Editura Rentrop&Straton cere scuze fotografilor ale căror imagini le-a folosit fără acordul lor

0

V-am prezentat, acum o săptămână, o situaţie de nerespectare a drepturilor de autor ale unui specialist în biodiversitate, Silviu Petrovan, şi ale unui fotograf specializat pe viaţă sălbatică, Jason Steel.

 

 

Două fotografii ale celor doi erau folosite pe un CD realizat de editura Rentrop&Straton despre cum să îţi faci o afacere cu o fermă de vipere. Pe 20 ianuarie, când am publicat articolul respectiv, editura nu ne trimisese, încă, un răspuns oficial în legătură cu modalitatea în care a ajuns să folosească impropriu acele fotografii şi cu măsurile pe care intenţiona să le ia.

Răspunsul a venit joi; în acest răstimp, adică la o zi după apariţia articolului pe TOTB, fotograful britanic a primit suma de 80 de lire sterline, cerută de către el editurii drept plată pentru faptul că îi fusese utilizată fotografia. Silviu Petrovan este, la rândul său, în discuţii cu editura pentru a rezolva situaţia care îl priveşte pe el, iar editura, prin reprezentantul care a răspuns întrebărilor TOTB, şi-a cerut scuze pentru neplăcerile provocate autorilor de drept ai fotografiilor.

„Vă mulţumim pentru mesajul dumneavoastră de atenţionare privind utilizarea de către una din diviziile noastre editoriale a unor fotografii cu un statut incert al drepturilor de autor”, răspunde editura, prin Răzvan Tănase, Business Unit Manager. „Rentrop&Straton este un grup de editură şi consultanţă în afaceri româno-german, cu peste 20 de ani de experienţă pe piaţa din România. În aceşti 20 de ani ne-am construit o imagine de companie serioasă, fapt susţinut de cei peste 40.000 de abonaţi pe care-i avem. Acest lucru nu ne absolvă, însă, de vina de a nu verifica, cu şi mai multă atenţie, informaţiile şi fotografiile furnizate de unul din colaboratorii noştri, cu care am lucrat pentru un produs din seria „Afaceri la Cheie”, este vorba despre „Ferma de Vipere”. Ca urmare a mesajului dumneavoastră, am demarat investigaţiile interne necesare şi am primit confirmarea că aveţi, în totalitate, dreptate (partea cu „afacere suspectă” este, fireşte, discutabilă, sunt zeci de articole publicate de ziare serioase din România care susţin contrariul)”, se arată în mesajul editurii.

„În consecinţă”, continuă mesajul, „am luat legătura cu dl. Jason Steel cu care am reglat problema primei fotografii, iar în acest moment suntem în discuţii cu dl. dr. Silviu Petrovan pentru a rezolva şi problema celei de-a doua”. Atât Jason Steel (cel care, de îndată ce a văzut că fotografia sa era folosită fără acordul său, a trimis factura sa editurii, prin email), cât şi Silviu Petrovan (cel care a descoperit problema şi a adus-o şi în atenţia noastră) au confirmat primirea plăţii şi a scuzelor (în cazul lui Jason) şi existenţa discuţiilor pentru rezolvarea solicitărilor (în cazul lui Silviu, unde problema rămâne, deocamdată, deschisă: în articolul de săptămâna trecută, el sublinia faptul că folosirea imaginii sale îi face o defavoare majoră, pentru că este utilizată într-un scop opus activităţii sale de ani întregi, de conservare a naturii şi protejare inclusiv a speciei vipera cu corn din România. Silviu solicita scuze publice din partea editurii, retragerea CD-ului de la vânzare şi despăgubiri materiale, precizând că el nu şi-ar fi dat niciodată acordul pentru folosirea fotografiei sale cu scop comercial).

„Este primul caz de acest gen în istoria noastră”, susţine Răzvan Tănase, reprezentantul editurii, care mai spune că „se pare că, prin 1996, a mai existat un caz în care unul din autorii noştri, aflat în teste, a plagiat o parte din conţinutul unei lucrări. Aceste incidente sunt regretabile şi, în calitatea noastră de membri ai BRAT, SATI, ARMAD şi SIPA, le condamnăm cu toată convingerea. Am luat, evident, măsura scoaterii de la vânzare a produsului în cauză şi, pe această cale, îmi cer oficial scuze în numele Rentrop&Straton pentru neplăcerea cauzată autorilor de drept ai fotografiilor”. În ceea ce priveşte preluarea, fără citare corectă, a unor fragmente din articolul semnat de Silviu Petrovan în anul 2010 în revista National Geographic, răspunsul editurii este următorul: „Într-adevăr, domnul dr. Silviu Petrovan are dreptate când afirmă faptul că fragmentele preluate în lucrarea Ferma de Vipere nu au fost în totalitate inserate între ghilimele pentru a reda corect pasajele preluate. Departamentul de corectură al Rentrop&Straton nu a fost înştiinţat de către colaborator, iar marcarea pasajelor a fost deficitară. Doresc să întăresc faptul că intenţia nu a fost de preluare a articolului fără citarea sursei”, subliniază Răzvan Tănase.

Tot el este cel care i-a răspuns şi fotografului britanic implicat, Jason Steel, căruia i-a prezentat scuzele editurii pentru situaţia neplăcută creată, spunându-i că este vorba de „un incident izolat şi nu o practică a editurii Rentrop&Straton, care are contracte ferme cu agenţii româneşti care le oferă fotografii”. Fostul colaborator al editurii care s-a ocupat de CD-ul în cauză „a folosit fotografia luând-o de pe internet fără să se consulte cu departamentele noastre. De îndată ce am aflat de această situaţie, am luat măsurile necesare să înlăturăm fotografiile de pe site-urile noastre şi ale partenerilor noştri. Rentrop&Straton vă va plăti factura şi vă voi trimite confirmarea acestei plăţi. Ne exprimăm, încă o dată, scuzele pentru această situaţie”, se încheie mesajul transmis fotografului din Marea Britanie. În ceea ce îl priveşte pe Silviu Petrovan, acesta le-a solicitat retragerea fotografiei sale de pe orice produs al editurii pe care apărea şi despăgubiri materiale pentru prejudiciul de imagine care i-a fost adus.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger