Ecoturismul, o soluţie pentru salvarea lemurienilor de la dispariţie

0

Lemurienii din Madagascar se numără printre primatele cel mai puternic ameninţate cu dispariţia, dar, susţin specialiştii în conservarea naturii, ar putea exista o soluţie pentru ca aceştia să nu devină doar o amintire. Iar salvarea vine prin ecoturism, scrie BBC.

 

 

Pufoşii cu ochi mari şi gesturi care ne amuză au scăzut, ca număr, dramatic în ultimii ani, în special din cauza despăduririlor (tăierilor ilegale de copaci) care i-au făcut să îşi piardă habitatul. Există peste 100 de specii de lemurieni cunoscute, dar toate se află în această situaţie, de a fi pe lista speciilor ameninţate, vulnerabile, din cauza activităţilor umane. Faptul că insula Madagascar este separată de continentul african a permis dezvoltarea acestor specii fără intervenţii din exterior, dar cum insula a devenit sursă redutabilă pentru lemn (de abanos şi de trandafir, în special), iar instabilitatea politică din 2009 încoace a lăsat legile în voia sorţii, accesul oamenilor şi al utilajelor lor nu a mai putut fi oprit.

Acum, peste 90% dintre speciile de lemurieni sunt considerate în pericol de către International Union for the Conservation of Nature (IUCN), institutul autor al celebrei liste roşii a speciilor ameninţate cu dispariţia. 20 dintre aceste specii sunt considerate a fi în pericol foarte mare de dispariţie. În aceste condiţii, o echipă de oameni de ştiinţă specialişti în conservare a venit cu o propunere – o posibilă soluţie pentru ca aceste simpatice primate să nu dispară, în curând, de pe planetă. Propunerea este lemurienii să devină „brandul” turistic al Madagascarului, în urma căruia insula să încaseze bani care să ajute comunităţile locale şi, implicit, viaţa sălbatică din regiune.

Christoph Schwitzer, de la Bristol Zoological Society, a lucrat peste zece ani în Madagascar şi spune că turişii merg pe insulă în număr foarte mare, în ciuda instabilităţii politice din zonă. Exemplele din Rwanda şi Uganda, unde ecoturismul a dat roade (vizitatorii sunt dispuşi să plătească sume importante de bani pentru a observa gorilele de munte, o altă specie vulnerabilă, în habitatul lor natural), sunt folosite pentru a ilustra propunerea pentru Madagascar. Dar chiar şi pe insulă există un exemplu de acest tip: în pădurea Maromizaha vieţuiesc 13 specii de lemurieni, iar sătenii din regiune servesc drept ghizi turiştilor, dat fiind că au învăţat engleză şi franceză pentru a putea îndruma vizitatorii; în plus, un centru multifuncţional pentru turişti a fost ridicat în zonă. În 2011, numai opt turişti au venit în această pădure. În 2011, numărul lor crescuse la 208.

Planul propus de specialiştii în conservare s-ar întinde pe trei ani până la implementarea lui definitivă şi ar costa 7,6 milioane de dolari. Pe lângă dezvoltarea ecoturismului pe baza brandului lemurienilor, specialiştii propun şi creşterea numărului de studii de lungă durată şi de programe dedicate conservării. Împreună, toate acestea ar putea reduce ameninţările la adresa lemurienilor, braconajul şi tăierile de copaci. „Suma necesară nu este mare, ca efort internaţional şi ar aduce, în schimb, o valoare extraordinară planetei: ar conserva un habitat unic în lume. De două secole, de când activitatea ştiinţifică a lumii ţine evidenţa speciilor, nu am pierdut nicio specie de lemurian. Dar le putem pierde de acum încolo. Avem oamenii care să oprească asta, avem locul, avem ideile, ne mai trebuie finanţarea”, a punctat Schwitzer. Mai multe detalii despre planul său puteţi găsi şi în revista Science.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Ar putea oamenii să hiberneze?

O specie distinctă de lemurian a fost descoperită în Borneo

Grafic: starea mamiferelor de pe planetă

Parc naţional din Madagascar, invadat de căutătorii de safire

Micul lemurian supersonic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger