Cercetătorii spun că implantarea de celule solare în display-urile cu cristale lichide poate recupera o cantitate semnificativă de energie care, în mod normal, s-ar pierde în timpul alimentării lor. Aşa că două grupuri de cercetare din SUA au creat filtre de lumină fotovoltaice pentru a spori durata de viaţă a bateriilor pentru telefoane mobile şi laptopuri.
Tot mai multe display-uri se bazează astăzi pe tehnologia LCD. LCD-urile sunt însă extrem de ineficiente la capitolul energie, convertind doar circa 5% din lumina de fundal într-o imagine vizibilă. În cazul unui laptop, un ecran LCD consumă o treime din energia gadget-ului. Aşa că două grupuri de cercetare independente, da la Universitatea din California, respectiv Universitatea din Michigan, au creat versiuni fotovoltaice pentru două dintre componentele unui display, şi anume filtrele de polarizare şi cele de culoare, care transformă lumina în electricitate.
Mai exact, cercetătorii au fabricat celule solare care acţionează pe post de polarizoare şi filtre de culoare. Polarizoarele filtrează lumina incompatibilă cu tehnologia LCD şi sunt responsabile pentru 75% din lumina risipită de un ecran LCD, în timp ce filtrele de culoare resping două treimi din lumina cu care intră în contact. Cercetătorii spun că polarizorul fotovoltaic pe care l-au creat poate transforma în electricitate 3-4 procente din lumina pe care o rispieşte în mod convenţional, putând încărca un telefon mobil atunci când nu este folosit, în timp ce filtrele de culoare bazate pe aceeaşi tehnologie cu celule solare pot transforma în electricitate în jur de 2% din lumina care altfel s-ar duce pe apa Sâmbetei.
Sursa: Technology Review
Foto: Flickr/xunil96