E obositor pana si sa nu te gandesti la nimic

2

Este acum demonstrat stiintific: pana si simplul fapt de a scapa de ganduri sau a nu te gandi la nimic e un proces care consuma energie. Chiar multa energie.

V-ati intrebat vreodata de ce este atat de obositor pana si refuzul mental de a te gandi la munca desi esti in vacant? Sau de ce e enervant, implicit obositor, sa iti scoti o melodie sacaitoare din minte? Cercetatorii de la Case Western Reserve University s-ar putea sa fi aflat raspunsurile, relateaza Science Daily, care citeaza un studio aparut in revista Cerebral Blood Flow & Metabolism.

Se stia ca gandirea consuma energie, insa oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze matematic ca se inregistreaza un consum si cand incerci sa iti refuzi un gand. E un proces similar incercarii de a opri un bustean care aluneca la vale.

Profesoara de matematica Daniela Calvetti, alaturi de mai multi colegi, a reusit sa elaboreze un algoritm matematic  ce e o replica computerizata a metabolismului cerebral. Programul poate transcrie numeric conexiunile neuronice, produse intre neuronii stimulatori, care transmit gandurile sau intre neuronii inhibitori. Pentru a opri un gand, spre exemplu, creierul foloseste neuronii inhibitori, care “se opun” transmiterii de informatii intre neuronii stimulatori. Iar acest lucru se face cu surprinzator de mare consum de energie.

” Neuronii inhibitori sunt ca preotul care spune Nu face asta… Poate ca astfel se explica de ce este asa de obositor sa te relaxezi si sa nu te gandesti la nimic”, spune Daniela Calvetti.

Modelul matematic de functionare a creierului ar putea fi folosit pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor cerebrale, asta deoarece cele mai multe dintre aceste maladii sunt insotite de dereglari in metabolismul energetic dar diagnosticarea lor se face abia in stadiile avansate. “Aceasta posibilitate este cu adevarat provocatoare”, a spus Calvetti, care a aratat ca cercetarile vor continua.

Foto: Agerpres.

Tags:2 comentarii

  1. Cam nonsens ce s’a demonstrat: si faptul ca gandesti “nu vreau sa ma gandesc la nimic” tot inseamna ca gandesti.
    Sa te relaxezi inseamna sa nu te “agati” de ganduri, ci sa le lasi asa cum iti vin, asa vor si pleca.
    Si asta nu’ti va consuma energie, ba dimpotriva, deoarece e cunoscut faptul ca procesul gandirii consuma o gramada de energie.

  2. “Nu ma gandesc la nimic , nu ma gandesc la nimic” uhhh ma ia cu transpiratii sa nu ma gandesc ca gandesc!!.. Eh domnii cercetatori – asta se numeste ca este un gand acolo- CA NU VREAU SA GANDESC. A opune rezistenta face sa vina gandurile cu si mai mare putere. Ati demonstrat ca opusul rezistentei iti ia atata energie incat iesi extenuat! Atat ati demonstrat. A nu gandi- sau a fi in afara sa insemna sa fii intr-o pace profunda in care gandurile trec si tu esti doar ca martorul lor fara se te implici si sa preiei energia lor sa iti consume energie. Daca nu ati priceput -( ziaristii sau cercetatorii ) luati si cititi cartile lui Eckhart Tolle. Merita! Sunt si expunerile lui pe internet.. sau intalnirile lui gen seminarii televizate cu Oprah Winfried , sau cum explica Jim Carrey starea aceasta .
    Obositor, duh!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger