Economia socială, soluţia pentru managementul deşeurilor în România

0

Patru întreprinderi sociale vor fi înfiinţate în patru regiuni din ţară cu scopul sprijinirii procesului de management al deșeurilor prin integrarea pe piața muncii a grupurilor vulnerabile din România, în cadrul unui proiect demarat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Desfăşurat pe o perioadă de trei ani, proiectul va funcţiona în Delta Dunării şi în alte trei regiuni din ţară sub forma unor centre de resurse ce vor asigura sprijinul necesar creării și funcționării întreprinderilor sociale.

Structurile de sprijin vor fi compuse din câte patru specialiști și un coordonator de centru. În fiecare întreprindere socială vor lucra minim 20 persoane aparținând grupurilor vulnerabile (familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, femei, persoane de etnie roma, persoane care trăiesc din venitul minim garantat).

Acestea se vor ocupa de colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje, existând posibilitatea ca serviciul să fie extins şi la alte tipuri de deşeuri reciclabile.

Centrele vor funcționa pe lângă operatorul desemnat, în localitățile unde există servicii de salubritate, iar în zonele în care nu există servicii de salubritate, acestea vor funcționa pe baza unui acord cu primaria locală.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei la baza acestui proiect stă un demers inovativ: organizarea si eficientizarea unor activități practicate în mod tradițional de către persoane marginalizate (colectarea ambalajelor), într-un context nou. Acest lucru presupune înfiintarea unor structuri ale economiei sociale în domeniul colectarii selective a deșeurilor și crearea unui mecanism interregional de sprijin, care va susține întreprinderile sociale într-o abordare unitară și integrată.

“În contextul economic actual, iniţiativele de dezvoltare a economiei sociale reprezintã una dintre cele mai eficiente metode de combatere a efectelor negative ale acestei perioade. Proiectul demarat de Salvați Dunărea și Delta are această viziune. Totodată, ne propunem ca, prin intermediul întreprinderilor sociale înființate, să oferim soluții punctuale problemelor de gestiune ale deșeurilor din România” declară Liviu Mihaiu, preşedintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“Economia socială – o soluție pentru mediul înconjurător” este un proiect iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Ecorom Ambalaje şi co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013 “Investeşte în oameni!”.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger