Ebola a ucis o treime din gorilele şi cimpanzeii lumii

3

Recenta criză de Ebola, declanşată în 2014, a ucis mii de oameni în multe ţări vest-africane. Problema victimelor non-umane însă a rămas complet nedezbătută, deşi, anunţă cercetătorii, Ebola este cea mai mare ameninţare la adresa supravieţuirii gorilelor şi cimpanzeilor. În rândul primatelor mari, virusul face ravagii şi mai mari decât în rândul oamenilor: mortalitatea este de 95% în rândul gorilelor şi de 77% în rândul cimpanzeilor.

 

chimp1

 

Statisticile recente arată că, începând cu anii 90, circa o treime din populaţia globală de gorile şi cimpanzei a fost decimată de acest virus. O epidemie din 1995, de pildă, survenită în nordul Gabonului, se estimează că a ucis 90% din gorilele aflate în rezervaţia naţională din zonă, iar epidemia din 2002-2003 din Republica Democratică Congo a ucis aproximativ 5.000 de gorile. Numărul exact al victimelor e greu de calculat, însă, organizaţia WWF sugerează că în prezent mai trăiesc în sălbăticie aproape 100.000 de exemplare.

Una dintre soluţiile vehiculate pentru combaterea acestei crize este vaccinarea primatelor. În cazul acestor animale, există deja un vaccin dedicat, care, la primele teste, s-a dovedit sigur şi eficient. Problema însă în acest caz este un blocaj al procesului experimental, determinat de legislaţia în virgoare, care interzice, mai ales în Europa, experimentele pe primate mari. Astfel, nu se poate testa 100% eficienţa vaccinului, atâta vreme cât exemplarele vaccinate nu au fost expuse virusului. Statele Unite sunt, de altfel, unica ţară care permite cercetări biomedicale asupra cimpanzeilor, dar Institutul Naţional de Sănătate a decis, potrivi New Scientist, să elibereze toţi cei 50 de cimpanzei de laborator. Dacă cercetările în vederea creării unui vaccin anti-Ebola perfect sigur pentru primate vor lua sfârşit, specialiştii spun că vom avea de-a face cu un eşec major al politicilor de conservare a speciilor, atâta timp cât extincţia acestor specii este foate posibilă în viitorul apropiat, iar Ebola este un factor decisiv.

Alte cauze ale reducerii populaţiei de primate mari includ comerţul ilegal, războaiele, despăduririle şi alte boli infecţioase. Reducerea masivă a habitatelor face ca cimpanzeii şi gorilele să aibă resurse de hrană din ce în ce mai limitate şi posibilităţi mult mai reduse de a-şi găsi ascunziş în faţa vânătorilor. Unele studii arată, totodată, că defrişările extensive şi schimbările climatice creează condiţiile propice răspândirii virusului Ebola şi a altor boli infecţioase.

Surse: The Conversation, New Scientist

Puteţi citi şi: 

Ebola, monstrul antic care a luat omenirea pe nepregătite. O sinteză a epidemiei din 2014


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger