumpe, in masini de lux pentru Cler, decat sa se intoarca spre comunitate. E mai usor sa faci prozelitism decat acte de binefacere, e mai usor sa spui sunteti niste pacatori decat sa incerci sa aduci oaia ratacita la turma…

  • alexandru, tu vrei 1. o casatorie in care dupa 1-2 copii inchizi slitul si nu mai ai sex in viata? Sau crezi ca ai destule bani sa oferi o copilarie fericita si o sansa la o viata buan pentru 11-12-13… copii? Ai vreo ideea cum functioneaza un corp feminin fertil? Iar chiar daca tu personal ai avea bani pentru 13 copii, traiesti in iluzia ca toti romani sunt la fel de bogati?

   • cel de sus am scris ca raspuns pentru prima parte al commentului tau; a continua sarcina desigur ca e o alegere legitima, ca orice alta, iar intr-adevar e ipocrizie din partea bisericii sa predica iubitul de semeni si sa construieste catedrala gigantica in loc sa ajuta pe mame tanere, de exemplu.

    • @ WOW,

     Biserica suntem noi toti. Ce voi nu sunteti Români, nu sunteţi ortodocşi?
     Biserica face asta deja prin cativa oameni deosebiti:

     Stii de preotul Mihail Jar care are luati in grija 400 de copii?
     Vezi documentarul-reportaj:
     Tată pentru 400 de suflete – Părintele Mihail Jar, Stareţul Mănăstirii Bănceni

     Stii de preotul Nicolae Tanase, prin ocrotirea caruia au trecut peste 1000 de copii?
     Uite un reportaj:
     Povestea parintelui Tanase, tata pentru 328 de copii
     http://www.youtube.com/watch?v=uE_xCrfrFlc

     Pr. Nicolae Tanase este si printre primii fondatori ai asociatiei ProVita din România, din anii’90.

     • @ ioana

      In România sunt peste 95 % crestini, din care 86 % suntem crestini ortodocsi. Fara religie si atei sunt 0.2 %.
      Userul wow cred ca e ortodox si reprosa ierarhiei si administratiei bisericesti unele lucruri (pe buna dreptate, in mare parte), uita ca noi toti, crestinii ortodocsi suntem Biserica.
      Ioana, vorbind despre Ortodoxie parafrazez:
      Eu sunt crestin-ortodox! Tu?

   • Stiati ca … daca oamenii tin infranare in posturi in cadrul familiei , asa cum e firesc crestinilor, cum tineau bunicii si strabunicii nostri, nu ajung familiile sa aiba 12-13 copii ? Asta e cel mai bun planning familial, testat sute de ani. 🙂

 13. Un copil neconceput nu se pot avorta. Cei de la ProVita arata o lipsa de gandire logica incredibila. Iar daca Anglia e asa Sodoma si Gomorra, de ce stam si mai prost noi, cei etici, care tinem copii in bezna? Ca se poate ca ala e tara cu rezutlate cele mai proaste din Europa de Vest (ca in orice grup organizat dupa o calitate exista unul cel mai prost), dar daca o comparam cu europa INTREAGA…

  • Faptul ca Anglia (tara unde se face foarte multa educatie sexuala) e #1 sau #2 la avort arata ca nu se poate aduce ca argument educatia sexuala (in forma in care se face in Anglia si in alte tari) pt reducerea numarului de avorturi. Solutia consta in altceva, desi nu pot afirma cu siguranta in ce anume. Oricum, sa spui unui om sa se abtina pana la o varsta rezonabila (sau cat de cat responsabila) poate fi o solutie pentru diminuarea numarului de avorturi in segmentul de tineri de liecu, care isi pot farama viata efectiv.

 14. Nu sunt deacord cu cei care sustin educatia sexuala dela clasele V-XII (unde li se dau detalii copiilor despre sexul anal, oral, masturbare, relatii homo, orgii in grup, toate prezentate ca fiind normale si chiar benefice). Vedeti Programele si curicula.
  Mi-e sila.
  In ce hal am ajuns…

 15. Mi-e greu sa cred ca educatia sexuala va schimba statisticile referitoare la avort in Romania. Asa cum cei de la provita vor sa influenteze opinia, tot asa si alte ONG-uri care sustin argumente cotnrare. Poate ca toti au intentii bune, dar nu vad padurea de copaci.
  Poti sa-i predai unui copil teoria evolutiei, asta nu inseamna ca va renunta la credintele lui religioase. Tot asa, la varsta adolescentei, faptul ca stii ce se poate intampla in urma sexului neprotejat – din alte parti decat de la parinti si profesori – nu te face mai responsabil. Pana si adultii sunt iresponsabili. In anumite locuri din Africa, se dadeau prezervative gratuit intr-o perioada, ceea ce nu a stopat SIDA: oamenii nu le foloseau pt ca asa e cultura lor sau pt ca pur si simplu nu le place. La fel, unele femei refuza sa ia contraceptive din simplul motiv ca se ingrasa.
  Si apropo de Anglia, poate daca am intra putin in detalii am afla ca procentul mare de sarcini la minore este frecvent tot in acele categorii sociale pe care educatia nu le ajuta sa iasa din saracie, in general.

 16. Daca cei din Ministerul Educatiei au intentii bune, de ce incearca impunerea Educatiei pentru Sanatate – implicit a educatiei sexuale – ca materie obligatorie?
  Niste prieteni de-ai mei, parinti ai unei fetite de clasa a V-a, au patit urmatorul lucru: la inceputul anului, au fost informati de catre conducerea scolii ca la clasele copiilor lor se va preda educatia pentru sanatate, ca materie optionala. Asadar, un soi de optional-impus… Stiind ce anume se preda la acest optional (despre normalitatea relatiilor homosexuale si a perversiunilor de tot felul), prietenii mei au ripostat, invocand libertatea de a decide intre mai multe optionale… insa au fost urgent redusi la tacere, pe motiv ca profesoara de biologie trebuie sa-si completeze catedra si alta varianta nu exista. Atunci, prietenii mei au studiat metodologia de predare a materiilor optionale si au constatat ca directorul incalca legea care prevede ca parintii sa fie intrebati cu un an inainte ce optional doresc sa studieze copiii, sa completeze niste formulare… in fine, si-au dat seama ca e vorba de un abuz. Au facut repede o sesizare oficiala catre conducerea scolii, argumentand ca un optional nu are cum sa fie …impus si ca la aceste ore fiica lor nu va participa!
  Ce credeti? A doua zi directorul i-a chemat si le-a cerut scuze… (am uitat sa va spun ca inainte de reclamatie nici nu a vrut sa stea de vorba cu ei…) si optionalul a fost imediat schimbat. Li s-a explicat, in mod neoficial, ca ministerul cere ca acest optional sa se studieze obligatoriu…
  Pacat ca unii dintre noi acceptam atat de usor sa fim manipulati, fara sa ne gandim doar o clipa ce se ascunde in spatele acestor programe si de ce se incearca impunerea perversitatii ca obiect de studiu in scoli…

 17. Parerea mea este ca o cultura pro-life nu exclude Nimic din ceea ce este omenesc. Mai degraba o cultura in spiritul “educatiei sexuale” (asa cum se face, nu asa cum se vorbeste despre ea prin presa) predispune la acte ne-omenesti (avorturi) si face un om sa se comporte ca o masina, in care conteaza numai o fractiune din om, in care om dupa om se succed pt a fi consumati catre “implinire”.

  Observ la multicele reclame cum se “cupleaza” la sexualitatea fiecarui privitor pt a-l face sa cumpere produsul. Practim suntem sexualizati din ratiuni economice. Niste oameni care nu se stapanesc, macar un pic, sunt niste sclavi perfecti.

 18. Educaţie religioasă ortodoxă profundă în şcoli, NU educaţie sexuală în şcoli. Totul bun porneşte de la gândul bun, de la paza ochilor, de la post şi rugăciune şi nu de la mândrie şi AŢÂŢAREA POFTELOR TRUPEŞTI. Dacă trebuie să fim educaţi sexual să citim vieţile sfinţilor, sfaturile părintelui Arsenie Boca, modelele şi în privinţa asta sunt ei, nu desfrânaţii, sadomiţii, curvarii, neruşinaţii etc. Să lăsăm “beţia secolului” care este desfrânarea, pentru păgâni, nu pentru poporul nostru ORTODOX, binecuvincios, care ştie de ruşine şi cu rădăcini sănătoase. Să ne uităm la străbunii noştri că nu au acceptat aşa ceva în şcoli, de asta mai existăm acum pe faţa pământului. Să avem grijă ce spunem că pentru orice cuvânt în deşert vom da socoteală la Dreapta judecată.

  • Poporul roman nu este ortodox, intrucat poporul roman se compune din totalitatea persoanelor cu cetatenie romana.

   Intr-adevar, majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi (sa folosim exprimarea completa; n-ai vrea, banuiesc, sa induci pe cineva in vreo confuzie si sa creada ca vorbesti de evrei ortodocsi) 🙂

   • @ ioana

    In teoria sistemelor si in cibernetica, un sistem este intotdeauna mai mult decat suma elementelor componente.
    Poporul român NU reprezinta “totalitatea persoanelor cu cetatenie română”. (Aceasta “definitie” nu e valabila decat, poate, in manualul de Educatie civica de clasa a III-a.:))
    Poporul român nu poate fi definit de studii sociologice, demografice sau doar de antropologie. Scapa. E nevoie de istorie, metafizica, spiritualitate, cultura si poezie pentru a defini poporul român. Pentru a intelege acest neam trebuie să poţi înţelege şi gusta Balada lui Ciprian Porumbescu, Psaltirea in versuri a lui Dosoftei, tăcerea plină de miez a ţăranilor nonagenari, cântecul tulnicului ciobanilor moţi, Cazania lui Varlaam, frumuseţea Scării cu îngeri de la Suceviţa, demnitatea voevozilor, publicistica lui Eminescu.
    Cred ca Nae Ionescu avea dreptate cand spunea ca român inseamnă ortodox si ca altfel poti fi doar un bun român, niciodată un român.
    Si da, cred cu tarie ca poporul român este ortodox in fibra sa autentica, si noi daca vrem sa fim români trebuie sa ne ridicam la nivelul (sau sa coboram in profunzimea) valorilor si sensibilitatilor acestui neam. Altfel ramanem forme goale, lipsite de identitate, un puzzle spart, lucru pe care nu ti-l doresti nici tu, dna. Ioana.
    Si de aceea sunt pentru o educatie in spiritul cuminteniei, dar si al umorului mucalit si plin de rost al strabunilor nostri!

 19. Mircea Puscasu via Facebook on

  Ştiaţi că originea motivaţiilor pentru Educţia Sexuală in şcoli se află in teoriile “ştiinţifice” a unui grav dereglat mintal, Alfred Kinsey ?

  În 1948, zoologul Alfred Kinsey afirma că 98% dintre bărbaţi şi aproximativ jumătate dintre femei aveau relaţii sexuale premaritale, că 95% dintre americani erau potenţiali infractori sexuali şi că cel puţin 10% dintre bărbaţi erau homosexuali. Şi, deşi nimeni nu observase că 317 bebeluşi şi copii fuseseră “testaţi” de către Kinsey pentru obţinerea datelor sexuale la copii, educatorii preluau concluziile acestuia: copiii au un instinct sexual încă de la naştere, deci educaţia sexuală în şcoli (în stilul lui Kinsey) ar trebui să fie obligatorie.
  Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: cum a obţinut Kinsey statisticile privind sexualitatea infantilă?
  Mai pe scurt, echipa lui Kinsey a participat la abuzarea sexuală a celor 317 bebeluşi şi copii?

  Datorită psihologului dr. Judith Reisman, ştim astăzi că Alfred Kinsey a fost un impostor. Kinsey, profesor de zoologie la Universitatea din Indiana, pretindea a fi un familist conservator. În realitate, el abuza copii, fiind totodată un homosexual pervers care îşi seducea studenţii şi îşi forţa soţia să joace în filme pornografice realizate acasă. Mai mult de 25% din subiecţii săi erau prostituate şi deţinuţi, printre care numeroşi condamnaţi pentru agresiuni sexuale.
  Kinsey însuşi a murit prematur din cauza unei boli asociate cu masturbarea în exces.

 20. MIRCEA PUSCASU ARE DREPTATE. Dupa ce mondialistii dereglati au scos homosexualitatea din tratatele de psihiatrie in 1989 (unde figura de 100 de ani la “dizarmonii sexuale”) acum aceleasi elite de tembeli proclama normalitatea pedofiliei cu poezia “copiii mici au nevoi sexuale” (!).
  NB – Freud a fost la fel de dereglat psihic si impostor.

 21. Cita vreme un stat nu cenzureaza TELEVIZIUNEA si INTERNETUL care-s pline de imagini porno care fac din copiii nostri niste fiinte aservite poftelor sexuale fara noima, degeaba facem “educatie sexuala” in scoli.

 22. RESPONSABILITATE, un cuvant care nu mai e actual. Sunt tata ,si ca orice tata vreau ce-i mai bun pentru copiii mei.Vremurile se schimba insa moralitatea va fi intotdeauna conforma cu Scriptura .Incercarea de a schimba legile moralitatii duce la anomalii sufletesti, la chin si suferinta. Placerile pe care le simtim atunci cand mancam sau facem dragoste sunt pentru a sarbatori viata ,sunt pentru viata,atentie insa sa nu le transformam in patimi pentru ca vom deveni robi.Asta cred ca este examenul cel mai greu pentru un parinte ,sa vegheze penru ca ,copiii sa-i fie liberi.Imi permit si un sfat :
  Daca tot o faceti ,cautati si faceti dragoste ca-i mantuitoare.

 23. Educație pentru castitate, ce glumă bună. Cică educaţie ortodoxă. Trăim în sec XXI, există metode moderne, nu-i nevoie să aplicăm soluţii medievale gen castitate, rugăciune, post şi arsul cu fierul înroşit .

 24. Cu aceste metode moderne s-a ajuns la un dezechilibru fizic si psihic global .Se spune intr-o reclama ca 4 din 10 oameni au cancer… Se intampla ciudatenii pe tot globul (zgomote ciudate in aer , gropi circulare ,etc ) si cred ca trebuie sa ne apropiem de biserica ortodoxa mai mult ca oricand cu smerenie ,marturisire si traire ortodoxa . Doamne ajuta !

 25. Pingback: Educația sexuală în școli. Da sau nu, și mai ales, cum? | Cultura vieţii

 26. “Anul trecut, însă, la fel ca și anul acesta, cei mai mulți dintre elevii din România vor afla în mod obligatoriu că păcatul lui Adam și al Evei au adus în lume ”bolile, necazurile și moartea”, însă extrem de puțini vor afla din școli că multe boli pot fi transmise pe cale sexuală sau că multe necazuri pot surveni de pe urma sexului neprotejat.”

  dra Andra Matzal, dvs ati citit ce ati scris?! Daca cei mai multi afla despre faptul ca sexul aduce boala, cum puteti spune ca extrem de putin vor afla de bolile cu transmitere sexuala? Pai sunt multi sau putini? Oare nu e vorba de acelasi lucru? Bolile de care vorbeste Biserica au acum si un nume dat de medici: SIDA, infectie cu HPV, boli venerice etc. Si da, unele dintre ele aduc moartea. Deci cu ce greseste Biserica daca spune acelasi lucru ca educatia sexuala? Da, sexul inseamna si boli, iar bolile inseamna moarte. Asta o spune Biserica, asta o spun si doctorii.

  Si nu-mi vorbiti de sex protejat. Imi pareti o femeie educata si inteligenta, deci ma astept sa stiti ca HPV-ul se transmite chiar si cu prezervativ, HIV-ul are toate sansele sa se transmita prin sex oral si anal (practicat, de altfel de adolescenti) iar anticonceptionalele nu ajuta deloc la protectie: te protejezi impotriva unei sarcini, dar ai sanse sa iei orice boala. In plus, anticonceptionalele slabesc sistemul imunitar, astfel incat bolile se instaleaza mai repede si mai usor. Si macar de-ar fi alea care se trateaza cu antibiotice, dar HPV-ul mai aduce si un pic de cancer, caruia ii prinde foarte bine un sistem imunitar slabit, nu?

  Daca ma intrebati de vreo solutie, n-am ce sa va spun. Sondajele arata ca tinerii nu folosesc prezervativul. Iar niste anticonceptionale luate dupa ureche (si la sfatul colegei de banca) nu ajuta prea mult. Credeti ca educatia sexuala o sa-i invete niste lucruri pe care toata lumea le stie? Sa fim seriosi. Poate ca bunica voastra nu a auzit de prezervativ, dar opreste un pusti de 8 ani la coltul blocului si o sa-ti arate si cum se pune prezervativul. Tinerii nu au bani pentru protectie? Pai anticonceptionalele sunt printre cele mai ieftine medicamente – o folie pentru o luna costa 10-15 lei, mult mai putin decat da fata respectiva pe farduri, pe abonamentul la telefon, pe blugi sau pe alte brizbriz-uri.

  Nu mai insistati cu educatia sexuala, ca toata lumea stie cum intra dansa-n-transa. Asta gratie filmelor porno consumate de la 10-12 ani. Trebuie sa fii idiot sa nu realizezi ca un act sexual duce la o sarcina. Adica stii sa faci sex dar crezi in continuare ca pruncii sunt adusi de barza? Sa fim seriosi! Iar daca nu stii, e netul plin de informatii, te poti documenta cu un singur click. Si poti face asta INAINTE sa desfaci picioarele pentru prima data, ca nu dureaza decat 10 minute sa afli informatia de care ai nevoie.

  In aceste conditii, eu nu gasesc decat o singura explicatie pentru sarcinile care continua sa apara. Copiii astia sunt de-a dreptul idioti! E pacat sa vezi cum dispare inteligenta unei natiuni, cum se farama putin cate putin neuronul si IQ-ul scade de la generatie la generatie. Intr-un fel, ne meritam soarta. Poate daca lasam sa traiasca cele 23 de milioane de copii omorati de la revolutie incoace, acum aveam sange nou, o noua tara, o noua Romanie, nu aceiasi cretinoizi care discuta intens despre cum trebuie invatati copii sa faca un lucru care e la fel de natural ca defecatia sau respiratul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger