Economistele gândesc altfel decât economiştii

2

Ann Mari May, profesoară de economie la Universitatea din Nebraska, a făcut un studiu pe membrii şi membrele Asociaţiei Economiştilor din America pentru a vedea dacă există diferenţe de gândire între aceştia.

 

Diferenţele au fost clare şi interesant e că distribuţia lor pe genuri corespunde viziunilor economioce ale dreptei şi stângii tradiţionale:

Economiştii bărbaţi consideră, în medie, că guvernul regularizează excesiv economia; sunt pentru reducerea taxelor; sunt împotriva acordării de către angajatori a asigurărilor medicale pentru angajaţi.

Femeile se află la polul opus – sunt mai multe economiste (cu 41%)  în favoarea taxării progresive şi mai multe (cu 32%) care cred în distribuirea mai egalitară a veniturilor.

Autoarea studiului recomandă ca economistele să fie cooptate în număr mai mare în cercurile care propun politici publice, pentru un echilibru mai mare al perspectivelor.

Foto: Elinor Ostrom, economist politic american, singura femeie care a câștigat Premiul Sveriges Riksbank în științe economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel

Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger