Ecologia s-a inventat în România

4

Ecosofia sau Deep Ecology sunt termeni auziţi pentru prima dată în cadrul conferinţei “Viitorul comun al Omenirii”, ţinută la Bucureşti în 1972. De ce în România, de ce în interiorul Blocului Comunist? Aţi ghicit, pentru că are multe principii în comun cu politicile de stânga, cu comuniştii, ar spune unii dintre noi. Aici s-au născut principiile ecologiei moderne, care stau la baza verzilor europeni si nu numai.

de Ionuț Ruscea

 

Mă rog, a nu se confunda cu verzii din România. Tatăl lor, Arne Dekke Eide Næss, a fost un filozof norvegian care se cam săturase de ecologia antropocentrică, bazată de principii strict ştiinţifice, darwiniste şi, ca orice filozof, a simţit nevoia de… metafizică. De aici decurg opt principii pe care, dacă aş încerca să le pun într-un paragraf, ar suna cam aşa:

Ecologia profundă este o filozofie contemporană, care susţine că lumea naturală este o sumă a valoarilor intrinseci a fiinţelor vii, indiferent de valoarea instrumentală pentru oameni. Lumea naturală este un sistem subtil şi fragil de inter-relaţii, în cadrul căruia existenţa organismelor este condiţionată de existenţa altor organisme în cadrul aceloraşi ecosisteme. Valoarea unui sistem natural este deci valoarea însumată a tuturor componentelor şi nici unul, luat separat nu poate fi superor “întregului”. Da, sună a Spinoza, pentru Arne Næss era fan.

Ideile metafizice ale ”ecologiei profunde” au fost preluate și dezvoltate şi de alţi autori, astfel că Warwick Fox susţine că umanitatea şi lumea celorlalte vietăţi “sunt aspecte ale unei singure realităţi în desfăşurare”. Aldo Leopold crede că oamenii sunt membri cu statut comun în comunitatea biotică si, mai artistic spus, gorila lui Daniel Quinn spune că “viziunea noastră asupra lumii este ghidată de un mit antropocentric”.

Bun, dar ce vor ei, ecologiştii? Şi ce fac pentru asta? După cum spuneam mai sus, pe de-o parte există structuri politice verzi – partidele verzi, care încearcă să impună agendei europene, ş-aşa foarte încărcată, aplicaţii ale principiilor ecologiei profunde: descentralizarea, suprapunerea zonelor administrative cu ecoregiunile, desfiinţarea industriei aşa cum o cunoaştem acum şi sfârşitul autoritarismului. Ce propun în schimb: comunităţi mai mici autosuficiente, bunuri si mărfuri locale, schimbarea comportamentului de consum şi a întregii economii bazate pe consum, viaţă echitabilă între categoriile sociale, respect pentru natură, egalitate în drepturi, pace etc.

Pe de altă parte, există mişcări ale societăţii civile, de multe ori mai numeroase şi mai eficiente, care urmăresc aceleaşi scopuri însă acţionează diferit. Ecologiştii şi activiştii încearcă să- facă pe oamenii  să conştientizeze, să-i adune, și să-i convingă să să adere la principiile verzi. De multe ori, ancoraţi în principii, aceştia încalcă legile ţărilor unde se manifestă.

Revenim în Patria Ecologiei, România. Prins în lumea ecologiştilor, aş zice că nu prea am dormit. Dar, dacă ne raportăm la principiul ecologiei profunde, unde individul este parte din întreg, suntem departe de adevărul ecologiei profunde! Majoritatea adoptă stiluri de viaţă anacronice, consumeriste, politicile şi politicienii sunt parcă din secolul trecut, repornim industria aşa cum am îngropat-o, scoatem gaze de şist şi aur, mâncăm burgeri din Amazon, porci plimbaţi mii de kilometri, bem o zeamă neagră, ne călcăm în picioare pentru iPoduri şi purtăm adidaşi  iPhone.

Ce e de făcut?

Foto: Helmut Ignat


4 comentarii

  1. Excelent articol, care e mult mai profund decat titlul sau – astfel se explica reactille / comentariile de mai sus…caci ecologia si Romania sau mai bine zis romanii au fost intodeauna neseparate pana la industrializarea fortzata a plaiurilor mioritice. Deci dragi: mihai, relug etc, avem nevoie sa (re)invatam si sa ne insusim acesta “asociere”. si pentru incheiere, etimologia cuvantuli ce-si trage originile din grecul OIKOS = casa si LOGOS = studiu si intadevar nu romanii au fost primii, ci Haeckel 1866. Mersi Ionut pentru deschiderea subiectului.
    Dana Siman arhitect expatriat din motive ecologice (lol)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger