EcoGroenlanda a inceput. Dupa peripetii, eruptii vulcanice si rezervari pierdute

0

Exploratorii Ticu Lacatusu si Cornel Coman au trecut prin mari emotii pana sa ajunga in Groenlanda, unde vor parcurge pe jos peste 600 de km. Partea cea mai simpla a aventurii celor doi – drumul pana in insula inghetata – a devenit, din cauza eruptiei vulcanului din Islanda, o problema mult mai mare decat se asteptau.

“Cine se gandea ca un nor de cenusa va face KO toata Europa?”, transmitea Ticu Lacatusu, prin sms, pe 18 aprilie, data la care toate planurile au fost date peste cap. “E demn de scenariu SF…”. Doua zile mai tarziu, exploratorii romani ajungeau in Copenhaga, cu masina, unde aeroportul era inchis, fiind cel mai afectat de eruptia vulcanului islandez.

Abia pe data de 23 aprilie au reusit sa se imbarce spre Reykjavik, cu trei zile mai tarziu decat fusese programat. Insa problema majora o reprezenta absenta echipamentului, trimis din Romania printr-un zbor cargo, blocat undeva pe traseu.

Pe 24 aprilie, zborul din Islanda catre Groenlanda a fost amanat si el. Deja erau necesare doua reprogramari ale zborului cu elicopterul in Groenlanda: Kulusuk-Tasiilaq si Tasiilaq-Isortoq.

Dupa multiple reprogramari, asteptari si incertitudini, pe 26 aprilie, Ticu Lacatusu si Cornel Coman au pasit pe pamant groenlandez. Insa problema echipamentului nu era rezolvata. “In sfirsit in Groenlanda! Suntem la Tasiilak. Nici urma de cargo. Poate miercuri. Am aminat elicopterul catre Isortoq pentru joi. Pina atunci ne aclimatizam aici, mai luam ceva provizii, foto/video”, relata prin sms Ticu Lacatusu. “Locuitorii de aici, de pe coasta de Est sunt terorizati de doi ursi polari care dau tircoale. Am luat deja patru sanii lasate de prietenul Hans Christian si am gasit chiar o pusca americana. O cumparam maine”.

Abia pe 28 aprilie lucrurile au inceput sa se stabilizeze, astfel incat zborul cu elicopterul urma sa aiba loc in ziua urmatoare. “Suntem de doua zile la Tasiilaq, o insula inghetata pe coasta de est a Groenlandei, cu aproximativ 1900 de locuitori. Peisajul este de vis, oriunde te uiti, esti inconjurat de munti. Vremea e buna, -5oC cu soare”, povestea din nou Lacatusu prin sms. “Maine zburam (probabil!) cu heli la Isortoq, cea mai mica asezare din districtul Ammasilaq, cu numai 100 de locuitori. Ieri ne-am montat legaturi noi pe skiuri si am urcat un varf apropiat pentru antrenament”.

Pe data de 29 aprilie a inceput adevarata provocare, traversarea propriu-zisa. In urmatoarele doua zile alpinistii romani incep sa dea piept cu ninsoarea, ceata, frigul si greutatea celor 90 de kilograme de echipament ale fiecaruia. ”Ceata deasa, atmosfera laptoasa, cu o vizibilitate mai mica de 30 metri. Ieri am mers pina la 18.30 dar, din cauza ninsorii am facut doar 7 km. Muntii de pe coasta de Est au ramas in spate dar suprafata este inca  rugoasa, se urca si se coboara printre fiorduri. Temp a crescut spre 0 grade si am reusit sa dormim putin. Suntem la 1168m alt. GPS N65grade50.408’ ”, suna cel mai recent sms trimis de exploratorii romani.

Ticu Lacatusu si Cornel Coman au demarat proiectul Eco-Greenland 2010 pe data de 18 aprilie 2010. Ei urmeaza sa traverseze Groenlanda de la est la vest, pe schiuri, pe cea mai lunga si anevoioasa ruta. Cu o lungime totala de peste 600 de km, acest traseu nu a mai fost parcurs de nimeni pana in prezent, acest fapt conferind proiectului statutul de premiera. Expeditia este organizata fara sprijin din exterior, iar resursele de hrana ale celor doi sunt calculate sa acopere 35 de zile de expeditie.

Traseul expeditiei in timp real, ca si multe stiri si noutati despre cei doi alpinisti romani vor putea fi gasite in exclusivitate pe www.lacatusu.ro. (M.Ch.)

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger