Ecstasy-ul pur este sigur pentru consum, susţine un oficial canadian

1

Dr. Perry Kendall, cel mai înalt oficial pe sănătate din provincia canadiană British Columbia, a spus că ecstasy-ul pur (MDMA) este sigur pentru consum şi că s-ar putea să nu aibă efecte negative pe termen lung. Medicul a subliniat însă că există o diferenţă mare între substanţa pură şi cea îndoită cu chimicale pe care o întâlnim pe stradă. “Dacă [oamenii]ar şti care este dozajul sigur, şi-ar putea cumpăra ecstasy la fel cum îşi cumpără alcool dintr-un magazin controlat de guvern”, a spus Kendall într-un interviu, punând în discuţie legalizarea şi controlul atent al substanţei.

Oficialul canadian îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere substanţa de pe stradă, pentru că nu pot şti niciodată cât e de sigură. Riscurile impuse de piaţa neagră, spune el, pot fi diminuate dacă, de exemplu, MDMA-ul ar fi legalizat şi vândut în magazine cu licenţă guvernamentală şi dacă autorităţile ar monitoriza atent linia de producţie. “Sunt un critic acerb al prohibirii, pentru că nu cred că asta poate ţine drogurile la distanţă de oameni vulnerabili şi nu cred că ajută la reducerea consumului dăunător şi cred că are alte efecte negative, cum ar fi plasarea de milioane de dolari în mâinile grupurilor de crimă organizată”. Cu toate acestea, Kendall a spus că nu militează pentru legalizare ca soluţie, ci pentru stârnirea unei discuţii care să ofere alte metode decât actualul război împotriva drogurilor.

Dacă oamenii şi-ar putea cumpăra ecstasy pur din magazine cu licenţă guvernamentală, crede el, rata de consum ar scădea, precum şi riscurile pentru sănătate, însă MDMA-ul n-ar trebui folosit în scop recreaţional după părerea lui. O serie de studii au arătat că substanţa, în forma ei pură, nu este atât de periculoasă şi că riscurile ce i-au fost asociate sunt exagerate. Un studiu finanţat de guvernul american a concluzionat, de exemplu, că utilizarea MDMA-ului nu afectează funcţiile congnitive, iar testele clinice aprobate de Food and Drug Administration pentru 500 de voluntari nu au depistat nici un efect secundar grav în timpul administrării substanţei. Totodată, un psihiatru de la Harvard, dr. John Halpern, a spus că MDMA-ul poate modifica temperatura corpului, ritmul cardiac şi tensiunea arterială pe termen scurt şi poate diminua rezistenţa imunitară pentru câteva zile, însă în afară de asta, substanţa poate fi administrată în siguranţă, cu ajutorul cercetării.

Criminalizarea drogului, spune Perry Kendall, nu se bazează pe farmacologie, toxicologie sau analiză economică. Într-un top alternativ al substanţelor realizat de controversatul profesor britanic David Nutt, MDMA-ul a ieşit pe locul 17 din 20 ca nivel de pericol, cercetătorul comparându-i riscurile cu cele impuse de călărit. Iar un cercetător de la Universitatea Columbia foloseşte substanţa pentru a trata sindromul de stres posttraumatic, spunând că ea poate fi administrată în condiţii de siguranţă sub ochii medicilor.

Surse: Huffington Post, NPR

Foto: Reuters

Pentru a afla care sunt efectele substanţei, puteţi citi “Consumator de ecstasy: E ca şi cum mi-am reparat adolescenţa timidă”, iar despre munca de cercetare a profesorului britanic David Nutt puteţi citi aici.

 


Un comentariu

  1. Pingback: Ecstasy-ul spulberă stresul acut | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger