E posibil să controlezi cursorul de pe ecranul computerului cu puterea minţii

0

Cititul minţii este o practică asociată cu filmele science fiction, dar cercetătorii americani au folosit o tehnică, utilizată de obicei pentru identificarea epilepsiei, pentru a arată că un computer ne poate auzi gândurile.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Washington au demonstrat că oamenii pot controla un cursor de pe ecranul calculatorului folosind cuvinte rostite cu voce tare şi în minte. Acest lucru poate fi de ajutor pentru pacienţii care şi-au pierdut vorbirea din cauza unui accident cerebral sau pentru pacienţii care nu se pot mişca.

Prin conectarea creierului pacientului la un computer, cercetătorii au arătat că acesta din urmă poate fi controlat cu o acurateţe de 90% chiar fără antrenament anterior.

Studiul implică o tehnică denumită electrocortiografie (ECoG), adică plasarea unor electrozi direct pe creierul pacientului pentru a înregistra activitatea. Recent, procesul a fost aplicat la interfeţe creier-computer care au ca scop repararea funcţiilor creierului şi au fost deja folosite pentru a reface vederea unui pacient.

În cadrul studiului au fost folosiţi patru pacienţi care suferă de epilepsie. Acestora li s-au plasat electrozi pe creier, iar semnalele transmise au fost stocate pe un calculator. În cadrul experimentelor, participanţii au încercat să mişte cursorul de pe ecranul calculatorul într-o anumită direcţie în funcţie de nişte cuvinte stabilite anterior.

„Acesta este unul dintre cele mai timpurii exemple, la o scară foarte, foarte mică a ce înseamnă să citeşti minti”, spune dr. Eric C Leuthardt, cercetător principal.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger