E bine ca părinții să se certe în fața copiilor?

0

Filozofia de viață contemporană încurajează evitarea conflictelor și acesta e un lucru bun, cîtă vreme nu e înțeles prost. În situațiile domestice, se consideră de exemplu că părinții nu trebuie să se certe niciodată de față cu copii. Unii psihologi însă sînt de altă părere.

 

 

Po Bronson, autorul cărții NurtureShock,  el însuși tată, spune că e OK pentru copii să-și vadă părinții certîndu-se (evident, fără să depășească anumite limite), cîtă vreme îi văd și rezolvînd problema și împăcîndu-se. Numai așa pot învăța cei mici să-și apere pozițiile în viață și să păstreze în același timp relațiile.

Copiii care văd cum se rezolvă conflictele acasă sînt și cei capabili să susțină conflicte justificate cu colegii, prietenii și profesorii lor. Important e să-i vadă pe părinți și împăcîndu-se și să-i audă spunîndu-le: Știu că ne-ai văzut cum ne certam și nu e nimic în neregulă cu asta.

Și mai bine e să li se explice copiilor, cînd e vorba de o problemă pe care o pot înțelege, tot procesul conflictului, argumentele fiecăruia, de ce li se întîmplă adulților să ridice vocea, pentru a-i obișnui cu ideea că și conflictele fac parte din viață.

Urmăriți mai jos un interviu scurt cu Po Bronson:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger