Earth Hour – o oră pentru Pământ, în toată România

0

Earth Hour a cucerit, în acest an, sute de milioane de oameni din 6.494 de oraşe, din 150 de ţări, arată un comunicat al WWF România. La 20:30, ora locală, clădirile simbol ale planetei au stins luminile pentru o oră, în semn de susţinere a mişcării globale care promovează consumul responsabil de resurse. În România, 43 de oraşe s-au alăturat comunităţii Earth Hour de pretutindeni. “WWF-România a marcat evenimentul în Capitala Earth Hour 2012, Bistriţa, unde mii de oameni au ales să petreacă o oră pe întruneric şi să se bucure de evenimentele din Piaţa Centrală”.

 

Bistriţa a sărbătorit Earth Hour / Foto: Doru Oprişan

 

”La Bistriţa şi în multe oraşe din România s-a simţit, pentru o oră, un puternic sentiment de apartenenţă la o comunitate mai mare. Pentru un moment, n-a existat individ, interes, alergare sau stres şi am putut să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante, pe care le uităm în cursul zilelor obişnuite şi la cei de lângă noi. Earth Hour nu este un eveniment al naturii sau al stingerii luminii, Earth Hour este o sărbătoare a comunităţii. Avem şansa de a deveni uniţi şi să trăim în acea lume mai bună la care să visăm ca o comunitate sau să ne pierdem ca indivizi. Cei 2 miliarde de oameni care au stins luminile pe toată planeta au ales. Restul depinde de noi!”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

Îndemnul către toată planeta de a sărbători Earth Hour a venit şi de la Nelson Mandela, care a postat pe contul de Twitter mesajul: ”Haideţi să ne unim şi să facem din lumea în care trăim o sursă sustenabilă pentru viitorul nostru ca omenire, pe această planetă”.

43 de oraşe din România au sărbătorit Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitaţia WWF- România, acestea s-au înscris pe lista Oraşelor Oficiale Earth Hour din întreaga lume. În toate cele 43 de oraşe, municipalităţile au întrerupt iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi au promovat ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor. Aceste oraşe au fost: Bistriţa, Adjud, Aiud, Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Băile Tuşnad, Calafat, Cluj, Constanţa, Drobeta Turnu-Severin, Deva, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Panciu, Roşiorii de Vede, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Salonta, Slatina, Satu Mare, Sighişoara, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Târgovişte, Timişoara, Vatra Dornei, Tulcea, Turda, Vaslui.

Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged susţinute de artişti locali sau de coruri de copii, marşuri simbolice şi ateliere interactive – în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2012.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi, totodată, inducând un sentiment de apartenenţă la o comunitate, în rândul celor care sărbătoresc Earth Hour de fiecare dată. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007, cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent a demonstrat că 1.8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător. Mai mult, de-a lungul timpului, ei şi-au împărtăşit în mod voluntar poveştile, ideile şi planurile de acţiune în beneficiul naturii, arătând că le pasă şi că vor să se dedice mai mult acestei cauze. Astfel, Earth Hour a devenit un simbol important al unui angajament mult mai complex decât ceea ce presupunea evenimentul la început – stingerea luminilor pentru o oră.

Partenerii care s-au alăturat, până acum, campaniei Earth Hour în România sunt: ANTENA 3, EUROPA FM, Think Outside the Box, MailAgent, Blogunteer, Photolife, Romania Green Building Council, Camera Deputaţilor, Ikea România, Societatea Astronomică Română de Astronomi, Universal Music.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.ora-pamantului.ro.

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger