Eduard Novak ţinteşte două medalii de aur la Paralimpiada de la Londra 2012

2

Ciclistul harghitean Eduard Novak, campion mondial la paraciclism, spune că Paralimpiada este visul său de o viaţă. Pentru anul viitor, Novak, care în urma unui grav accident rutier a rămas cu o dizabilitate locomotorie, își propune să câștige două medalii de aur la Londra, la probele olimpice de 4 kilometri urmărire pe velodrom şi contratimp pe şosea.

“Anul 2012 înseamnă pentru mine anul împlinirii unui vis de-o viață, un an în care să fie încununată toată munca mea de 30 de ani. Şi aici mă refer și la cariera mea de patinator viteză, de la care am pornit cu visul de a fi campion olimpic. (…) A fost un vis aproape imposibil de realizat, dar nicio clipă în viață nu m-am gândit la lucrul acesta sau la cât costă și în ce constă, câte sacrificii trebuie făcute. M-a ghidat inima și, dacă mă gândesc foarte bine, toată viața mea, chiar şi accidentul stupid din 1996, s-a îndreptat către acest țel. Iată-mă aici, cu 8 luni înaintea Jocurilor Paralimpice de la Londra. Urmează 8 luni în care voi fi devotat 200%, 8 luni de sacrificii și poate o să câștig zâmbind”, a declarat Eduard Novak în cadrul unei conferințe de presă derulate ieri la Miercurea Ciuc.

Dorința sa este cât se poate de justificată de  rezultatele obținute anul acesta, când, la individual, doar el și Lucian Bute au devenit campioni mondiali. ”Vreau să scriu istorie în lumea ciclismului şi în sportul românesc. Simt că am această ocazie şi voi profita din plin de ea,” spune Novak. Începând de anul trecut, Eduard este pregătit de antrenorul italian Cristiano Valoppi, fapt care-i dă încredere că va reuşi să atingă forma maximă. Cantonamentul va începe în luna decembrie, la Viena, acolo unde se va antrena şi în luna ianuarie. Primul concurs, fără obiective majore, va fi la Los Angeles, apoi în Spania, după care Paralimpiada de la Londra. Ciclistul din Miercurea Ciuc a ţinut să adauge că , în mare parte, calendarul competiţional va fi alături de echipa sa, Tuşnad Cycling Team, iar anul viitor va avea, însumate, aproximativ 60 de zile de concurs.

Eduard Novak a început sportul de performanţă pe când era copil şi a ales, la fel ca mulţi dintre harghiteni, patinajul viteză. El a fost, mai mulţi ani la rând, campion naţional de juniori la patinaj viteză şi era una dintre marile speranţe ale României în acest sport, visul lui fiind acela de a ajunge la Jocurile Olimpice.

Când avea 20 de ani, tânărul patinator a suferit un grav accident rutier, în timp ce se îndrepta către Italia, unde trebuia să participe la un concurs internaţional. În urma tragicului eveniment, Eduard Novak şi-a pierdut laba piciorului drept şi cariera sa sportivă părea compromisă.

După ce i-a fost pusă o proteză specială la picior, Eduard a căutat ani la rândul sportul care să i se potrivească. În final, fostul mare patinator s-a oprit la ciclism, domeniu în care, în ciuda handicapului său, a câştigat numeroase competiţii specifice, interne şi internaţionale. Eduard Novak a adus României şi o medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008, el fiind decorat atunci de preşedintele României, Traian Băsescu.

 

Puteţi citi şi:

Eduard. Eroul cu un picior amputat, în drum spre aurul olimpic


2 comentarii

  1. Pingback: Eduard Novak, dublu campion mondial la paraciclism, a fost premiat la Viena | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Eduard Novak, triplu campion mondial la paraciclism | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger