Ecudoarul va primi 3,6 miliarde de dolari pentru a nu extrage petrol dintr-o rezervatie naturala

1

In contextul in care numeroase tari cauta sa-si infloreasca economia prin extragerea petrolului din interiorul propriilor granite, Ecuadorul urmeaza sa primeasca 3,6 miliarde de dolari pentru a-l lasa in pamant. Intr-un acord incheiat in premiera mondiala cu ONU, statul sud-american a promis ca nu va fora dupa petrol in Parcul National Yasuni – una dintre portiunile cele mai bogate in biodiversitate din padurea tropicala amazoniana – in schimbul sumei de bani mai sus-amintite, platita de tarile bogate.

In jur de 846 de milioane de barili de petrol sunt depozitate in subteranul Parcului National Yasuni, o rezervatie naturala ce gazduieste paduri tropicale virgine si o serie de specii endemice. In urma acordului incheiat de Ecuador cu ONU, ea va ramane insa neatinsa pentru cel putin zece ani.

Chiar daca statul sud-american va avea mari beneficii de pe urma sumei de 3,6 miliarde de dolari in conditiile in care are un produs intern brut de circa 62 de milioane, daca ar fi ales sa foreze dupa petrol in rezervatia naturala ar fi castigat de doua ori mai mult. Mediul ar fi suferit insa pierderi incalculabile. In urma acordului recent incheiat, spun oficialii Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), planeta ar urma sa fie crutata de 400 de milioane de tone de gaze cu efect de sera.

PNUD analizeaza acum posibilitatea incheierii unor acorduri similare cu alte tari bogate in biodiversitate.

Foto: Parcul National Yasuni/Flickr-ggallice

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger