Eco Ruralis lansează “Catalogul de semințe tradiționale 2014”

2

În ultimii 4 ani, una dintre activitățile cele mai importante ale asociației Eco Ruralis a fost să colecteze, multiplice și apoi să distribuie gratuit cât mai multe semințe tradiționale celor care doresc să cultive varietăți tradiționale de legume, cereale, plante aromatice și flori.

 

de Eco Ruralis – În sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali

 

COLECTAREA

Semințele noastre sunt colectate din întreaga țară, de la ţărani şi grădinari care ne trimit cantități mici din soiuri vechi, găsite în gospodăriile țăranilor și țărăncilor. Colaborăm cu Banca de gene de la Suceava, de la care am primit pentru cultură și distribuție varietăți românești de legume și zarzavaturi.

În timp, am dezvoltat legături strânse cu alte organizații și asociații de țărani din Europa, care salvează și distribuie semințe tradiționale. Avem semințe de la Pelitti (Grecia), Seedy Sunday (Anglia), Irish Seed Savers (Irlanda), Kokopelli (Franța) și Arche Noah (Austria).

MULTIPLICAREA

În ultimii doi ani, echipa Eco Ruralis din Cluj, cu sprijinul domnului profesor Aurel Maxim și cu ajutor din partea voluntarilor Eco Ruralis și a studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a multiplicat semințe tradiționale pe o bucată de teren din fosta grădină botanică din cadrul universității. Pe durata întregii perioade de creștere, varietățile locale au fost analizate pentru a afla ce calități specifice au aceastea (producție, gust, rezistența la boli și dăunători, rezistența la secetă etc.). Pe baza acestor observații se întocmește în fiecare an catalogul Eco Ruralis de semințe tradiționale. La finalul sezonului, adunăm semințele pentru fiecare varietate și le depozităm la Biroul Eco Ruralis.

Începând cu 2014, vom pune la Cluj bazele Grădinii de Semințe Tradiționale Eco Ruralis. Pe un teren de 29 de ari, vom multiplica semințe tradiționale, dar vom organiza și ateliere la care oricine poate participa ca să învețe practic despre grădinărit și salvarea semințelor.

Multiplicarea semințelor nu se întâmplă doar la Cluj. O parte din membrii noștri, țărani și grădinari dedicați salvării de semințe tradiționale, produc pentru asociație cantități mai mari de semințe, pe care le descriu şi ni le trimit să le distribuim. Dacă doriți să deveniți și dumneavoastră un Gardian al semințelor, scrieți-ne pe adresa asociației – [email protected] – sau la [email protected]

DISTRIBUȚIA

La începutul fiecărui an, înainte să vină primăvara, asociația Eco Ruralis face o distribuție largă de semințe tradiționale. Pe baza catalogului se poate face o comandă, iar noi o să distribuim GRATUIT semințele, prin poștă, celor care le doresc. Nu distribuim cantități mari de semințe, dar suficiente cât acestea să fie multiplicate de tărani și grădinari pentru a deveni autonomi în anii următori. Practic dăm sămânţă “de sămânţă”. Dacă e posibil, cerem înapoi o cantitate mică de semințe, pentru a avea mereu un stoc de semințe disponibil și pentru a le putea distribui și altor țărani în anii care vin. Cheia unei agriculturi bazate pe principiul suveranității și autonomiei alimentare este buna practicpă țărănească de a salva o parte din semințele cultivate.

Catalogul Eco Ruralis de Seminte Traditionale 2014 conține toate varietățile de semințe țărănești propuse pentru distribuție largă în acest an. Vă rugăm să consultați catalogul și să alegeți varietățile pe care dorți să le comandați. IMPORTANT: puteți alege cel mult 5 varietăți.

Dupa ce ați consultat catalogul, puteți face COMANDA ONLINE, aici: http://tinyurl.com/formular2014ecoruralis.

Comanda se poate face și prin poștă, tipărind formularul de comandă aflat la pagina 32 a catalogului. Vă rugăm să trimiteți formularul completat la adresa asociației noastre sau să veniți personal la biroul nostru:

Asociația Eco Ruralis, Str. David Ferenc, Nr. 10, Ap. 5, Cluj Napoca, jud. Cluj, România – 400102.

Fiecare varietate tradițională este valoroasă. Este foarte important ca atunci când însămânțați să nu amestecați varietățile între ele, astfel încât semințele să rămână cât mai curate.

Vă mulțumim și vă dorim un sezon prielnic și o cultură sănătoasă!

 

Accesați și:

Donați pentru Grădina de Semințe tradiționale Eco Ruralis

Mitul pieței de semințe din Uniunea Europeană

Legislația europeană privind semințele, punct de cotitură pentru agricultura țărănească

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România

O nouă lege europeană pune în pericol semințele tradiționale ale țăranilor


2 comentarii

  1. Catalogul a fost deja sters (dupa 2 zile de publicarea articolului) de la adresa respectiva….probabil olandezii sau Monsanto si Euralis.
    Tot mai buna samanta de iarba din amsterdam!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger