Ecologişti agresaţi în zona Râul Alb. UPDATE: Au apărut înregistrări video cu incidentul

3

O echipă de activişti pentru mediu a fost luată la bătaie de un grup de localnici, în zona satului Coroieşti, comuna Sălaşul de Sus, din judeţul Hunedoara; din echipă făcea parte şi Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green România; potrivit declaraţiilor acestuia, preluate de site-ul România Curată, echipa încerca să documenteze problema construcţiei unei micro-hidrocentrale pe Râul Alb, în interiorul Parcului Natural Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

 

 

La incident a fost martortă şi o jurnalistă a Deutsche Welle, ajunsă la faţa locului în timpul violenţelor. “În zonă, fuseseră semnalate săptămâna trecută tăieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Naţional Retezat, fie din parcul natural. Tinerii care au trimis fotografiile au semnalat şi ei faptul că fuseseră agresaţi. Păun a fost lovit de mai multe ori şi a scăpat ascunzându-se în pădure. În timp ce încercau să scape, una dintre maşinile cu care ecologiştii veniseră la faţa locului l-a lovit pe unul dintre agresori, care a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigaţii suplimentare”, scrie România Curată. Ulterior, bărbatul în cauză a fost transportat la Cluj, cu elicopterul. De asemenea, Gabriel Păun a ajuns la spitalul din Deva, pentru investigaţii amănunţite după agresiunea asupra lui.

Potrivit biologului Călin Dejeu, care s-a deplasat în aceeaşi regiune săptămâna trecută, cu o echipă TVR, zona este “păzită” de reprezentanţi ai firmei care doreşte să construiască microhidrocentrala pe Râul Alb şi de localnici înarmaţi cu arme albe – bâte. Tot cu bâte au fost atacaţi şi ecologiştii implicaţi în incidentul de ieri. Mai multe detalii despre alte violenţe derulate în zonă în perioada recentă puteţi citi aici. “Gabriel Păun a spus că a venit în zonă pentru a verifica de unde provine lemnul tăiat (…). El spune că n-au apucat să verifice nimic, pentru că au fost atacaţi imediat de agresori. De asemenea, el a specificat că nu a văzut niciun semn care să indice faptul că drumul pe care se aflau (un drum forestier (…) ) ar fi proprietate privată (conform legii, şi dacă drumul s-ar afla pe o proprietate privată, asupra lui ar trebui să existe un drept de uzufruct, în condiţiile în care nu există niciun alt drum care să permită accesul către albia râului, proprietate publică – n.r.)”, scrie România Curată.

Comunicatul oficial al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara arată doar că ar fi fost vorba de “un conflict spontan” între echipa unui ONG de mediu, însoţită de un localnic din Haţeg şi reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala, la rândul său însoţit de mai multe persoane.

 

Vom reveni cu amănunte pe parcursul zilei.

 

UPDATE:  România Curată informează că bărbatul rănit şi transportat la Cluj este chiar patronul firmei Abi Automotion (care vrea să construiască micro-hidrocentrala), pe nume Bocea Mihalache. Conform portalelor de justiție citate de site-ul amintit, Bocea Mihalache are dosar penal pentru șantaj, la Arad. El a fost operat pe coloană, la Cluj şi, cel puţin deocamdată, nu îşi mai simte mâinile şi picioarele. Site-ul România Curată a publicat două înregistrări video de la incidentul violent de ieri – le găsiţi aici. Imagini de la acelaşi incident pot fi văzute şi aici.

 

Puteţi citi şi:

Râul Alb din Munţii Retezat cade pradă unor interese private

De ce ieşim în stradă pentru păduri


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger