UPDATE Julian Assange a primit azilul politic din partea Ecuadorului. Decizia este criticată de Suedia şi Marea Britanie

1

La o zi după presiunile autorităţilor britanice, care au sugerat că ar putea intra în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat acolo de două luni, Ecuadorul a anunţat (ieri) că îi acordă acestuia azilul politic cerut. Decizia statului sud-american stârneşte mai multe probleme, la nivel diplomatic, Suedia şi Marea Britanie fiind nemulţumite de evoluţia lucrurilor. Autorităţile britanice susţin că nu îi vor acorda drept de liberă trecere pentru a pleca din Marea Britanie, în ciuda obţinerii azilului politic în Ecuador.

 

 

UPDATE 2: Ministrul de Externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, speră ca negocierile cu guvernul Marii Britanii să rezolve problema accesului liber al lui Assange la un avion care să îl ducă în Ecuador. El a precizat că Marea Britanie ar trebui să respecte decizia suverană a Ecuadorului în această problemă, altfel, autorităţile ecuadoriene vor face apel la soluţii alternative oferite de legislaţia internaţională în materie pentru a primi dreptul de liberă trecere pentru Assange. Fondatorul WikiLeaks a catalogat decizia Ecuadorului drept o „victorie istorică” şi a cerut ca ancheta SUA asupra WikiLeaks să înceteze. Deocamdată, însă, dacă Julian Assange părăseşte teritoriul ambasadei Ecuadorului din Londra, poliţia britanică îl va aresta pe loc şi va fi extrădat imediat în Suedia.

Mai multe detalii găsiţi aici.

Sursa: BBC News

 

UPDATE 1: Situaţia a devenit încordată în cursul zilei de ieri (miercuri), autorităţile Ecuadorului denunţând o ameninţare din partea autorităţilor britanice de a intra cu forţa în ambasada statului sud-american din Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange. Citiţi mai multe detalii aici.

 

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks: Uite azilul, nu-i azilul

Reprezentanţii Ecuadorului au negat o ştire apărută marţi în presa britanică, potrivit căreia acest stat i-ar fi oferit amnistie fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra şi a cerut azil în statul sud-american. Ministrul de Externe al ţării a precizat că numai preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, are puterea de a decide în acest caz.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada ecuadoriană pentru a evita extrădarea în Suedia, unde procurorii doresc să îl ancheteze în urma unor acuzaţii de delicte sexuale aduse de către două tinere. Assange a declarat că se teme că, din Suedia, va fi trimis în SUA, unde viaţa lui ar putea fi în pericol. Preşedintele Ecuadorului a anunţat că solicitarea de azil a lui Assange ar putea primi un răspuns la sfârşitul acestei săptămâni şi că va discuta astăzi cazul fondatorului WikiLeaks cu ministrul de Externe, Ricardo Patino. Publicaţia The Guardian a scris, invocând surse guvernamentale ecuadoriene anonime, că amnistia îi va fi acordată lui Assange şi acesta va primi azilul solicitat. Preşedintele Correa a dezminţit ştirea: „Este fals. Când vom lua o decizie, vom explica foarte clar motivele pentru care vom lua decizia respectivă, cadrul legal şi analiza care ne va face să îi acordăm ori să nu îi acordăm azil domnului Julian Assange”, a precizat acesta în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialii ecuadorieni au criticat ştirea apărută în The Guardian: „Sursele anonime nu au valoare. Doar preşedintele şi cu mine putem lua această decizie şi încă nu am luat-o”, a spus ministrul Patino.

Conform convenţiilor diplomatice în uz, poliţia britanică nu poate intra în ambasada Ecuadorului fără acordul oficialilor acestui stat, aşa că Assange nu poate fi arestat acolo; însă fondatorul WikiLeaks nu se poate prezenta la aeroport pentru a zbura în Ecuador fără a trece prin Londra şi, astfel, a se expune unei eventuale arestări. „Aşadar, nu este vorba doar de a-i acorda azil, pentru că, pentru a ajunge în Ecuador, domnul Assange ar trebui să aibă liberă trecere şi din partea guvernului britanic. Va fi posibil acest lucru? Este o chestiune de care trebuie ţinut cont”, a mai precizat Patino, citat de agenţia de presă Reuters. Pentru că a încălcat termenii reţinerii sale în Marea Britanie, Assange poate fi arestat oricând, oriunde în afara ambasadei Ecuadorului. Iar ca guvernul britanic să îi acorde dreptul de liberă trecere până la îmbarcarea într-un avion ar însemna o altă problemă: ca Marea Britanie să acţioneze împotriva unui mandat de arestare emis de Suedia pe numele lui Assange şi împotriva unei decizii a Curţii Supreme a Marii Britanii, care a confirmat mandatul ca valid.

Deşi este un politician de stânga, auto-declarat inamic al „imperialismului SUA”, care a mărturisit că „îl înţelege” pe Assange, preşedintele Ecuadorului a spus că va respecta sistemul de justiţie britanic şi legislaţia internaţională. Guvernul britanic este decis să îl extrădeze pe Assange în Suedia. Potrivit experţilor în materie de probleme de imigraţie şi drepturile omului, un azil oferit de Ecuador lui Assange nu îl va proteja pe acesta de a fi trimis în Suedia de pe teritoriul britanic. „Acordarea azilului nu este un permis de ieşire din închisoare şi de a merge liber oriunde în lume”, a precizat Roger Gherson, avocat britanic. Assange nu a fost pus sub acuzare, nici în Suedia, nici în SUA, dar procurorii suedezi au emis mandatul de arestare deoarece doresc să îl chestioneze în legătură cu acuzaţiile de viol şi atac sexual care i-au fost aduse chiar de susţinătoare ale WikiLeaks. Assange şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a precizat că a întreţinut relaţii sexuale cu tinerele cu acordul lor. În decizia sa, Ecuadorul trebuie să ţină cont şi de problemele pe care acordarea azilului pentru Assange le va aduce relaţiilor economice dintre SUA şi Ecuador, consideră analiştii din sectorul business. „Nu va fi o mişcare care să câştige Ecuadorului mulţi prieteni la Washington”, a spus Eric Farnsworth, din partea Council of Americas, un grup ce reprezintă companiile cu afaceri în America Latină.

 

Analiză şi foto: Reuters


Un comentariu

  1. Pingback: Situaţia fondatorului WikiLeaks bagă în şedinţă ţările americane | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger