Economia fericirii: Cluburile de Film Manifesto invită la documentar și dezbatere

0

Marți, 2 octombrie, de la 18.00, liceenii, profesorii, presa și tinerii interesați de educația non-formală prin filmul documentar sunt așteptați în mansarda librăriei Bastilia de la Piața Romană.

 

MANIFESTO, cluburile de film prezente în 26 de licee din 17 orașe ale țării, ies pentru prima dată în lume și invită tinerii bucureșteni la o proiecție publică, urmată de o dezbatere pasionantă. Evenimentul va arăta întregii comunități cum se desfășoară o lecție non-formală la liceu: cum se implică liceenii când sunt provocați de un documentar puternic, o seamă de lideri de opinie și o dezbatere de idei?

Filmul proiectat pe 2 octombrie va fi „Economia fericirii” (2011, regia Helena Norberg-Hodge, Steven Gorelick, John Page), care tratează, într-o oră, legătura dintre creșterea economică globală – un concept introdus de capitalism – și ideea de fericire – un ideal al oricărei societăți, indiferent de gradul de dezvotare. În marile metropole, mișcările de gastronomie locală pun bazele unui alt model economic. Este acesta începutul unei lumi echitabile? Cum se face trecerea de la global la local și cu ce urmări asupra vieții noastre de zi cu zi? Pelicula a primit numeroase premii de referință pentru industria filmului documentar.

Dupa film, invitații Manifesto vor dezbate, împreuna cu liceenii, profesorii și cu reprezentanți ai ONG-urilor și presei, despre global vs. local și modelul românesc de agricultură și gastronomie sustenabilă. La dezbatere participă Tiberiu Cazacioc,  susținător al agriculturii durabile și mișcării slow food la Asociația Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman, Marius Tudosiei, proprietarul Băcănia Veche și Iulian Ifrim, expert în economie socială la Fundația Soros.

Cluburile de film documentar au o istorie de peste 3 ani in liceele din țară, funcționând până acum sub numele Cluburile de Film One World. Din aceasta toamnă, pentru a răspunde mai bine așteptărilor publicurilor sale, rețeaua de cluburi își schimbă numele și înfățișarea grafică. Documentarele provocatoare de dezbateri aprinse răman însă focusul proiectului. Manifesto e organizat de ORICUM, asociația cunoscută pentru proiecte în sectorul industriilor creative precum ShortsUP, brandul scurtmetrajelor. Cluburile de Film Manifesto fac parte din rețeaua internațională One World in Schools – program inițiat de ONG-ul People in Need din Cehia, din care mai fac parte alte ONG-uri din Estonia, Polonia și Slovacia.

Manifesto are ca principal obiectiv suplinirea lipsei educaţiei cinematografice si non-formale în licee şi constă în organizarea de proiecții urmate de dezbateri pe teme globale ce afectează viața oamenilor de pretutindeni: dezvoltare economică, alimentație sustenabilă, diversitate culturală. Asadar, filmul documentar devine un instrument de implicare și creștere de comunități de tineri curajoși în liceele românești.

Manifesto este un proiect de educație cinematografică, desfășurat în liceele din Romania, prin care identificăm si achiziționăm unele dintre cele mai provocatoare filme documentare ale lumii ® le proiectăm în cadrul cluburilor de film organizate cu și de liceeni ® lansăm o dezbatere cu ajutorul unor invitati propuși tot de copii și generăm provocarea de a găsi soluții de inovare socială prin intermediul industriilor creative. Asadar, folosim filmul documentar ca instrument de implicare și de educație non-formala în licee. Detalii pe www.manifestofilmclubs.ro

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger