“E-Highway” – autostradă electrică pentru camioane în SUA

1

Dacă oraşul american San Francisco se mândreşte cu faimoasele sale străzi pentru maşini electrice, vecinul său de coastă, Los Angeles, vrea să ducă lucrurile şi mai departe şi va inaugura, în curând, o autostradă electrică destinată maşinilor de transport de mărfuri. Această “eHighway” are menirea de a reduce emisiile de carbon cu până la 30% şi, în acelaşi procent, de a reduce consumul de combustibil utilizat în transportul de marfă.

 

 

Autostrada electrică va lega, pe ruta Interstate 710, Los Angeles-ul de Long Beach, California. Proiectul aparţine Siemens Technology şi a fost anunţat de către companie în cadrul unui eveniment dedicat vehiculelor electrice (Electric Vehicle Symposium) organizat la începutul acestei luni chiar în Los Angeles. Siemens a testat camioane electrice în Germania, dar proiectul din Los Angeles este primul care va duce testul în realitate, adică va pune camioanele în oraş şi nu pe drumuri de încercare. Oficialii companiei speră ca totul să fie funcţional până la finalul anului. În condiţiile în care camioanele care transportă marfă consumă, în SUA, cam 2,5 milioane de galoane de petrol pe an, proiectul este mai mult decât aşteptat cu braţele deschise, în speranţa că îşi va dovedi eficacitatea la ambele capitole: reducerea consumului şi a emisiilor de carbon provenite de la camioane.

Odată ce liniile electrice vor fi instalate pe autostradă, aceasta va fi „invadată” de o flotă de camioane hibrid, adică şi electrice, dar şi diesel, care îşi pot schimba modalitatea de funcţionare când e vorba de suprasarcină pe linii (sau când ies din raza acestora). Potrivit testelor, un astfel de camion hibrid poate trece de la consum de combustibil la consum electric şi invers chiar şi la viteza de 120 de km la oră. Dezavantajul tehnologiei în discuţie, însă, este că, deşi liniile sunt uşor de instalat şi simplu de utilizat, ele sunt foarte scumpe – preţul lor poate ajunge la 5 – 7 milioane de dolari pentru o milă de autostradă.

 

 

Sursa: New Scientist

Foto: Siemens AG

 


Un comentariu

  1. “5 – 7 milioane de dolari pentru o milă de autostradă” – pai atat costa kilometrul de autostrada fara linii electrice pe la noi 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger