Ecocapsule: Garsoniera autosuficientă, alimentată cu energie solară şi eoliană, pe care o puteţi monta oriunde

2

Dacă aţi avut vreodată fantezia de a locui într-o casă mobilă, în care să călătoriţi unde vă trece prin cap, s-ar putea ca Ecocapsule să aducă fantezia mult mai aproape de realitate. Realizată de colectivul slovac Nice Architects, capsula de locuit este o mică garsonieră cu toate dotările necesare, dar care îşi şi asigură necesarul energetic din surse regenerabile, în orice mediu.

 

150710175838-eco-capsule-mountain-exlarge-169

 

A fost nevoie de şase ani ca această locuinţă mobilă şi autosuficientă să se transforme în realitate, însă imediat ce Ecocapsule a fost prezentată lumii, autorii ei au primit mii de pre-comenzi. Chiar şi cei de la Nice Architects se simt depăşiţi de succesul propriei creaţii, care nu doar că însumează numeroase funcţii de bază ale unei locuinţe într-un spaţiu restrâns, ci acordă şi multă atenţie laturii estetice.

Capsula locuibilă este prevăzută cu un acoperiş de celule fotovoltaice şi cu o turbină eoliană retractabilă, a cărei capacitate este de 750W, iar forma rotunjită, ca de ou, eficientizează colectarea apei de ploaie. Această mică locuinţă inteligentă are integrat un filtru care transformă apa colectată în apă potabilă. Toate aceste trăsături o fac adaptabilă la medii foarte diferite, de la oraşe, la păduri sau regiuni izolate. “Ne-am gândit mult la oamenii care au o relaţie bună cu natura, dar ţinând cont de reacţiile pe care le-am primit, această capsulă ar putea fi pentru toată lumea, fiindcă suscită imaginaţia şi le aminteşte oamenilor de visurile copilăriei,” e de părere  Igor Zacek, unul dintre fondatorii colectivului de designeri Nice Architects.

 

150710180428-eco-capsule-snow-exlarge-169

150710180751-exbury-egg-exlarge-169

 

Suprafaţa amenajată din interior este de 8 metri pătraţi, suficient pentru un pat pliabil, spaţiu de lucru care poate servi şi ca loc de luat masa, o baie, o chicinetă şi un spaţiu de depozitare. Capsula se poate împacheta foarte simplu şi transporta cu uşurinţă dintr-un loc în altul.

Pe lângă comenzile primite pentru Ecocapsule ca spaţiu de locuire, slovacii au primit numeroase comenzi din partea unor companii hoteliere şi din partea unor firme care intenţionează să-şi găzduiască temporar angajaţii sau partenerii de afaceri în astfel de spaţii. “Am avut în minte zonele cu chirii ridicate,” explică Zacek. “La un moment dat, Google le oferea angajaţilor posibilitatea de a locui într-o rulotă până îşi puteau permite să plătească o chirie. Asta ar putea fi o soluţie mai bună.” În faţa cererii uriaşe, designeri slovaci trebuie să-şi îmbunătăţească locuinţa mobilă. Unele din dotările pe care le vor avea încorporate următorul model vor fi un sistem de predicţie meteorologică şi un şasiu cu roţi, pentru mai mare mobilitate.

 

150710180542-eco-capsule-night-exlarge-169

Sursa: CNN

Puteţi citi şi:

FOTO Un cuplu sătul de datorii s-a mutat într-o casă pe roţi

Căsuţa din paleţi: uşor de construit, ieftină şi utilă

Cum să ridică o casă din saci cu pământ

Căsuţa din poveşti, ecologică, independentă energetic

Cea mai îngustă casă din lume


2 comentarii

  1. nu zice articolul nimic de pret si nu vad ce are in plus fata de o rulota normala tractabila. Ca celule fotovoltaice poti pune si la rulota

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger