Eco-Groenland. Expeditie extrema, premiera romaneasca

9

Doi alpinisti, 600 de kilometri, 30 de zile de expeditie. Cam asa se poate rezuma cel mai complex proiect expeditionar organizat vreodata de romani si care va debuta saptamina viitoare. Eco-Groenlanda inseamna traversarea, de catre Ticu Lacatusu si Cornel Coman, a calotei glaciare de pe cea mai mare insula a lumii.

Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului polar de nord, pe o alta ruta, mai dificila si mai lunga cu 100 de km decat cea deschisa in premiera de exploratorul norvegian Fritdjof Nansen. Cei doi alpinisti vor merge pe schiuri, fara niciun ajutor din exterior. Ei vor avea de infruntat numeroase obstacole: vantul puternic, crevasele de pe traseu, oboseala generata de efortul celor 30-35 de zile ale expeditiei si, nu in ultimul rand, nedoritele, dar posibilele intalniri cu ursi polari.

“Vom parcurge zilnic etape de 10-25 de km, mai scurte in prima parte datorita greutatii mai mari a saniilor si a urcusului intens de la tarm spre culmea calotei glaciare. Altitudinea maxima a traversarii va fi de circa 2500 de metri, insa conditiile de acolo, din cauza frigului si a lipsei oxigenului, se aseamana cu cele de la altitudinea montana de 4500-5000 metri”, a spus Ticu Lacatusu, care este primul roman ce a urcat pe Everest.

La randul sau, Cornel Coman este unul dintre cei mai experimentati antrenori de alpinism si schi-alpinism din Romania, care a organizat numeroase expeditii in cele mai importante masive muntoase. “Expeditia noastra este una moderna, ultra-usoara. Ne simtim bine echipati si bine pregatiti pentru atingerea obiectivului nostru”, a spus Coman.

Cei doi alpinisti si-au propus abordarea unui stil expeditionar ecologic, care presupune o buna dimensionare logistica si pastrarea intacta a mediului natural. Dincolo de partea de aventura, expeditia presupune si efectuarea unor observatii meteo, climatologice, geologice si colectarea probelor de roci si gheata pentru analize de laborator. Interpretarea studiilor de teren va putea oferi date noi despre efectele incalzirii globale si impactul asupra ghetarilor si a reliefului glaciar groenlandez.

Nu in ultimul rand, expeditia va promova imaginea Romaniei si se va incheia cu realizarea unui documentar video.

Think Outside the Box va transmite informatii si imagini din timpul expeditiei Eco-Groenlanda 2010. Alte amanunte vor fi disponibile pe site-ul www.lacatusu.ro, incepand din 20 aprilie.

Un interviu cu alpinistul Ticu Lacatusu, cu informatii despre prima parte a expeditiei, poate fi citit aici.

Tags:9 comentarii

 1. Greu cu geografia la voi…De unde ati mai scos enormitatea asta? Cum sa fie Groenlanda “cea mai mare insula a lumii”? Pai…sa luam exemplu…Australia. Este insula, nu? Daca am fi sa dam crezare acestui clasament

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_outlying_territories_by_total_area

  atunci Australia e muuuuuuuult mai mare decat Greonlanda. Corect?

  Apoi…dupa capul vostru…Antarctica ce e? Dincolo de faptul ca i se mai spune si Polul Sud…si, ma rog, ca este continent…Nu este tot “insula”? Ba da, conform acestei definitii http://dexonline.ro/definitie/insul%C4%83
  Pentru ca, asa cum stiti, e Antarctica e inconjurata in totalitate de apa! Si atunci? Cum puteti abera in halul asta???

  NO COMMENT!

  • tu ai dreptate in baza logicii “inside the box”. dar eu sunt “outside”, asa ca ….
   …adevarul e ca nici eu nu am inteles nimic din explicatiile date. dar totusi le urez succes oamenilor, care nu au nici o vina legat de aceasta prezentare.

 2. Multa bafta, baieti!
  P.S. Ca o sugestie, ma gandeam ca dupa terminarea expeditiei, in rubrica “Think Outside The Box”, vom putea citi impresii si vedea cateva poze sugestive. De ce nu, poate isi vor face un blog pe tema asta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger