E oficial: În România, se cumpără mai multe biciclete decât mașini

9

Deși poate nu vă vine să credeți, judecând după traficul infernal, însă cifrele o arată: în Europa, vânzările de biciclele le-au depășit pe cele de mașini. National Public Radio a publicat recent o analiză a vânzărilor de vehicule în 27 de state europene, iar concluziile acestor statistici sunt cât se poate de îmbucurătoare pentru susținătorii transportului alternativ: cu excepția Belgiei și a Luxemburgului, în toate celelalte țări s-au vândut mai multe biciclete decât mașini. Inclusiv în România.

 

1238285_10152265190832178_2003411517_nFoto: Cristian Vasile

 

De fapt, România se situează chiar pe locul al treilea în topul țărilor care adoptă din ce în ce mai mult mersul pe bicicletă, situându-se după Lituania, unde s-au vândut aproape de zece ori mai multe biciclete decât mașini, respectiv Grecia, unde raportul de vânzări a fost de unu la cinci, pentru biciclete. În România, s-au vândut oficial în 2012 380.000 de biciclete, în comparație cu doar 72.000 de mașini, tendința rămânând constantă și în Slovenia, Ungaria și multe alte țări din zonă, în vreme ce raporturile de vânzări din statee occidentale sunt mai echilibrate:

 

new-passenger-car-and-bicycle-sales-2012-_chartbuilder_custom-52ce0e51cc669b1c7267930f2f65dda1c5ceb3ba-s3-c85

 

Potrivit NPR, aceasta este prima dată în istorie când oamenii cumpără mai multe biciclete decât mașini, după perioada imediat următoare celui de-Al Doilea Război Mondial, când în Italia s-au cumpărat mai multe biciclete decât mașini. În Statele Unite, nu se înregistrează decât o scădere a numărului de mașini vândute – prima din ultimii șase ani.

Sursa: NPR

 

Puteți citi și:

Orașul Amsterdam are mai multe biciclete decât locuitori


9 comentarii

  1. Este de mentionat faptul ca vanzarile se refera doar la unitatile noi de masini si biciclete. In Romania vanzarile de masini second hand de import si reinmatriculate au crescut, iar masinile noi sunt in scadere.

  2. eram si suntem foarte mult in urma la modul de utilizare al bicicletelor. Ne bucuram sa vedem ca pana la urma mersul pe biciclete devine din ce in ce mai popular atat in oras cat si prin organizarea de concursuri in diverse locuri din Romania. Cu ocazia asta poate fac si autoritatile eforturi pentru sustinerea biciclismului la noi in tara si vor aparea la scoli si alte institutii standuri si locuri unde iti poti lega bicicleta linistit.

  3. Pingback: In Romania se cumpara mai multe biciclete decat masini. E bine sau e rau ?

  4. Mi se pare cu totul exagerata aceasta estimare de 380,000 biciclete vandute. Adica o bicicleta vanduta la fiecare 50 de oameni – bebelusi, varstnici, tarani, oraseni etc In conditiile in care la sate nu stiu cate biciclete noi sa vand la fiecare 1000 locuitori si populatia rurala e peste 45% in Romania, la fel si in orasele mici. Probabil cineva a facut o extrapolare pe baza unor estimari de vanzari facute intr-un oras mare si cu putere economica.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger