EcoGroenlanda. Expeditie incheiata cu bine

3

Dupa peripetii de nedescris si dupa ce au infruntat nenumarate greutati, exploratorii Ticu Lacatusu si Cornel Coman au reusit sa termine cu bine cel mai complex proiect expeditionar romanesc: traversarea calotei de gheata a Groenlandei.

Sambata 5 iunie, exploratorii romani transmiteau: “suntem la aeroportul din Kangerlussuaq”. “Dupa o noapte petrecuta la Old Camp Resort, unul dintre cele doua hoteluri de aici, ne vom imbarca in avionul Air Greenland care ne va duce la Copenhaga. Revenim cu vesti de acolo”.

Se incheia astfel o expeditie care a tinut romanii cu sufletul la gura. Lacatusu si Coman s-au confruntat de-a lungul drumului lor de circa 600 de km pe calota glaciara a celei mai mari insule din lume cu numeroase conditii extreme: frig, vant puternic, gheata fragila si, in cele din urma, cu suvoaie de apa cauzate de incalzirea vremii.

Expeditia celor doi romani si-a propus traversarea calotei de la est la vest, in incercarea de a atrage
atentia asupra topirii masive si importanta acestui fapt in echilibrul ecosistemului. Ironia sortii a facut ca tocmai topirea ghetii sa le puna soarta in pericol: cei doi au fost blocati mai bine de o zi, la sfarsitul saptamanii trecute, pe coasta vestica, inconjurati de suvoaie furioase si lacuri adanci de 5 metri. Scaparea lor a fost un elicopter care a intarziat sa apara din cauza conditiilor meteo proaste.

Jurnalul ultimelor zile de expeditie a fost demn de un scenariu SF. Pe 31 mai dimineata un reprezentant al Clubului Montan Roman era contactat de un oficial danez. Acesta il avertiza sa ia legatura cu exploratorii romani, intrucat portiunea de 50 km din directia est catre Kangerlussuaq  este imposibil de traversat din cauza topirii ghetii. El sugera doua alternative: fie intoarcerea din drum, daca rezerva de hrana o permite, fie recuperarea romanilor cu ajutorul unui elicopter, ultima varianta fiind posibila doar daca cei doi beneficiau de asigurare care sa acopere costurile.

Pe 1 iunie un nou mesaj a parvenit Clubului. Dupa ce oficialii danezi au aflat pozitia exacta a romanilor, au insistat ca cei doi sa nu incerce traversarea ci sa contacteze firma de asigurari in vederea evacuarii. Alertat, asiguratorul a inceput demersurile si documentatia. Pe 2 iunie elicopterul a fost antamat insa Ticu si Cornel au refuzat evacuarea. Mai aveau doar cativa kilometri pana la extrema vestica a calotei. Erau prea aproape pentru a se da batuti. Cornel a cazut in apa rece ca gheata. A urmat si Ticu, care a povestit cu umorul caracteristic experienta prin sms: ”in gerul din zori Cornel a facut o prima baie arctica, i s-a rupt gheata sub schiuri si s-a scufundat instantaneu cu tot cu bocanci. Pe la pranz am patit si eu la fel iar incercarea de a te usca la -20 C poate fi o gluma buna si atat.”

Pe data de 3 iunie s-a stabilit un nou moment istoric pentru alpinismul romanesc: expeditia Eco-Greenland a atins extrema vestica a calotei Groenlandei. insa natura nu a tinut cu ei nici de aceasta data: ”Inca 25km si printre apele reci care se scurg in jurul nostru spre tarmul de vest am stabilit ultima tabara a Eco Greenland 2010! Ramane de vazut cum ajungem de aici la aeroportul din Kangerlussuaq, cel mai bine utilat din Groenlanda, controlat de altfel de Autoritatea Autonoma Groenlandeza. Mai sunt cativa km, pe care in mod normal i-am fi facut pe drumul care leaga ghetarul de Old Camp Resort, locul care ar trebui sa insemne intoarcerea noastra in civilizatie, si care este acum sub ape. Deocamdata intre noi si restul lumii este un lac imens…”.

Acesta era mesajul transmis de Ticu pe data de 3 iunie. Ziua urmatoare i-a gasit in continuare in cort, victoriosi, dupa 600 de km de mers pe schiuri, dar inconjurati de ape. Desi, din cauza vremii elicopterul intarzia, acesta a aparut in cele din urma.

Tags:3 comentarii

  1. Felicitari! Am fost anul trecut cu trupa Lemon in Groenlanda si am trecut prin aceste locuri mergand sa sustinem un concert in cadrul unui festival din Aasiat. Totul este fascinant, incredibila experienta. Bravo voua!

  2. Intai, toata stima pentru cei doi exploratori si bravo lor ca si-au implinit acest vis.
    In al doilea rand, am o intrebare pentru autor: care sunt criteriile de evaluare pentru “cel mai complex proiect expeditionar romanesc”?

  3. Pingback: EcoGroenlanda. Expeditie incheiata cu bine. | Lume Buna

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger