Eco Ruralis consultă țăranii pe tema suveranității alimentare

0

Asociația Eco Ruralis organizează duminică, 24 aprilie, la București Conferința pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară, primul eveniment public pe această temă din România. În cadrul evenimentului, Eco Ruralis desfășoară o consultare publică țărănească pe tema drepturilor țăranilor la resurse.

Conferința pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară pune țăranii și țărăncile în centrul deciziilor pentru viitorul agriculturii și alimentației.

Suveranitatea alimentară este dreptul oamenilor la hrană sănătoasă și adecvată cultural, produsă prin metode ecologice și durabile, precum și dreptul acestora de a-și defini propriile sisteme agroalimentare. Cum funcționează:

  • pune în centrul sistemelor și politicilor agroalimentare pe cei care produc hrană, în locul cererilor pieței și corporațiilor.
  • apără interesele și includerea noii generații.
  • oferă o strategie de rezistență și demontare a comerțului și regimului alimentar corporatist actual.
  • oferă soluții pentru sisteme agroalimentare, pastorale și piscicole, hotărâte de producători locali.
  • pune problema economiilor și piețelor locale/naționale ca prioritate și sprijină agricultura țărănească și familială, orientate spre producătorii agricoli, pescuit artizanal, pășunat pastoral, precum și producția și distribuția de hrană bazate pe durabilitate ecologică, socială și economică.
  • promovează transparența comerțului care să garanteze venituri juste tuturor oamenilor și drepturile consumatorilor de a controla produsele alimentare și nutriția. Asta asigură faptul că drepturile de folosire și gestionare a terenurilor agricole, apele, semințele, animalele și biodiversitatea sunt în mâinile celor care produc hrană.
  • presupune relații sociale fără opresiune și inegalitate între femei și bărbați, minorități, grupuri rasiale, clase sociale și generații.

Programul conferinței are formatul unei consultări publice, bazate pe problema drepturilor țăranilor la resurse. Programul este structurat în patru sesiuni: suveranitate alimentară, dreptul la pământ, dreptul la semințe, dreptul la piață.

Fiecare sesiune va fi prezentată de reprezentanți ai societății civile țărănești din România și Europa și va fi urmată de discuții cu participanții – țărani, grădinari, membri ai societății civile din România. Programul include o degustare publică de produse țărănești și o distribuție gratuită de semințe țărănești pentru țărani / țărănci și grădinari / grădinărese. Programul complet poate fi consultat aici.

Consultările țărănești desfășurate de Eco Ruralis contină și în alte orașe din țară până în septembrie 2016. Scopul consultărilor este de a crea o strategie a țăranilor din România, pentru schimbarea sistemului agricol și alimentar. Consultările sunt structurate pe 5 axe tematice, prin care încercăm să acoperim toate cauzele ce stau la baza problemelor țăranilor:

  • schimbarea modurilor de producție și consum ale hranei,
  • schimbarea modului de distribuție a hranei,
  • echitatea muncii și îmbunătățirea condițiilor sociale în sistemele alimentare și agricole,
  • revendicarea dreptului la resurse naturale și la patrimoniul natural comun,
  • schimbarea politicilor publice care guvernează sistemele noastre alimentare și agricole.

Între 26-30 octombrie, România va găzdui Forumul European al Suveranității Alimentare, care pune țăranii și țărăncile în centrul deciziilor. Vor ajunge la Cluj Napoca 1000 de participanți, delegați din 49 de țări din Europa și Asia Centrală, precum și delegații de pe celelalte continente. Forumul va reuni reprezentanți ai țăranilor (ciobani, apicultori, indigeni, pescari, grădinari), muncitoriilor din domeniul agricol și alimentar, ONG-uri (de mediu / dezvoltare / drepturile omului / tineret / femei / consumatori) și susținători (artiști / cercetători / jurnaliști). Prin acest forum, se vor pune laolaltă strategiile țărănești din regiunea pan-europeană și se va crea un plan de acțiune comun pentru anii următori. Mai multe informații pe www.nyelenieurope.net.

Agricultura țărănească hrănește încă majoritatea populației din România. Problema e că agricultura țărănească nu are recunoaștere legală și un cadru adecvat, care să răsplătească țăranii pentru munca lor și să le permită să contribuie la dezvoltarea societății. ONU estimează că 70% din populația globului este hrănită de țărăni, care folosesc 30% din resurse; în timp ce 30% din populație e hrănită de agricultura industrială, care folosește 70% din resurse.

Conferința are loc începând cu ora 11:30, la Centrul de Conferințe al Institutului Național de Statistică (B-dul Libertății, nr. 16, sector 5, București).

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger