Coaliția pentru Mediu din România (CMR) solicită, printr-o scrisoare deschisă adresată Ministrului Mediului și Pădurilor, doamna Rovana Plumb, oprirea imediată a lucrărilor de construcție a microhidrocentralelor din Munții Făgăraș și mobilizarea rapidă a instituţiilor de control și reglementare în vederea clarificării modului de avizare și operare a acestor lucrări.
Lucrările de construcție a microhidrocentralelor (MCH) pe mai multe râuri de munte din Masivul Făgăraș, judeţul Argeş (Buda, Capra și Otic), într-o zonă ce face parte din aria de interes comunitar Sit Natura 2000, au un impact deosebit de negativ asupra mediului și încalcă legislația în vigoare, fapte semnalate Ministerului încă de la începutul lunii noiembrie 2011 de organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Mediu din România, alaturi de mai multe organizaţii de pescari şi alte câteva mii de cetăţeni. Abuzurile de mediu propagate pe râurile din Masivul Făgăraș includ albii de râu distruse în totalitate de excavatoare, zone defrişate și debite de apă semnificativ diminuate.
În prezent, lucrările de captare şi modificare a cursurilor râurilor continuă nestingherite, sfidând legea şi distrugând ireversibil printre puţinele zone rămase neatinse în România.
Coaliția pentru Mediu din România solicită Ministerului Mediului și Padurilor suspendarea actelor neconforme legislației în vigoare ce au fost emise abuziv și post factum pentru a facilita demararea proiectelor de construcție a microhidrocentralelor, readucerea râurilor la starea inițială și instituirea imediată a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din România, printre altele.
În lipsa unei intervenţii rapide, există riscul afectării iremediabile a tuturor cursurilor de apă şi ale ecositemelor aferente din Masivul Făgăraş. Totodată, există riscul creării unui precedent extrem de periculos, având în vedere că lucrări similare se pregătesc pe majoritatea râurilor de munte din România, mai avertizează organizațiile de protecție a mediului.
Într-un reportaj realizat de TVR2 și popularizat în mediul online se pot vedea intervențiile firmelor de construcții și distrugerile suferite de râuri, imaginile fiind din luna în curs – august 2012.