Ecologia acustică: Sănătatea ecosistemului se măsoară prin sunete

0

Cercetătorii de la Purdue sunt pe cale să creeze un nou câmp de cercetare care se ocupă cu măsurarea modificărilor de mediu cu ajutorul sunetelor. Domeniul se numeşte „ecologie acustică” şi va fi important în detectarea modificărilor critice de mediu, informează Treehugger.

Trilurile păsărilor sunt caracteristice pentru un loc. Dacă intensitatea acestora se schimbă înseamnă că se întâmplă ceva care cauzează modificarea, explică profesorul Brian Pijanowski, care adaugă că ecologiştii au ignorat până acum sunetul ca indicator al ecosistemului.

Deja ştim că sunetele oamenilor sunt o ameninţare la adresa vieţii marine, dar şi a celor de pe uscat, însă cercetătorii de la Purdue susţin că lucrurile sunt mai grave de atât. Pijanowski spune că pe măsură ce sunetele umane se intensifică acestea acoperă sunetele ecosistemului, înlocuindu-le cu un zgomot jos şi constant.

„Pe măsură ce devenim tot mai urbani, ne obişnuim cu sunetele urbane care sunt, în mare parte, doar zgomot. Suntem atât de obişnuiţi să blocăm zgomotul încât blocăm şi sunetele naturale. Dacă ne deconectăm de la sunetul naturii mai putem continua să resptectam şi să susţinem natura?”, se întreabă profesorul.

Foto: Flickr / wildxplorer

Citiţi şi:

Frumusetile ascunse ale Romaniei: Casa de Piatra, cuibul motilor

64.000 de copaci plantati in 15 minute

Inca o sansa pentru Ariile Protejate. Poate ultima

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger