E mai important să fii alături de cineva la bine sau la rău?

1

Se spune că prietenia și dragostea se întăresc în timpuri grele; şi că felul în care reacționăm la necazurile celuilalt e crucial pentru o relație. Cum rămîne însă cu ceea ce facem în momentele bune?

 

 

Numeroase studii arată că felul în care relaționăm cu cineva într-un moment bun al acestuia e mai important decît sprijinul dat în timpuri grele. Să împărtășești cu un altul veștile bune se numește capitalizare și ne ajută să creștem beneficiile unui eveniment pozitiv. O veste bună devine mai reală cînd e împărtășită.

În același timp, și să primești veștile bune ale altcuiva e foarte important. E o artă. Shelly Gable, psiholog la University of California, a făcut o listă cu cele patru tipuri de răspuns pe care îl poți avea la veștile bune ale altuia. Numai unul dintre ele e cu adevărat bun.

Să zicem că partenerul/partenera sau un prieten îți comunică un succes recent, faptul că a fost avansat la job. Răspunsul cel mai distructiv pentru relație e să ignori complet vestea. Hei, ghici ce! am fost făcut șef de departament și mi-au mărit salariul urmat de un intens preocupat de sine Nu mi-ai văzut cumva cheile? e echivalentul unei palme. La fel de aiurea, deși mai puțin distructiv decît ignorarea totală, e răspunsul crunt negativ Ce? De ce n-au avansat pe altcineva? Tu ești cel mai leneș din tot departamentul. Aceeași strategie proastă e și răspunsul pasiv – Te-au avansat? Ce drăguț – fără nici un fel de interes pentru detalii sau puțină bucurie pentru bucuria celuilalt.

Bineînțeles, reacția cîștigătoare e sprijinul entuziast, urmat de comentarii specifice și întrebări: E minunat, bravo, excelent, o meritai de mult, sunt mîndru de tine! O să-ți dea un birou nou? Și cu cît ți-au mărit salariul? Pare ciudat să punem atîta preț pe astfel de banalități și mai ales pare stupid să valorizăm mai mult sprijinul dat în timpuri bune decît cel acordat în timpuri rele. Dar dacă ne gîndim puțin mai bine, are sens – e ușor să faci ceea ce trebuie cînd e o criză. Ești presat de urgență, de gravitatea situației, să reacționezi adecvat. Compasiunea și datoria acționează foarte puternic.

Mai important e să-ți calci pe invidie și indiferență, pe egocentrism și să împărtășești o bucurie strict personală, care ție poate nu-ți schimbă nimic din viață. Freud spunea că ne enervează profund reveriile celorlalți, plăcerea lor personală (și de aceea trebuie să o servim altora  cu umor sau într-o formă plăcută, ca să cîștige și ei ceva din ea – așa a apărut arta). Același lucru e valabil și cînd vine vorba de succesele personale.  Cu atît mai mult cu cît poateîn viața noastră acestea n-au mai venit de mult. Se întîmplă atît de des să-ți vină greu să feliciți un prieten sau o prietenă pentru o căsătorie apropiată cînd viața ta sentimentală e cam pe butuci și cere o doză de generozitate – unii i-ar zice ipocrizie, depinde cît de mult îți asumi, autoironic, invidia – să-l faci pe celălalt să nu se simtă stînjenit cu succesul său.

 

 


Un comentariu

 1. mai important decit ce?
  la bine?
  la rau?

  zebra e alba cu dungi negre sau neagra cu dungi albe?
  raspuns: “da”

  ma simt ca la radio erevan. va rog sa redeveniti inteligenti sau macar suportabili!

  🙁

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger