E-urile, mai putin nocive decat se crede?

37

Un documentar TV produs pentru BBC va crea dispute in randul sustinatorilor alimentatiei sanatoase. Realizat de un specialist britanic, documentarul arata ca o parte dintre aditivii alimentari cunoscuti sub numele de E-uri nu sunt chiar atat de nocivi pe cat se crede de obicei.

Specialistul in gastronomie Stefan Gates a cercetat aditivii alimentari in vederea realizarii documentarului “E Numbers: An Edible Adventure” (E-urile: o aventura comestibila), relateaza Daily Mail.

De-a lungul timpului, in mancare au fost adaugate diferite substante pentru a o colora, a o face mai gustoasa sau a o conserva mai bine. In present, insa, aditivii alimentari sunt reglementati si trebuie sa respecte anumite criterii stricte. Producatorii de alimente trebuie sa dovedeasca utilitatea substantei in produs si existenta unui beneficiu pentru consumator.

Aditivii alimentari permisi sunt clasificati in mai multe categorii, in functie de efectele lor, iar folosirea le este limitata doar la anumite produse. In tarile Uniunii Europene sunt circa 300 de aditivi alimentari (notati cu “E”, de la Europa), care se regasesc in componenta a 50 la suta dintre produsele comercializate in supermarket-uri.

Stefan Gates, 42 de ani, a constatat ca si persoanele care urmeaza o dieta organica tot consuma aditivi. Multi dintre acestia provin din surse naturale iar 20 dintre ei sunt produsi de corpul uman.

“Unii aditivi sunt substante de care corpul nostru are nevoie pentru a putea supravietui, iar altii arme de protective contra bacteriilor care ne ameninta in permanenta”, a declarat Gates. “Fara E-uri, hrana britanicilor ar fi mult mai rea decat este”.

Dintre principalele concluzii ale documentarului BBC mentionam:

Culoarea induce idea ca mancarurile sunt mai gustoase, caci ea ghideaza felul in care percepem gustul si mirosul alimentelor. Exista 42 de coloranti alimentari, in tot felul de produse, acestia facand parte din seria E100. Acesti aditivi nu sunt folositi numai in scopuri estetice, ci pot fi o unealta indispensabila pentru producatorii de alimente.  In cadrul experimentului realizat, un vin alb, Pinot Gris de Alsacia a fost colorat in rosu si servit cunoscatorilor de la Clubul de vin din Londra. Nici unul dintre ei nu a remarcat ca bea un vin alb.

Si legumele contin E-uri. Potentatorii de gust sunt iarasi niste aditivi larg raspanditi. Din seria E 600 fac parte 18 potentatori, cel mai cunoscut fiind Glutamatul monosodic (MSG) – E621.
Multi oameni cred ca au o reactie la E621, dar de fapt, MSG se gaseste in mod natural in broccoli, ciuperci si rosii, astfel ca persoanele care au o reactie la aceasta substanta, ar avea probleme si la consumarea unor legume.

Emulsificatorii se regasesc in natura. Margarina este adesea blamata ca are o structura moleculara identica cu a plasticului si ca ar fi toxica. TOTB a aratat anterior ca lucrurile nu stau chiar asa, iar margarina are cel mult efecte discutabile asupra sanatatii. Oricum, documentarul lui Gates arata ca multi dintre emulsificatorii folositi la amestecul grasimii cu apa se regasesc si in natura. Astfel, lecitina (E322), ingredient de baza al ciocolatei si al produselor de intins pe paine, se regaseste in galbenusul de ou.

Stabilizatorii si conservantii, luati si din natura. Pe scurt, exista numerosi stabilizatori, aditivi din seria E400, care sunt folositi pentru ca produsele din supermarket sa fie moi si consistente. Astfel, E410 (guma de caruba) e un aditiv natural, extras din roscov, la fel si E412 (guma de guar), iar E 407 (caragenanul) se face din alge.
Pe de alta parte, exista 38 de conservanti, din seria E200, care previn boli precum botulismul. Unul dintre cei mai puternici este nitratul de potasiu (E252), insa in corpul uman circa 50 la suta din nitratii consumati provin din legume (azotul e folosit intens pentru dezvoltarea plantelor) si doar circa doi la suta din conservanti.

Nu in ultimul rand, diferite tipuri de E-uri se regasesc in corpul uman, in par, lacrimi, transpiratie etc.

Reamintim ca experimentul gastronomului britanic se refera doar la aditivii acceptati in Uniunea Europeana si ca, nu in cele din urma, e doar un experiment.

Tags:



37 de comentarii

  1. Se stia ca nu toate E-urile sunt nocive, dar isteria unor televiziuni ca realitatea tv, antene si otv care au vrut (si uneori au reusit) sa santajeze unele companii si supermarketuri, plus prostia unor ziaristi, au creat confuzia. Normal ca prostii au crezut.

    • Nu toate dar marea majoritate 85% sunt nocive.Te vei cruci cind vei vedea doar in faina cite E-uri sint .MArgarina cea de toate zilele sa vezi ce contine.te-ai interesat??????????
      Ex: Cozonacii de Craciun spre linistea ta incep sa fie fabricati de acum de prin august (atit cei din Italia cit si cei autohnoni- in mare parte).Depozitati cca 3 luni adica 120 zile .Cei nevinduti DE CRACIUN sint retrasi si apoi rescosi pe piata de pasti s.a.m.d. , garantia lor este ca si La PANTOFI.
      E NORMAL?????????
      Cozonacul prin definitie nu trebuie sa aiba valabilate mai mare de cca 2 saptamani.
      Asa ca .
      Apropos analizeaza si la mezeluri si mai vorbim dupa….

  2. Pai daca sunt asa bune bagati sa mearga ! Repede la raionul cu “mezeuri” si bagati niste e-uri pe paine. Producatorii de mezeuri sunt campioni la asa ceva…parca se intrec in care baga mai multe. Eu am renuntat de mult sa mai mananc asemena porcarii…poate ca o sa fiu mai bolnav decat ceilalti, dar asta e imi asum riscul.

      • Si tu esti dus.
        Du-te la MTV-ul tau si inchina-te la el.

        Daca tot arati cu degetul si judeci pe altii poate deschizi si ochii si mintea si nu mai arunci cu noroi in altii fara motiv bine intemeiat. Cei 7 ani de acasa poti sa ii folosesti si sa te comporti omeneste. Dar unii oameni vor momentul de glorie cu orice pret. Bine ne-ai caracterizat nene Iancule…

    • dude, mezelurile care nu le mananci au mai multa carne slaba calitativ decat e-uri daunatoare.
      vad mai jos ca va place sa va muscati unul pe celalalt, e mai sanatos asa, ca nu aveti e-uri in voi (sau poate ca da)

    • Potoleste-te !
      Daca ai afla ce baga taranii intre rasadurile lor de legume pe care le cumperi tu de la piata, ca sunt mai bune decat alea de la Carrefour, i-ai lasa in pace pe producatorii de mezeluri.
      Iar pentru toti cei care explica doct pe-aici ca realizatorul a fost platit de nu-stiu-cine: toti sunt corupti, numai voi sunteti curati ca lacrima.
      Realitatea e ca cei mai multi habar n-au ce mananca, dar le place sa isi explice problemele de sanatate prin ditamai conspiratia mondiala. Sigur, n-ar putea fi ceafa de porc si untura in exces, e doar vina E-urilor.
      Si inainte sa sariti prea tare in sus, aflati ca aparenta explozie a numarului de cazuri de cancer e de fapt o problema de statistica. Progresul in metodele de imagistica (RMN, tomograf si altele) si de diagnosticare timpurie a facut sa para ca numarul de cancere e in crestere. De fapt nimeni nu stie care e situatia reala, dar cifrele le manipuleaza doar cine are un interes.

  3. E suficient sa citesti lista E-urilor pentru a vedea ca o buna parte din ei sunt produse naturale absolut normale dar mai sunt si produsi de sinteza care pot fi nocivi.
    Deci doar faptul ca un ingredient se numeste E nu il face automat nociv

  4. :-)) Cata reclama a facut UNILEVER la acest articol ? Cata manipulare pe fata…pai in vremea asta a E-urilor asistam la inmultirea bolilor, cancerului etc…Rusine …

  5. Din punctul meu de vedere informatia este incompleta. Acidul clorhidric este prezent in corpul nostru, il face acest lucru numai bun de pus in mancare?

    Nu sunt impotriva E-urilor, sunt impotriva exceselor. Introducand in corpul nostru cantitati suficient de mari de substante de care nu avem nevoie (chiar daca deja prezente) riscam sa cream dezechilibre.

    Nici un studiu nu va dovedi ca aceste dezechilibre sunt “mai putin nocive decat se crede”.

  6. cafea cu lapte on

    Acest Gates de cine e platit? Articolul mi se pare scris de un neica nimeni nefiind neutru. Băi *** ia cititi aici:
    1.”Producatorii de alimente trebuie sa dovedeasca utilitatea substantei in produs si existenta unui beneficiu pentru consumator”. Nu am auzit de la nici un producator asa ceva.
    2. Margarina : “documentarul lui Gates arata ca multi dintre emulsificatorii folositi la amestecul grasimii cu apa se regasesc si in natura”. Corect multi dar nu toti si atunci ce facem cu restul?
    3. Spuneti de nitratul de potasiu ca e folosit putin in ind. alimentara? Mai sa fie, cand ati citit ultima oara o eticheta …
    Ar mai fi multe de spus insa concluzia e ca documentarul e facut la comanda “de cine trebuie” iar voi habar nu aveti ce scrieti.

    • Cafegiule, ai doar acces la internet, asta nu te face un ganditor.
      Faptul ca tu n-ai auzit nu inseamna ca nu exista. Omenirea intreaga nu a auzit milenii intregi ca Pamantul s-ar invarti in jurul Soarelui, dar asta n-a oprit planeta sa faca exact asta…
      Nu pune nimeni nimic mai mult decat e necesar, fiindca in primul rand orice adaugi costa. Si nu vrei sa ai costuri de productie mai mari decat concurentul tau pe piata, ca o iei la vale. Dar deja te bag in economie de baza si nu cred ca esti pregatit pentru discutia asta.

      • Ba pune. Vezi matale o eticheta de la un borcan de mustar, cand mai mergi la cumparaturi. Nu ma intreba care e scopul, da’ se pun conservanti inclusiv in mustar. Mustarul, in caz ca nu stiai, e atat de stabil si de activ impotriva oricarei forme de bacterie, microb, mucegai sau alte alea, incat si la soare sa-l tii, si nu se strica cu anii. Zi si mie atunci, care e scopul conservantului in mustar?

        Situatia e asemanatoare la marmelade. Oricum astea din comert au zahar (adaugat, nu nativ din fruct) mai bine de jumatate. In conditiile alea nu supravietuieste nimic. In plus, borcanele sunt sigilate si pasteurizate dupa sigilare. Chiar daca n-ai pune conservant, asa u n borcan ar tine cu anii, indiferent de temperatura de pastrare. Care e scopul conservantului atunci?

        Uita-te la mai toate retetele de paine – painea preambalata are compozitia pe eticheta. Gasesti putine paini care sa nu contina acid citric. Desi acidul citric e o chestie naturala, pe care o ingurgitezi si din anumite produse vegetale – mai ales citrice. Acidul citric are un rol bine determinat in metabolism. Excesul de acid citric insa e nesanatos – printre altele iti corodeaza in timp smaltul dintilor. Exista ca substanta alternativa acidul ascorbic – vitamina C. Oare de ce insista brutarii pe acid citric, care nu e in mod normal daunator, ci e doar un factor de risc, in loc sa-l inlocuiasca generalizat cu acid ascorbic?

        Pana in 1990 in Europa inca se folosea, si in SUA inca se foloseste, un aditiv care facea painea mai pufoasa mai repede. Pana a adera noi la UE, nu era interzis in RO. E vorba de bromura de potasiu. De ce-a fost intezis: pana la urma brutarii n-au mai putut impiedica (in Europa) difuzarea informatiei cum ca aditivul asta e potential cancerigen.

        As putea sa continui. Da’ iti las matale placerea sa studiezi problema. Multi aditivi alimentari ajung in conserve de toate neamurile, de la marmelada la salata de icre preambalata, doar pt. ca “asa se face”. Nu-i musai ca toti sunt daunatori. Cum zice si articolul, o gramada din ei sunt extrasi din produse naturale. Problemele sunt doua: includerea aditivilor in alimente risca sa strice echilibrul alimentar, prin modificarea proportiilor in care acestia se gasesc in mod natural in alimente, si unii dintre ei sunt substante chimice de sinteza doar asemanatoare, nu insa identice cu cele naturale, si e dovedit experimental ca doi izomeri al unei molecule pot avea efecte fundamental diferite asupra proceselor chimie la nivel celular (adica un izomer poate fi complet inofensiv in timp ce celalalt poate fi un cancerigen extrem de agresiv). Ca om de rand, care n-ai la dispozitie un laborator de analize pt. fiecare imbucatura ce o bagi in gura, nu prea ai cum te proteja de chestiile astea. Da’ tot poti face ceva. In primul rand, te poti informa. In al doilea rand, dat fiind ca nu ai controlul asupra surselor de aprovizionare, poti macar sa incerci sa consumi cat mai multe chestii neprocesate. Chestia asta nu exclude riscul de a te indopa cu hormoni de crestere, insecticide sau alte substante chimice, dar il reduce semnificativ. In plus, cu putin efort, daca faci constant cumparaturi din piata, ajungi sa-ti cunosti furnizorii, si sa selectezi producatori a caror marfa ajungi sa o cunosti. Nu toata lumea din piata vinde produse crescute cu hormoni, pe teren ingrasat chimic si ierbicidat la greu, sau produse cumparate pur si simplu de la importatori si aduse la piata.

    • @ Eu
      Sunt complet de acord ca tot ce mancam contine aditivi – unii inofensivi, altii daunatori.
      Eu am facut efortul sa vad documentarul (apropo, e doar prima parte). Sunt acolo niste experimente care iti si explica de ce am ajuns aici. E interesant sa vezi cum functioneaza creierul cand vine vorba de mancare. Vezi-l si mai vorbim.

      • daca te crezi interesant nu tine. Pune mataluta osu la treaba si informeazata mai mult poate asa afli ca: 1.Orice adaos chimic in mancare e MULT mai ieftin decat ceva natural. 2.scopul este de a mentine “calitatea” produsului cat mai mult (sa aiba fraierii timp sa-l cumpere). 3.de iaurt/smantana etc produse din lapte praf degresat, amidon, proteine din lapte??? si alte minuni ai auzit ca e plina piata la noi? poate nu stiai dar cele de mai sus sunt mai ieftine decat laptele de vaca. De la vaca in carne si oase. 4.cand ai citit ultima oara o eticeta de la conserva de pateu, de exemplu? Minuneazate ca ai de ce.5.Da-mi un exemplu de producator alimentar care si-a motivat decizia adaugarii de E-uri in preparate. Eu unu nu am gasit.
        Nu cumva esti si tu unul din aia platiti de producatorii de alimente sintetice?
        Nu am auzit de nici un control asupra fabricilor pentru verificarea respectarii cantitatilor componentelor din alimente. Sa vezi minune atunci. Pofta buna in continuare. Poate ca accesul la internet e un avantaj in procesarea informatiei dar nu e singurul pe care-l iau in considerare iar de tv nu mai vreau sa aud. Treaba cu economia e departe de tine vazand ce enormitati debitezi. Tocmai din cauza concurentei s-a ajuns unde suntem.

    • Te dezamagesc tinere dar lucrez in industria alimentara .
      Deci cunosc mai bine decit tine ce se intimpla in domeniu.
      ti-am dat exemplul cu cozonacii pt ca cei care citesc sa fie in cunostinta de cauza.
      Problema este ca in acest moment toate ingredientele contin E-uri mai mult sau mai putin .
      Dar de ex.o paine care se produce azi asa cum trebuie facuta cu maia etc nu poate a vea valabilitate mai mare de 48 ore. Cornurile pt copii 24 ore etc.

      Tot cea ce vezi cu termene de garantie mari sint de fapt orice dar numai produs alimetar(nu marefer la conserve, pate)

  7. Asa-zisa cercetare platita din greu de producatori de “alimente”. Este o minciuna faptul ca E-urile sunt si in produsele naturale. In produsele naturale exista anumite substante care se formeaza prin procese naturale, E-urile sunt substantele similare obtinute prin sinteza in combinate chimice. Alcoolel etilic natural (obtinut prin fermentarea fructelor sau legumelor) are aceeasi formula chimica cu alcoolul etilic de sinteza. Din punct de vedere chimic sunt identice, in practica insa cel natural este procesat de organism (vorbim de cantitati rezonabile) iar cel de sinteza ramane in ficat provocand diverse afectiuni care duc chiar si la deces.
    Este clar o manipulare in scopul convingerii oamenilor ca E-urile sunt de fapt substante naturale, tolerate de organism. Cu siguranta nu va muri nimeni de la ingerarea catorva E-uri din cand in cand, insa consumul zilnic nu va duce niciodata la ceva bun. Nu vi se pare ciudat ca, simultan cu inmultirea cresterii E-urilor in alimentatia moderna, s-au inmultit (chiar de mii de ori) cazurile de cancer de intestin sau bolile de ficat si faptul ca acestea sunt in proportie de 99% in mediul urban? Sa fie chiar o simpla coincidenta?
    Nu ma intelegeti gresit, si eu mananc E-uri, nu ai cum sa te feresti in ziua de azi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghit toate bullshit-urile pe care incearca unii sa ni le bage pe gat.

    • Articolul e cam subtirel, nu ne spune nimic clar.. In afara acestuia, cresterea numarului de cancere se poate explica odata prin cresterea sperantei de viata din mediul urban + diagnosticarea mai precisa. Si in rural se inbolnavesc si mor pe capete, dar nu-i include nimeni in statistici.

      • Poate nu stiai dar speranta de viata din Bucuresti (mare mediu urban) este cu doi ani mai mica decat media nationala.

  8. Sunt foarte sigur ca stramosii nostri tot cu E-uri traiau, emulsificatori, stabilizatori, prezervativi, aditivi, coloranti si alti “agenti” traiau. Sau poate ne inselam, nu? Asa, in cantitati “reudse” si soda caustica poate fi benefica. Poate si cianura, sau acidul sulfuric. Lumea trebuie sa inteleaga ca, cantitativ, mancam foarte multe astfel de substante, pentru ca se pun in aproape TOATE preparatele de azi. Si nimeni nu a stat sa faca un studiu real pe (sa zicem) o luna sa vada ce si cate astfel de substante “inofensive” mancam. Si care este efectul lor peste (sa zicem) 5-10 ani. Bineinteles ca daca iau 0,5 micrograme de cianura nu o sa patesc nimic, insa daca fac asta la fiecare 10 secunde, poate treaba nu mai e chiar asa simpla, nu?

    Si da, inainte sa sara grabacii sa raspunda, nu sunt impotriva lor, insa sunt pentru mancatul sanatos. Si nu imi amintesc ca, taranii sa puna MSG (pe post de potentator de aroma) in carnatii lor…

    Noi sa fim sanatosi…

    • Erata: 0,5 miligrame (nu micrograme). Doza letala de cianura de potasiu e 200 miligrame (wikipedia), deci pentru cei pentru care matematica nu un forte, la 400 x 10 secunde cate 0,5 miligrame, se ia doza letala. Adica putin peste o ora.

    • Nitratul de potasiu (salpetru) se foloseste pentru prepararea mezelurilor inca din evul mediu. Toate gospodinele pe care le cunosc (inclusiv bunica-mea) pun aspirina sau acid salicilic (desi asta e cam toxic) in borcanele cu compot. Sunt curios cum ai face tu maioneza fara vre-un emulsificator (banalul galbenus e tot un emulsificator). Nu se pun astfel de “substante” in toate produsele, dar nu e nimeni de vina ca unii aleg sa manance zilnic mezeluri sau produse conservate.

      • De acord cu tine, exista si conservanti, emulsificatori etc. naturali. Insa problema care am pus-o eu era putin mai complexa. Ceream un studiu facut pe un adult, pe timp de 5 ani, cu o statura sociala medie (asta ca sa manance cat mai “variat”).
        Uite un alt exemplu: intr-un laborator de chimie, toate substantele stau bine mersi in pahare Berzelius, Erlermeyer, eprubete si alte containere. Ia amesteca-le tu pe bucati cateva la un loc si variat (aleatoriu) si s-ar putea la un moment dat sa iasa ceva destul de naspa. Desigur, ca daca pui apa, se mai dilueaza. La fel de bine poti sa descoperi o piatra filosofala, insa slabe sanse. O otrava tot o otrava ramane si efectul nu se vede chiar imediat.

        Problema principala e de cantitate aici, dupa cum bine ai subliniat si tu. Alegerea e a fiecaruia, In conditiile in care ai un produs care contine 50% carne, trebuie sa intrebi ce mananci 50g la suta de grame, nu? Foarte putine produse contin 90%+ carne (de exemplu mezeluri, cremvusti sau altele).

        Cand bunica ta facea carnati sunt sigur ca folosea mai putin salpetru, nu 1 parte din 5. Insa ca sa poti sa faci sa stea unele produse 6 luni sau 2 ani pe raft, e clar ca trebuie sa pui ceva in ele, nu? Si ca vorbeai de maioneza, fa urmatoarul experiment: mergi la bunica si roaga-o sa faca o maioneza cum stie ea (50-100g e de ajuns), si lasa-o pe masa acoperita cu o folie transparenta si vezi in cat timp se strica. Repeta experimentul cu o maioneza luata din comert. O sa ramai putin (mai mult) surprins.

  9. hai sa nu ne ia ei acum cu vrajeala ca e-uri sunt sanatoase :)) poate cam 10% din ele sunt aproximativ ok, dar restul??? eu nu mai consum nimic cu e-uri de ceva timp… mai mult, am renuntat si la carne, care are o gramada de hormoni si alte reziduuri…

  10. Pe undeva inteleg demersul.
    Pana la urma “E”-urile reprezinta un sistem de catalogare, le poti spune si altfel si deja nu mai aura de nocivitate asociata de etichetarea ca “E’. Pana la urma si “sarea de lamaie” adica acidul citric (E330) se gaseste in multe fructe si chiar alte produse alimentare naturale.

    DAR ce nu explica articolul (posibil si documentarul?) este concentratia -sau cantitatea medie ingerata zilnic.
    Lucru esential. Dupa cum bine stiu nu numai nutritionistii, dar si medicii si farmacistii, anumite substance in cantitati mici sunt benefice, pe cand in cantitati mari devin nocive, mai ales daca sunt consumate pe termen lung. De altfel, un numar de otravuri naturale sunt folosite in medicina, dar in concentratii mici si bine dozate. Cine verifica alimentele din acest punct de vedere?….

    Asa ca articolul este irelevant, cat timp nu se refera si la acest lucru.

  11. toata abureala asta de “cercetare” speculeaza – pe spinarea si pe sanatatea fraierilor care o iau in serios – o confuzie cit casa poporului: E-urile folosite in industria alimentara NU sint alea care se gasesc si in natura (decit cel mult 1%)!
    la fel cum vitaminele din farmacii (alea sub forma de pastile produse de chimia de laborator) sint cu totul altceva – si au cu totul alte efecte (cel putin asupra ficatului) – decit cele care exista ca atare in natura.
    deci chiar nu ma incalzeste cu nimic ca exista E-uri secretate de natura – ba chiar si de corpul uman, ca sa zic asa – cita vreme vreme acelea din mincarea chimizata ramin… chimizate (si continua sa ne distruga bine-mersi sanataturile).
    mincati-le voi, cercetatori & producatori, si voi sa fiti sanatosi! 😀

  12. p.s.

    gigel draga, inainte de cantitate, ceea ce nu spune nenea cercetatorul asta (chiar, cit si-o fi luat?), e vorba de CALITATE: cind vedem pe o eticheta, de exemplu, E330 noi nu avem de unde sa stim daca acolo e chiar acidul citric care “se gaseste in multe fructe si chiar alte produse alimentare naturale” (in cele mai multe cazuri poti sa fii sigur ca NU). in general E-urile sint acele “arome”… “natural identice”, ca sa zic asa – formula “natural identice”(!) :)) ar trebui sa spuna totul, pentru o minte sanatoasa;) -, care simuleaza hrana pe considerente sintetice (de sinteza chimica adica). ca o simuleaza, nu trebuie sa mai traduc, stiti si singuri ce inseamna…

  13. pentru ” geco ” ! Deja mananci E-uri CU paine deoarece painea din ziua de azi este plina de E-uri . De ce crezi ca exista diferite tipuri de faine pentru ca difera chimicalele (aditivii ) din ea . Iar in ideea ca tu “manaci ” BIO , ma faci sa pic din picioare de ras ! Tu sigur nu ai cultivat nimica in gradina proprie si HABAR nu ai ce inseamna sa cultivi fara CHIMICALE eu am incercat si 100% fara chimicale nu s-a putut asa ca tu sa fii sanatos ca ai doar IMPRESIA ca mananci BIO !
    :)))

  14. Sunt foarte bune E-urile si A-urile si toate literele daca le pui unde le sta locul la: cosul de gunoi!
    De ce nu gasesti niciun miliardar sa isi cumpere mancarea din supermarket? A ei mananca mai mult vanat ca de animalu’ alearga creste cum vrea natura si nu are hormoni de crestere!
    Si apropo fratilor carnea e chiar buna, preparatele de smecheri din ea te omoara. Credeti ca o leguma stropita cu tot sistemul lui Mendeleev ii mai sanatoasa? Poate o leguma crescuta la tine in gradina ii mai sanatoasa! Vreti sanatate ?cumparati carne bruta si procesati-o singuri si puneti voi ce vreti in ea si consumati cu masura!

  15. Nitratul de potasiu se regaseste in legumele crescute cu ingrasaminte chimice, iar nitratii si nitritii se stie ca sunt cancerigeni. Mi se pare o manipulare criminala sa spui ca nitratii sunt OK. E clar un interes economic, nitratii se folosesc si in producerea mezelurilor ca si conservanti. Oricum solul Europei si al SUA e practic infestat cu nitrati si nitriti dupa zeci de ani de folosire a ingrasamintelor chimice, asa ca nitratii se regasesc acum si in apa imbuteliata. Am auzit de companii europene de imbuteliere a apei care extrag apa de la mare adancime pe care o combina cu apa din sursele normale de la mica adancime ca sa reduca concentratia de nitriti si nitrati. De ce ar face asta daca nitritii si nitratii ar fi OK?

  16. Propaganda mizerabila on

    “Pe de alta parte, exista 38 de conservanti, din seria E200, care previn boli precum botulismul.”
    Asa ceva este incalificabil, este o manipulare de cea mai joasa speta, bazata pe ignoranta cititorului si (sper) incultura celui care a scris articolul. Le recomand sa manance conservanti pe paine, pentru ca, nu-i asa, previne botulismul! Eventual in amestec cu margarina.
    Hrana, cu cat e mai procesata si aditivata, cu atat e mai nociva. Indiferent de natura aditivilor. Punct

  17. In sfarsit cineva incearca sa domoleasca isteria E-urilor !
    Nu zic ca ca nu exista aditivi mai mult sau mai putin nocivi pentru sanatatea omului, dar intre acestea si dramatizarea exacerbata la adresa tuturor (sau a majoritatii) aditivilor pe care o percep eu nu este nici o legatura.

  18. Eu zic sa le incadrati ca vitamine. Si uite asa vom avea cateva sute de vitamine, nu 10-20! Ura!!

    De-abia astept sa fac o cura cu E249 si E951!!! Yummy!!!

  19. Probabil inca un ziarist platit de marile firme producatoare de alimente….Face parte din seria incalzirea globala nu exista, e doar in capul nostru. De fapt, ne merge din ce in ce mai bine, numai ca nu ne dam seama si din cand in cand cate un ziarist din asta trebuie sa ne explice.
    Mens sana in corpore sano.

Leave A Reply