E nevoie de o schimbare la nivel global? E nevoie de o revoluţie?

1

Săptămâna trecută, un interviu realizat de către Jeremy Paxan de la BBC cu actorul Russell Brand (foto) a devenit viral pe net, fiind sharuit la greu pe Facebook, Twitter şi alte reţele şi preluat de publicaţii importante, ca Time sau The Guardian. De ce a devenit interviul său aşa viral, cu peste 6 milioane de vizualizări în patru zile? Actorul a vorbit despre momentul de criză al civilizaţiei actuale, despre nedreptatiile sociale, despre politică, despre nevoia unei revoluţii globale. “Planeta se distruge. Exploatăm săracii şi creăm o subclasă socială, iar problemele legitime ale oamenilor nu sunt abordate politic”, spunea el.

 

Russell-Brand-New-Statesman-2486033

 

de Grațian Mihăilescu

 

Actorul recunoaşte că nu a fost niciodată la vot, tocmai din cauza deficitului de democraţie din sistemele politice actuale: “La fel ca majoritatea oamenilor, eu consider că politicienii sunt mincinoşi şi fraudează, iar sistemul politic actual nu este altceva decât un mijloc birocratic pentru continuarea creşterii avantajelor elitelor economice.”

Interviul de 10 minute puteţi să-l urmăriţi aici:

 

Discursul revoluţionar a lui Russell Brand a fost comentat de multe publicaţii sau analişti. Bineînţeles, la noi poate ar fi fost încadrat ca anarhist, în State drept comunist şi tot aşa. Dr. Nafeez Ahmed, directorul Institute for Policy Research & Development din Londra, a scris despre discursul său şi i-a dat dreptate actorului în ceea ce priveşte creşterea inegalităţii economice din ultimii ani: “Inegalitățile de avere la nivel global și în cadrul națiunilor au scăpat de sub control chiar și în calitate de exploatare a resurselor planetei, s-a accelerat în beneficiul câtorva corporaţii sub paradigma dominantă de creștere economică nesfârșită.” Un studiu cuprinzător al Centrului  pentru Cercetare Economică şi Politică (CEPR) din Washington DC a adunat date referitoare la perioada 1980-2005, perioada cunsocută ca globalizare neoliberală sau “epoca de aur” a creșterii economice. Studiul a constatat că, în această perioadă, sub  reformele impuse de FMI și Banca Mondială, marea majoritate a economiilor din lume a fost sistematic încetinită şi se confruntă cu scăderi ale creşterii economice  și alți indicatori sociali cheie, cum ar fi educația, sănătatea, și așa mai departe. Tot textul al Dr. Nafeez Ahmed îl puteţi găsi aici, pe pagina The Guardian.

Înainte cu câteva săptămâni de interviul lui Russell Brand, am publicat un articol “Sunt majoritatea românilor idioți?”, unde vorbeam despre deficitul democraţiei din România, pornind de la un speech TED al fostului prim-ministru al Greciei, George Papanderou. El spunea că : “Când poliția și forțele militare trebuie să apere clădirile parlamentare sau săi-i apere pe politicieni, înseamnă că există ceva profund în neregulă cu democrațiile noastre.” Tot el povesteşte despre cum se iau deciziile în politica mare: pe vremea când era încă prim-ministru al Greciei, în 2010, în timpul unei întâlniri la Bruxelles cu şefii de stat europeni, se purtau negocieri cu privire la situaţia Greciei. “Tensiunile erau  mari, progresul era lent şi apoi la 2 fără 10, un prim-ministru striga: trebuie să terminăm în 10 minute, trebuie să ajungem la o înţelegere acum,  deoarece în 10 minute se deschid pieţele bursiere în Japonia şi va fi prăpăd în economia globală.” Și astfel o decizie privind soarta unei ţări s-a luat în 10 minute, conchide fostul prim-ministru. “Democraţia europeană e slăbită de globalizare,  de corporaţiile care pot evita legi, taxe sau standarde de mediu. Democraţia europeană este subminată de creşterea inegalităţii şi de concentrarea tot mai mare de bogăţie şi de putere a unor actori,”  spunea George Papanderou.

Am acționat sistematic împotriva dovezilor pe care le avem. Noi știm tot ce nu trebuie făcut (nu este nimeni care să nu știe încă), în special politicienii mari știu exact ce nu trebuie făcut. Cu toate acestea, ei o fac. ”Criza este o consecință a prostiei umane și a lăcomiei,” spunea Manfred Max Neef, un economist din Chile, professor la Universitatea din Berkeley.

Problemele de mediu devin din ce în ce mai acute, globalizarea ridică serioase întrebări asupra democraţiei, economicul domină deciziile politice, tinerii protestează din ce în ce mai des, uneori violent, inegalitatea şi disparitatea economică cresc, iar politicienii par a fi identificaţi ca principali responsabili ai acestor probleme globale. De aceea probabil Russell Brand susţine că e nevoie de o revoluţie globală. Urmăriţi întregul manifest al lui Russell Brand aici.

Un filmuleţ întitulat The Story of Stuff a tot circulat pe Facebook în ultimele săptămâni, probabil sharuit de susţinătorii protestului Roşia Montană. Filmuleţul vorbeşte despre societatea actuală, despre consumerism, despre politică, despre corporaţii, despre mediu înconjurător. Filmul prezintă criza sistemului,  pornind de la   circuitul pe care un produs  oarecare îl are : extracţie, producţie, distribuţie, consum, eliminare. Faptul că acest sistem este unul linear şi interacţionează cu societățile, culturile, economiile şi mediul, forţând limitele,  iar noi trăim pe o planetă cu resurse limtate, duce la dezastrul ecologic al planetei.

Urmăriţi tot filmul aici:

 

Conform acestui protest online –The Story of Stuff– , lucrurile se vor schimba atunci când  acest sistem linear care implică societatea, cultura, economia şi mediul, se va transforma într-un sistem care nu risipeşte resursele naturale sau oamenii. E nevoie de sustenabilitate şi echitate, de chimie verde, de risipă zero, energie alternativă, economii locale. Aceste concepte par nerealiste pentru unii, idealiste pentru alţii, însă oamenii trebuie să schimbe aceste mentalităţi, deoarece oamenii creează sisteme.

Acest text nu este unul care se adresează anarhiştilor, socialiştilor, comuniştilor sau activiştilor de mediu. Este un text care vorbeşte despre viitor, despre posibilitatea schimbării unui sistem care  nu funcţionează sau îmbunătăţirea acestuia, despre dezvoltare durabilă, despre democraţie participativă. Sunt termeni care reprezintă viitorul. Acesta e viitorul.

 

De același autor, puteți citi:

Who are you Mr. Basham and what is your price?

Sunt majoritatea românilor idioți?

Răspuns politicienilor și televiziunilor care manipulează grosolan

Părerea Voastră

Am deschis pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animate de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre pe Facebook sau pe adresa [email protected].


Un comentariu

  1. Schimbarea acestui sistem se va face o data cu shimbarea mentalitatii populatiilor care de fapt compun si pun in miscare tot mecanismul, care din pacate, este educata de aproape 30 de ani in stil consumerist. Iar acest proces este unul lent si de durata, la fel cum a fost creeat. Problema este ca nu stim daca mai avem timp, daca o sa ne mai suporte pamantul chiar daca vrem…sa schimbam ceva…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger