EcoGroenlanda. Painkiller cu vodca si vant cumplit

0

Exploratorii Ticu Lacatusu si Cornel Coman au reusit sa reporneasca la drum in cel mai complex proiect expeditionar organizat vreodata de romani. Vremea rea si accidente neasteptate ii impiedica inca sa avanseze asa cum si-ar dori. “EcoGroenlanda 2010” presupune parcurgerea pe schiuri a circa 600 de km pe calota glaciara a celei mai mari insule din lume, in conditii extreme. Va prezentam in continuare un jurnal al ultimelor zile, realizat pe baza informatiilor trimise de Ticu Lacatusu.

18 mai
Tabara 15 – altitudinea de 2.165 m

In pofida vantului de 50 km/h, ieri ar fi fost o zi foarte buna de atins aproape 30 km. Dupa interviul de la Radio Romania Actualitati, am plecat din tabara 14 ca din pusca, hotarat sa recuperez timpul pierdut. Dupa doua ore, pe la 13.30, cand aveam deja 8 km facuti, ma uit inapoi. Cornel era la aproximativ 1 km. Astept, consult GPS, merg cativa metri, astept. Cornel venea, dar foarte incet, avea o problema. Ma intorc din drum cu ambele sanii dupa mine, ajung la el rapid, crampe la stomac. Ii scot rezerva de lichid din rucsac, era OK, si-l pune la piept. Facem cativa pasi, dar tot incet, asa ca atasam la saniile mele sania cea mai grea a lui Cornel. Acum el are 40 de kg, eu cu 100 mai mult in cele trei sanii. Asa am mers 8 km pana la 18.15 cand vantul s-a oprit putin cat sa instalam Tabara 15.

Apoi, la 15 ani dupa primul Everest romanesc, i-am administrat lui Cornel cel mai bun painkiller: vodca finlandeza si gin. Durerea a disparut, am facut poze si am mai suportat o noapte cu -28 grade Celsius.

Pentru prietenii de la Universitate: le multumesc pentru monitorizare si pentru observatia corecta. Noi deliberat ne-am orientat mai mult spre Nord, pentru a evita un sistem de crevase extins. Am preferat sa-l ocolim decat sa-l traversam direct, mai ales pe ceata totala.

17 mai
15 ani de cand am urcat pe Everest

Acum 15 ani, la ora 10.45, ora Romaniei, am urcat pe Everest. Stiu ca astazi, la Piatra Neamt, prietenii se aduna ca sa celebreze momentul. Le multumesc si sper sa le pot spune prin telefon mai multe.

Ieri nu am reusit sa ridicam tabara si sa plecam mai departe. Toate prognozele meteo s-au dovedit idealiste si Groenlanda continua sa ne arate ca previziunile omenesti sunt relative in fata fortei naturii. Vantul a fost mai puternic de 100km/h si abia aseara am reusit sa facem o supa si un ceai sa ca ne incalzim. In restul zilei am rezistat in cort fara sa putem iesi ca sa umblam in sanii dupa provizii si echipament. Totul e inghetat si nu e greu sa-ti dai seama de ce mesajul liniilor aeriene Iceland Express suna sec: “Stay Cool!”

16 mai
Tabara 14 – 2085 m

Ieri a fost o zi “frumoasa” si fara vant, dar, din pacate, zapada cazuta ieri noapte a facut din nou deplasarea foarte dificila. Am mers 8 ore, 15 km, in care a trebuit sa batem mereu partie prin zapada inalta de 1 metru. Temperatura care seara a ajuns la -25 grade Celsius a scazut noptea la -32 grade Celsius, ceea ce pentru noi a fost crunt… sacii de dormit si cortul sunt ude, nu s-au uscat dupa furtuna. Inca o noapte grea! Acum a reinceput sa bata cu putere vantul.

15 mai
Tabara 13 – 2023 m

Trei ore a durat sa deszapezim ieri cortul. Abia dupa ora 13.00 am reusit sa ne punem schiurile pe bocancii inca inghetati si sa pornim din nou la drum. Cu frig, dar si cu ceva soare la inceput, ne-am miscat relativ bine pe zapada proaspat viscolita. Dupa cateva ore a inceput din nou sa ninga si a continuat toata noaptea. Am mai facut 15km.

14 mai
Dupa furtuna

Aseara au fost -30 grade Celsius, in conditiile vantului puternic si persistent. Am reusit totusi sa pregatim o supa calda. Acum vantul s-a domolit. Avem sperante ca vom putea degaja cortul ingropat pe jumatate in zapada. Va fi destul de dificil, pentru ca zapada solidificata de frigul extrem este greu de desprins. Avem bocancii inghetati, ca de altfel tot echipamentul. Cand a aparut soarele, desi este in continuare frig acut, a inceput sa curga apa de pe noi, semn ca incepem sa ne dezghetam…

Traseul expeditiei in timp real, precum si multe stiri si noutati despre cei doi alpinisti romani vor putea fi gasite in exclusivitate pe www.lacatusu.ro.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger