Educația umanistă ne face mai deștepți

0

În afară de diplomă, prieteni volatili și ficat gras, ce ne mai poate aduce facultatea? Ne schimbă mintea, ne faci mai abili social, ne dezvoltă potențialul? Cercetările făcute pe studenții americani spun că da, dar numai pentru unii dintre noi.

 

O cercetare a sociologilor Richard Arum și Josipa Roska, publicată în această carte, raportează că 45% dintre absolvenții de colegiu nu au făcut nici un progres în gîndirea critică, în raționarea complexă și în abilitățile de comunicare în scris.

Cei mai mulți dintre studenții care au progresat cerebral în cei doi ani de colegiu au fost cei înscriși și la cursuri de educație liberală sau umaniste, cum li se spune în Europa. Aceștia au citit și au scris cel mai mult în anii de instruire superioară. Colegiul este în SUA o treaptă între liceu și universitate dar rezultatele celor doi sociologi se potrivesc pentru orice tip de învățămînt superior.

Concluzia ar fi că, indiferent ce tip de educație superioară ar urma un student, e indicat să își îndrepte curiozitatea și spre științele umaniste.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger