Ecuadorul face rezervație naturală în jurul vulcanului Antisana

0

Organizații specializate în conservarea mediului și autoritățile guvernamentale ecuadoriene au reușit să creeze o zonă de protecție de 106.000 de hectare în jurul vulcanului Antisana. Zona înseamnă păduri înalte și cețoase, dar și pășuni, habitat al unor specii de animale precum condorul de Anzi, puma, vulpea de Anzi, ibisul cu față neagră, cufundarul argintiu, ursul cu ochelari sau specii protejate de broaște.

 

Rezervația se întinde de la altitudinea de 1.188 de metri la 5.699 de metri (deasupra nivelului mării). Aici obișnuiau să pască cirezile de vite, pentru că pășunile sunt foarte bogate. ”Transformarea regiunii din jurul vulcanului Antisana în rezervație este unul dintre cele mai de succes proiecte de conservare din Anzi”, a declarat Robert Ridgely, director executiv al World Land Trust-US, organizație care a ajutat la securizarea rezervației alături de asociația locală Fundación Jocotoco și de guvernul ecuadorian. În ciuda faptului că regiunea fusese declarată rezervație încă din 1993, 80% din pământurile sale nu fuseseră achiziționate de la localnici pentru schimbarea destinației în cea de rezervație.

Păsări ibis din pădurile Anzilor

”Din cauza pășunatului intensiv din aceasă zonă, ecosistemele regiunii Antisana s-au degradat semnificativ. Acest fapt afectează rezervele de apă, spre exemplu. Biodiversitatea regiunii amplifică dorința noastră de a o proteja. Pădurile tropicale înnorate din Anzi, așa cum sunt cele din jurul vulcanului Antisana, sunt numărul unu pe lista de priorități de conservare a biodiversității, datorită bogăției lor, speciilor rare adăpostite, dar și gradului de risc la care sunt supuse”, se arată într-o informare oficială a World Land Trust. Astfel, după 18 ani de la declararea zonei drept rezervație, prin eforturile financiare combinate ale organizațiilor menționate și ale guvernului ecuadorian, regiunea a devenit protejată în practică, nu doar pe hârtie.

 

Sursa și foto: Mongabay News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger