Ecogastronomia – de la politici europene la realităţi româneşti

0

Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului organizează, cu ocazia Zilei Mondiale Terra Madre  , aniversată anual de mişcarea Slow Food în peste 120 de ţări, conferinţa cu titlul “Ecogastronomia, de la politici europene la realităţi românești”. Conferinţa propune o dezbatere publică despre sustenabilitatea producţiei de hrană în România şi va fi organizată joi, 8 decembrie, de la ora 17.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti.

Discuțiile, moderate de prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), vor reuni diverşi specialişti şi promotori ai unor modele pentru o alimentaţie sustenabilă: Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, Târgul Ţăranului), Teodora Aldescu (EcoR Partener), Marius Tudosiei (Băcănia Veche), Andrei Barbu (Coşul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen), cât şi mici producători, antropologi, bloggeri culinari, jurnalişti.

Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferinţelor de la Şosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul Ţăranului Român, şi se va concentra pe următoarele tematici:

* Soluţiile propuse de Slow Food pentru producţia durabilă de hrană în România

* Producţia sustenabilă de hrană şi perspectivele satului românesc: ferme de semisubzistenţă, statutul micilor producători, agricultura ecologică

* Metode alternative de distribuţie şi comercializare: coşurile săptămânale de produse, agricultura susţinută de comunitate, târgurile de producători, magazinele de tip ”băcănie”

* Consumatorul în ipostaza de co-producător: responsabilitatea morală a opţiunilor alimentare, lanţurile alimentare scurte, legătura dintre hrana de calitate şi calitatea vieţii

La conferință va fi prezentat manifestul adoptat de mișcările locale Slow Food în România, intitulat “România: pentru o naţiune Slow Food”, pe care îl puteţi citi şi mai jos:

Manifestul ‘Romania, o natiune Slow Food’

 

Puteţi citi şi:

Cum ne poate ajuta agricultura tradiţională

Micii producători români şi economia alternativă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger