Edilii New York-ului au curăţat oraşul de oameni ai străzii înainte de vizita Papei

0

Când a vorbit în faţa Adunării Generale a ONU din New York, Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să-i ajute pe cei mai marginalizaţi indivizi ai lumii, scrie Grist.org, după ce edilii l-au ferit de persoanele fără adăpost. “Excluderea economică şi socială înseamnă o negare completă a fraternităţii dintre oameni şi o ofensă gravă adusă drepturilor omului şi mediului”, a spus el. “Cei mai săraci suferă cel mai mult din cauza acestor ofense, din trei motive serioase: sunt izgoniţi de societate, sunt obligaţi să trăiască din ce se aruncă şi suferă pe nedrept de pe urma abuzării mediului. Fac parte din ‘cultura risipei’ care se răspândeşte şi se dezvoltă discret astăzi”.

În zilele de dinaintea sosirii Suveranului Pontif în New York, în apropierea locurilor pe care urma să le viziteze, administraţia oraşului a demolat adăposturile improvizate ale oamenilor străzii şi a instalat ţepuşe metalice în zonele în care aceştia obişnuiau să doarmă. De exemplu, în East Harlem, la 13 blocuri distanţă de o şcoală în care era programat să poposească Papa, poliţia a dărâmat o tabără care a găzduit zeci de oameni vara aceasta.

“Să-l f..”, a spus unul dintre foştii locuitori ai taberei, referindu-se la Papă. “El nu stă aici. Noi stăm aici. Cum mă poate muta pentru cineva care vine aici câteva ore? Doar pentru că suntem o subcultură nu înseamnă că nu existăm. Aici nu sunt romano-catolici. Să meargă în Washington Heights sau undeva unde sunt romano-catolici. Aici e Harlem”. Altul a spus: “Ne-au dat pur şi simplu afară. Ne-au zis: ‘O să vină oameni importanţi’. Ne-au zis că dacă nu ne mutăm, o să ne dea amendă sau o să ne închidă şi că ei nu vor să ne închidă”.

“Sunt 170 de lideri mondiali care vor intra la Naţiunile Unite, aşa că s-ar cuveni să facem o curăţenie”, a spus comisarul Bill Bratton de la NYPD. “Nu îmi cer nicio scuză pentru curăţarea oraşului”. Numărul persoanelor fără adăpost a crescut foarte mult în ultima vreme, unul dintre motivele principale fiind tăierile bugetare din cadrul unui program ce punea la dispoziţie locuinţe ieftine. În 2014, 116.000 de persoane şi-au căutat un refugiu prin adăposturile oraşului.

De regulă, oamenii ajung în stradă din cauza evacuărilor, a supraaglomerării unor locuinţe, a violenţei domestice, a pierderii locurilor de muncă sau a condiţiilor de locuire periculoase. Dacă edilii New York-ului vor să respecte vorbele Papei, atunci ar trebui să le ofere oamenilor străzii locuinţe, nu să-i dea la o parte.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger