Economia globală a crescut anul trecut, nu şi emisiile de CO2

0

Consumul de energie şi nivelul de activitate economică sunt strâns legate unul de altul. Energia este vitală pentru economiile moderne, e necesară pentru infrastructură, industrie, transport şi locuire, ceea ce înseamnă că, în general, atunci când cresc veniturile, creşte şi consumul de energie, scrie IFLScience. Iar dacă nu se folosesc surse de energie regenerabilă, atunci creşterea consumului de energie conduce inevitabil la mai multe emisii de dioxid de carbon. Potrivit unui raport preliminar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic par să fi rămas în loc anul trecut, iar dacă datele vor rămâne în picioare, asta înseamnă că va fi pentru prima dată în ultimii 40 de ani când emisiile fie rămân neschimbate, fie scad în absenţa unei crize economice.

 

 

“Este o surpriză deopotrivă plăcută şi importantă”, a spus economistul-şef al AIE, Faith Birol, într-un comunicat de presă. “Ea dă un impuls deosebit de necesar negociatorilor care se urmează să încheie un acord climatic în Paris, în decembrie: pentru prima oară, emisiile de gaze cu efect de seră se decuplează de creşterea economică”. Potrivit agenţiei, emisiile globale de CO2 au fost de 32,3 miliarde de tone atât în 2014, cât şi în 2013, în ciuda faptului că economia globală a crescut cu 3% anul trecut. AIE adună date despre emisii de 40 de ani şi, în acest interval de timp, au existat doar trei cazuri în care emisiile de dioxid de carbon fie au rămas pe loc, fie au fost mai mici faţă de cele din anul precedent, toate datorându-se crizei economice globale.  Una dintre stagnări a avut loc în 1992, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Potrivit EIA, mare parte din actuala stabilizare a emisiilor de CO2 se datorează unei schimbări în practicile de consum energetic din China şi din ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De exemplu, anul trecut, China a cunoscut o creştere a cantităţii de energie produsă din surse regenerabile, precum soarele şi vântul, înregistrându-se o scădere concomitentă în ceea ce priveşte arderea de combustibili fosili.  Potrivit New Scientist, alţi factori care ar mai fi putut contribui sunt temperaturile mai calde de anul trecut, care au dus la folosirea unei cantităţi mai mici de energie pentru încălzirea locuinţelor, şi preţul scăzut al petrolului. Când preţul petrolului scade, companiile îl preferă ca sursă de energie în loc de cărbune, pentru că generează mai puţine emisii per unitate de energie produsă.

Deşi datele sunt încurajatoare, experţii avertizează că ele nu ar trebui folosite pe post de scuză şi încetate eforturile de reducere a emisiilor poluante.

 

Puteţi citi şi:

Cei mai mari poluatori ai Europei au ajuns să se autoreglementeze

Biciclistul care vrea să lumineze toate gospodăriile fără electricitate din România

România rămâne una din cele mai ineficiente ţări din UE din punct de vedere energetic

Danemarca, record mondial în domeniul energiei eoliene, în 2014


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger