EcoGroenlanda. Jurnal de expeditie

0

Exploratorii romani Ticu Lacatusu si Cornel Coman se afla pe drum, in cadrul celui mai complex proiect expeditionar organizat vreodata de romani. EcoGroenlanda 2010 presupune parcurgerea pe schiuri a circa 600 de km, a calotei glaciare a celei mai mari insule din lume, in conditii extreme. Traseul ales nu a mai fost parcurs de nimeni pana in prezent, acest fapt conferind proiectului statutul de premiera. Expeditia este organizata fara sprijin din exterior, iar resursele de hrana ale celor doi sunt calculate sa acopere 35 de zile de expeditie. Va prezentam in continuare un jurnal al primelor zile ale expeditiei. Stilul este lapidar, informatiile fiind trimise prin SMS.

29.04.2010
Am ajuns cu heli la Isortoq. Locul de care spuneam ca pana si groenlandezii zic ca este la capatul pamantului. Schiurile au iesit fain, am bagat si cargo in genti, au iesit 4 din 6. Avem o pusca americana, cea mai ieftina dar nu are cartuse decat pentru animale mici: iepuri, vulpi; bune si alea.
De aici, azi la ora 17.00, ora Romaniei incepem traversarea. Salo si ciinii lui ne vor fi ghizi, urmeaza prima noapte pe gheata.

30.04.2010
Dupa prima noapte petrecuta pe gheata am luat si primul breakfast “la cort”, cu ceaiuri si cafea instant. GPS-ul arata inca 550km in linie dreapta pina pe coasta de vest, insa bineinteles ca noi vom merge pe traseul dictat de conditiile de pe ghetar. Dupa ce ieri am mers, intre 12:30 si 16:30, 21 de km printre fiorduri si cimpuri de zapada alaturi de saniile trase de ciinii lui Salo, urmeaza ca de astazi sa incepem mersul pe schiuri.
Distanta pana la sosire: 550 km.

01.05.2010
A nins toata noaptea. Dimineata, cortul si saniile erau sub zapada. Ieri a fost prima zi pe schiuri si am reusit sa inaintam 11 km. Traseul a fost greu, in continua ascensiune, prin zapada dificila si franati de greutatea saniilor. Fiecare dintre noi cara cam 90 kg.
Ziua sunt -5 pana la 0 grade Celsius, noaptea temperatura coboara pana la -15C.
Mai avem de urcat inca 250 m pina la acoperisul calotei. Acum am atins 935 m altitudine.
Astazi plecam din nou la drum si desi ninge in continuare speram sa mergem totusi 4-5 ore.

02.05.2010
Ceata deasa, atmosfera laptoasa, cu o vizibilitate mai mica de 30 metri.
Ieri am mers pina la 18:30 dar, din cauza ninsorii am facut doar 7 km. Muntii de pe coasta de Est au ramas in spate dar suprafata este inca rugoasa, se urca si se coboara printre fiorduri. Temperatura a crescut spre 0 grade si am reusit sa dormim putin. Suntem la 1168 m altitudine.

03.05.2010
Si ieri a nins continuu, toata ziua a fost ceata si nici astazi nu sunt semne mai bune – mai departe de 20 m nu se vede nimic si sa ocolesti crevasele si seracurile din gheata ramine extrem de dificil. Am facut 11 km jumatate.

04.05.2010

Muntii au ramas din ce in ce mai in spate.
Zapada a ramas greoaie si terenul accidentat este greu de calcat cu schiurile, dar trebuie sa inaintam in orice conditii.
Ieri am mers de la 13:00 la 18:00 si am reusit sa facem 13 km si jumatate. In dimineata de astazi vremea pare sa se mai indrepte putin, inca bate vantul si este ceata dar speram ca mai tarziu sa se insenineze.

05.05.2010
Nu se vede mai departe de 3 metri, asa a fost si ieri toata ziua. A nins marunt si ceata ne-a blocat in continuare orice sansa de orientare. Am reusit sa mergem 15 km folosind mai mult busola decat GPS-ul, care se descarca mereu…In asemenea conditii este aproape imposibil sa folosim panourile solare ca sa il incarcam. Temperaturile au ramas cam la fel: intre 0 si -3 grade ziua, -15 grade noaptea.
Este 9:30 si suntem inca in cort, ceata nu te lasa sa vezi nici la un metru distanta. Inca ninge puternic.Nu cred ca astazi putem pleca mai departe.

06.05.2010
Dupa o zi si doua nopti in cort a urmat o zi cu vant puternic de pana la 60 km/h. A aparut soarele dar zapada proaspata si grea a facut deplasare saniilor un calvar.
Temperaturile au cazut pana la -10 / -15 grade si, in ciuda rezistentei dure pe care am avut-o de la vant si zapada de jumatate de metru, am inaintat totusi 12 km.

07.05.2010
Aceeasi zapada greoaie si umeda de jumatate de metru. Inaintarea cu saniile grele trase dupa noi este infernala. Temperatura a crescut in timpul zilei pana la maxim 0 grade Celsius, dar umezeala din zapada abia cazuta amplifica senzatia de frig, mai ales ca vantul continua sa bata. Suntem nevoiti sa ridicam ziduri de 1 m si jumatate in jurul cortului pentru a-l proteja ca intr-un igloo. Astazi am mers 16 km si am mai urcat inca 130 m in altitudine.

09.05.2010

Ieri am facut 14 km prin aceeasi ceata, croindu-ne partie prin zapada proaspata si greu de taiat. Temperatura nu a coborit sub -5 grade Celsius, ceea ce ne-a ajutata sa ne concentram la drum, altfel decat in ultimele zile, cand bocancii usori au inghetat la frigul de la -15 grade Celsius.

10.05.2010
Dupa alte 6 ore de mers, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza, am avut parte de acelasi soare rece si de o zapada la fel de greoaie si adanca care are mai bine de jumatate de metru. Am mers 21 de km si am reusit sa urcam doar 200 de m.

11.05.2010
Dupa o ora de mers, ieri dimineta au aparut iar norii. S-a lasat ceata si ninsoarea de noaptea trecuta, a pornit si un vant puternic. Aproape am inotat prin zapada adanca si toata ziua ne-am chinuit sa batem urma pentru schiuri. Mai sunt 130 m diferenta de nivel de urcat si depindem in continuare de aceeasi vreme imprevizibila. Am facut 15-16 km si, daca vremea va fi la fel de proasta, in ritmul de acum nu putem reusi. Jumatate din provizii s-au epuizat.

Traseul expeditiei in timp real, ca si multe stiri si noutati despre cei doi alpinisti romani vor putea fi gasite in exclusivitate pe www.lacatusu.ro. (M.Ch.)


Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger