Eco Ruralis: Opoziţie la nivel european împotriva patentării ardeiului de către compania Syngenta

2

În 3 februarie 2014, o coaliţie extinsă formată din 34 de organizaţii neguvernamentale şi organizaţii de fermieri şi amelioratori, printre care şi asociaţia de ţărani Eco Ruralis, a înaintat Oficiului European pentru Patente (OEP) din Munchen un document de opoziţie faţă de patentul pentru ardei acordat companiei Syngenta, arată un comunicat al Eco Ruralis.

 

 

Compania Syngenta a patentat rezistenţa la insecte dăunătoare pe care a copiat-o de la un ardei sălbatic. Astfel de patente sunt îndoielnice din punct de vedere etic, intensifică procesul de concentraţie pe piaţa seminţelor şi reprezintă un risc pentru securitatea alimentară la nivel global. În timpul depunerii documentului în Munchen, o supă de ardei iute a fost servită angajaţilor Oficiului European pentru Patente.

În data de 8 mai 2013, Oficiul European pentru Patente (OEP) a acordat companiei Syngenta patentul EP 2140023 B1 pentru ardeiul convenţional rezistent la insecte dăunătoare. Syngenta  a încrucişat o plantă de ardei sălbatic din Jamaica cu plante de ardei comercial; cum planta de ardei sălbatic este rezistentă la diferiţi dăunători, rezistenţa patentată deja exista în natură.  Totuşi, Syngenta susţine că deţine proprietatea asupra plantelor de ardei rezistente la insecte şi asupra seminţelor şi fructelor lor, deşi plantele patentate sunt produse ale procesului de ameliorare convenţională. Astfel de plante ar trebui să nu fie patentabile sub legea europeană.

Coaliţia europeană care se opune patentului pentru ardei solicită revocarea acestuia. Este pentru prima dată în istoria Oficiului European pentru Patente (OPE) când o coaliţie atât de extinsă, formată din membri reprezentând 27 de ţări europene ale Convenţiei Europene pentru Patente, depune un document de opoziţie, ecou al dezacordului faţă de practicile OPE. În mai 2012, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită OPE să excludă dintre produsele patentate pe cele derivate din ameliorarea convenţională, cât şi din toate metodele de ameliorare convenţională.

O decizie a consiliul extins al Oficiului European pentru Patente, ce va fi luată curând, ar putea schimba practicile de acordare a patentelor pentru plante convenţionale, iar revocarea patentului pentru ardei ar putea fi un prim pas important. Totuşi, pentru a aduce o schimbare pe termen lung, este nevoie ca o decizie politică să fie luată de către consiliul de administraţie.

Patentarea plantelor intensifică procesul de concentraţie al pieţei globale de seminţe deja existente cu doar câteva corporaţii multinaţionale care controlează viitorul hranei noastre. Patentele pentru seminţe ar trebui să creeze stimulente pentru ameliorarea de noi varietăţi de plante, dar ele cauzează opusul: amelioratorii nu pot accesa liber materialul reproducător al plantei ce se vrea ameliorată, precum varietăţi de plante şi plante sălbatice. Acest fapt conduce la afectarea agro-biodiversităţii şi a suveranităţii alimentare şi, implicit, conduce la opţiuni reduse pentru consumatori.

 

Sursa şi foto: Eco Ruralis

 

Puteţi citi şi:

Monsanto vrea să creeze legumele perfecte, pe căi naturale

Grele încercări pentru mediul din România în 2013

A început procedura de autorizare a porumbului modificat genetic 1507


2 comentarii

 1. Articolul acesta este gresit, din principiul. Exemplul clasic de jurnalism “misleading” pe o tema serioasa.

  Acel patent presupune faptul ca nimeni nu va putea folosi tehnica patentata de protectie impotriva insectelor daunatoare, chiar daca acea tehnica este observabila din natura (si probabil din acest motiv nimeni nu a incercat sa o patenteze pana acum). Nu are treaba cu planta in sine, ci cu modificari ulterioare aduse plantelor (prin incrucisari, tratari cu chimicale, modificari genetice, ce le-o trece prin cap).

  In mod normal, oficiile de patente nu ar trebui sa le acorde in cazul in care ideile, tehnicile sunt nereglementate si sunt naturale sau sunt deja folosite la scara larga, nu au voie sa patenteze idei impamantenite ci doar pe acelea care aduc inovatii. Cel mai probabil, a fost greseala (voita sau nu – asta este cu totul alta discutie) si se poate repara, pentru ca cei care au solicitat patentul, au omis probabil sa specifice cum au facut descoperirea. Este regretabil cand are impact larg ca in cazul de fata, dar daca este un scenariu alb-negru se va rezolva fara mari probleme.

  Cum s-a ajuns totusi de la “patentarea unei tehnici in producerea de legume mai rezistente” pana la “confiscarea ardeiului”? Probabil numai autorul articolului stie. Insa trebuie criticat de fiecare data cand se intampla.

  • Captain Planet on

   Materialul este un comunicat de presă al Asociaţiei Eco Ruralis, prezentat ca atare, după cum indică şi sursa de la finalul său şi titlul (Eco Ruralis – etc.), nu este un articol de investigaţie jurnalistică. Mai multe detalii legate de poziţia asociaţiei în legătură cu această temă şi de ce anume a adoptat această poziţie puteţi găsi pe site-ul asociaţiei (link în material). Vă mulţumim pentru opinie, vă mai aşteptăm şi cu altă ocazie!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger