E-house. Casa viitorului

2

La prima vedere, totul tine de domeniul SF: aparate electronice care functioneaza doar atunci cand tariful la curent e mai mic, calorifere comandate cu ajutorul telefonului mobil, televizoare 3D care vorbesc. Aceasta e insa realitatea viitorului apropiat.

Toate facilitatile pomenite mai sus, dar si multe altele sunt deja o realitate. Ele se regasesc intr-o locuinta ultramoderna, o casa numita E-house, cum este cea prezentata la targul international de electronica si telecomunicatii IFA de la Berlin, relateaza Deutsche Welle. 

E-house cuprinde, pe o suprafata de 100 de metri patrati, sapte incaperi, toate conectate la un sistem central. In baza unor senzori pentru amprente digitale instalati la intrare, poarta se deschide automat. Nu insa pentru persoanele neautorizate. Acestea trebuie sa apese, pe mai departe, pe butonul soneriei, urmand sa li se deschida din interior.

Aici, in interior, cu ajutorul camerelor video de la intrare, locatarii vor sti cine sunt vizitatorii. Totodata, prin intermediul asa-numitului smart-phone se poate vedea si de la distanta cine e in fata usii. Mai mult decat atat, cu aceste persoane se poate si comunica. Le poti spune ca nu esti acasa, cand sa revina sau, daca e postasul, ii poti deschide usa de la distanta pentru a lasa coletul in hol. Si ii poti spune sa inchida usa dupa plecare.

Un aspect important al locuintei moderne, electronice, este posibilitatea de a observa si supraveghea edificiul de la distanta, indiferent unde te-ai afla. Sufrageria este dotata cu tehnica de ultima ora, intre altele cu televizoare 3-D, care pot si vorbi, se mai arata in reportajul Deutsche Welle.

Pe unul dintre pereti se afla un monitor cu touch-screen, usor de folosit. Pe monitor poate fi vazuta intreaga locuinta – fiecare incapere in parte, chiar si pivnita. Se poate vedea si cat de mare este consumul de energie in fiecare incapere. Daca merge masina de spalat, de exemplu, sau daca plita aragazului este incinsa, daca fierbe cafeaua in automat sau orezul in aparatul de gatit cu aburi.

Aspectul ecologic joaca si el un rol important. Astfel tehnologia cunoscuta sub numele de smart-grid poate stabili in care perioada a zilei este mai economicos sa intre in functiune aparatele electrice si electronice – o tehnologie de care se va putea face uz si in Germania, deoarece incepand cu ianuarie 2011 concernele energetice vor stabili tarife diferite la curent in functie de orele zilei. Daca pretul va fi mai redus noaptea, atunci, masina de spalat rufe ar putea fi pornita automat in cursul noptii. La fel de “inteligente” sunt si celelalte aparate casnice – uscatorul de rufe, masina de spalat vase, frigiderul, etc.

Si temperatura apei pentru dus poate fi programata, in timp ce in garaj este alimentat automobilul electric cu ajutorul celulelor solare montate pe acoperis. Sau din alte surse regenerabile.

Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger