E oficial: Femeile din Paris au voie, în mod legal, să poarte pantaloni

0

Nu, nu e o glumă: până zilele trecute, faptul că femeile din Paris purtau pantaloni contravenea unei legi arhaice care, deși nu a fost respectată, a dat bătăi de cap activistelor franceze. Najat Vallaud-Belkacem, ministrul francez pentru Drepturile Femeilor, a anunțat de curând că această lege, veche de 214 ani, a fost în sfârșit abrogată.

Această lege, adoptată în noiembrie 1799, prevedea ca femeile pariziene să ceară permisiunea poliției de ”a se îmbrăca asemenea bărbaților.” Astfel, dacă vreo tânără purta pantaloni fără acordul poliției, risca să fie arestată. Această restricție a fost introdusă în capitala Franței, deoarece rebelii Revoluției Franceze din această regiune purtau pantaloni lungi, nu pantaloni trei-sferturi specifici burgheziei, luând astfel naștere așa-numita mișcare ”fără chiloți.” Tot atunci, femeile rebele au cerut la rândul lor dreptul de a purta pantaloni, însă oficialii le-au refuzat solicitarea. Între 1892 și 1909, această lege a primit un nou amendament, potrivit căruia o femeie putea purta pantaloni lungi doar dacă mergea pe o bicicletă sau călare pe un cal.

La 214 ani după adoptarea acestei legi, ea a fost abrogată, iar pariziencele pot purta în continuare pantaloni, fără ca acest vestigiu legislativ să le mai afecteze libertatea, fie și la nivel strict simbolic. ”Această ordonanță este incompatibilă cu principiile egalității dintre bărbați și femei, așa cum apar ele în Constituție și în principiile europene, adoptate de Franța,” a declarat Najat Vallaud-Belkacem, citată de Huffington Post. ”Din această incompatibilitate, rezultă abrogarea ei implicită.” Chiar dacă această lege nu a fost respectată, ea a stat ca un ghimpe în coasta mișcărilor feministe franceze. De altfel, chiar anul trecut, în iulie, au mai existat în Franța discuții despre abrogarea acestei legi, însă ministrul pentru drepturile femeilor de atunci, conservatorul Alain Houpert, a refuzat s-o facă, invocând ”importanța sa simbolică”, care ”ar putea leza sensibilitățile noastre moderne.”

Deși pantalonii sunt astăzi un obiect banal din garderoba femeilor occidentale, ei nu au intrat în portul comun decât târziu, pe la mijlocul secolului trecut. Deși până atunci existaseră excepții, cum ar fi celebrele tinere din orașul Wigan care au scandalizat Anglia victoriană purtând pantaloni pentru a lucra în mină, pantalonii nu au atras atenția femeilor din clasele înalte ale societății decât după ce staruri ca Marlene Dietrich sau Katharine Hepburn au apărut fotografiate purtând pantaloni. Inițial, prin secolul al XIX-lea, femeile care abandonau fusta în favoarea pantalonilor o făceau din rigori funcționale, pantalonii fiind mai adaptați muncii în fabrici și uzine. De altfel, creșterea numărului de femei care și-au luat serviciu, cu precădere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a jucat un rol esențial în promovarea pantalonilor în garderobele feminine, în acea perioadă din ce în ce mai multe soții luând la purtare nădragii bărbaților lor, plecați la luptă.

Astăzi, legea apără sau pedepsește portul pantalonilor în câteva locuri ale lumii, în funcție de sistemul religios și regimul politic. Dacă, de pildă, statul american California are o lege care protejează explicit dreptul femeilor de a purta pantaloni, femeilor din Sudan le este interzis oficial să poarte ”ținute obscene” în public, pantalonii numărându-se printre aceste ținute. În 2009, treisprezece femei sudaneze au fost arestate în Sudan pentru că purtau pantaloni, zece dintre ele declarându-se vinovate și primind prin urmare câte zece bice pe spate. Printre aceste femei, s-a numărat și jurnalista Lubna Hussein, care declara pentru The Guardian, la scurtă vreme după teribilul incident, că ”Islamul nu spune dacă o femeie poate sau nu să poarte pantaloni. În hainele pe care le purtam când am fost arestată de poliție, de regulă mă rog. Mă rog la Dumnezeu îmbrăcată cu ele. Iar Islamul nici nu biciuiește femeile pentru ceea ce poartă. (…) Nu e o chestiune de religie, ci de bărbați care le tratează brutal pe femei,” era de părere Hussein.

Sursa: RT.com, The Guardian

Foto: cocostix-englishworld.blogspot.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger