E nevoie de șase țări pentru un singur borcan de Nutella

1

Crema de alune și cacao Nutella a devenit un produs atât de răspândit la nivel global, încât Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis s-o folosească drept studiu de caz în cel mai nou raport al său privind lanțurile valorice globale, scrie The Atlantic. În jur de 250.000 de tone de Nutella sunt vândute anual în 75 de țări și, pe lângă asta, este nevoie de șase țări pentru obținerea produsului.

 

Flickr/Janine

 

Deși Ferrero International, producătorul cremei, își are sediul în Italia, compania are fabrici în Europa, Rusia, America de Nord și America de Sud. Iar dacă unele părți ale produsului, cum ar fi plasticul pentru borcane sau laptele, sunt obținute la nivel local, multe altele sunt aprovizionate din toate colțurile lumii. Nucile vin din Turcia, uleiul de palmier din Malaezia, pudra de cacao din Nigeria, zahărul din Brazilia sau din Europa și aroma de vanilie din Franța.

Urmăriți traseul ingredientelor în harta de mai jos:

 

Puteți citi și:

Cât timp ne vom mai putea permite ciocolată?


Un comentariu

  1. Efectele capitalismui: materialul din care mi-a fost facut tricoul a parcurs o distanta de vreo 40000km, s-a plimbat mai mult decat am reusit eu pana acum ca numar de tari si este suficient de ieftin incat sa-mi permit sa imi iau lunar unul nou chiar daca traiesc intr-o tara unde veniturile sunt mult prea mici inca.

    Cei de la Nutella au reusit ceva similar. Bravo lor. Totusi in privinta alimentatiei as vrea sa se puna accentul si pe calitate. Vreau si eu sa stiu din analizele astea destepte, in afara efectelor pozitive ale capitalismului pe care le recunosc, cum facem sa ne protejam de abuzuri.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger