E rău dacă mâncăm fructe ”avariate”?

1

Slate.com încearcă să răspundă la întrebarea asta, în contextul în care SUA se confruntă de câteva zile cu un îngheț de proporții, iar agricultorii sunt îngrijorați de stricăciunile aduse recoltelor. Cercetătorii spun că fructele ”bătute” nu sunt neapărat dăunătoare. De ce?

O ”vânătaie” de pe un fruct este semnul unei daune la nivel celular. Când lovim un măr sau o banană, asta poate compromite capacitatea cojii de a ține oxigenul la distanță de fruct. În prezența oxigenului, pereții și membranele celulare se descopmun, iar când substanțele chimice din interiorul fructului se oxidează, reacția cauzează o culoare maronie neatrăgătoare. Nu există însă dovezi științifice cum că un fruct oxidat ar dăuna sănătății sau că o ”vânătaie” este neapărat indicatorul unei infecții. Singura problemă este de ordin estetic, iar poțiunea avariată poate fi îndepărtată cu cuțitul. Fructele avariate mai pot fi transformate în plăcinte, sucuri sau gemuri. Însă dacă nu vreți să îndepărtați porțiunea avariată a unui fruct sau să-l puneți în plăcintă, o puteți consuma cu riscuri mici asupra sănătății.

Există totuși o problemă. Un fruct lovit sau avariat este mai predispus la infecții. În momentul în care pereții celulari se descompun, substanțele nutritive se scurg în exterior, iar microbii aflați deja pe suprafața fructului sau în aer sunt invitați să-l colonizeze. Pe măsură ce se înfruptă din măruntaiele expuse ale fructului, celulele se multiplică rapid, iar fructul poate fi contaminat cu patogeni alimentari precum salmonella sau E. coli, deși drojdia și mucegaiurile sunt cel mai frecvente. Primele prezintă un risc minim asupra sănătății, însă mucegaiurile pot fi periculoase. Unele specii eliberează micotoxine ce pot cauza o gamă largă de boli. De exemplu, cea mai cunoscută micotoxină, aflatoxina, este un compus cu potențial cancerigen. Dacă fructele avariate au atât de mult mucegai încât îl puteți vedea sau simți, nu le consumați. Pe lângă zonele vinete, ar trebui să verificați de mucegai și cotorul fructului, un punct de acces pentru microbi.

O altă întrebare care se ridică este: e OK să consumăm porțiunea neavariată a unui fruct cu activitate microbiană vizibilă? Răspunsul: depinde de fruct. Problemele apar atunci când rădăcinile mucegaiului au penetrat fructul. E greu ca mucegaiul să se fixeze adânc într-un fruct tare. Bananele, în schimb, sunt prea moi pentru a învinge o invazie de mucegai, așa că o banană vânătă, cu activitate microbiană vizibilă, ar trebui aruncată cu totul.

Sursa: Slate


Un comentariu

  1. in cazul bananelor, se pot cumpara verzi, le tineti in dulap sau undeva la intuneric, acestea se coc, devin putin mai negre si sunt tocmai bune de mancat.
    nu am avut niciodata probleme si fac asta de foarte mult timp.
    🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger